Блог

Alexander V. Kurban: ПОСЛУГИ З ВИЇЗДУ ЧОЛОВІКІВ ЗА КОРДОН: ШАХРАЙСТВО та ІНФОРМАЦІЙНА АТАКА

У соціальних мережах і особливо у месенджері Telegram сьогодні можна побачити немало оголошень із формулюванням «допомога виїзду чоловікам 18-60 р. за кордон». Тим, хто виявить таке геть не чоловіче бажання, слід зауважити – переважна більшість зазначених оголошень є шахрайством або типовою інформаційно-психологічною операцією відповідних структур з РФ.

15

comments48100

Alexander V. Kurban

геополітика, інформаційна безпека, мас-медіа

Експерт з питань медіа, інформаційної безпеки та геополітики 

У зв’язку із введенням 24 лютого військового стану на 30 днів по всій території України та пролонгацією його 4 березня ще на 90 днів, чоловіки віком 18-60 років, що мають українське громадянство не мають право виїздити за кордон. Це цілком логічно та вкладається в межі українського законодавства про військовий стан.  

 

На жаль, в Україні є певна (на щастя, невелика) кількість дорослих чоловіків, які не поспішають ставати до лав захисників батьківщини, вони не стоять в чергах до військкоматів, не записуються до тероборони. Дехто з них тихо сидить вдома або евакуюється у більш спокійні регіони України, а дехто взагалі шукає шляхи виїзду. Тобто є певний попит, а якщо є попит то є й пропозиція задоволення цього попиту.  

 

На задоволення цього попиту працюють дві групи надавачів зазначених послуг.

 

Перша, це шахраї, які пропонуючи забезпечити виїзд.  Зазвичай вони не виконують своїх обіцянок, а лише виманюють у довірливих, наляканих війною боягузів, гроші. Розпізнати таку схему не складно. Вони пропонують безконтактні схеми оплати шляхом переказу через електронні сервіси, а також зустрічі з тими, хто здійснює транспортування, у останній момент.  

 

 

Сьогодні за надання таких послуг вимагають від $1,5 до $5 тисяч. Гарантії надають лише на словах, запевняючи, що усі інші, хто пропонує такі послуги є шахраями або такими, що мають не надійні зв’язки на прикордонних пунктах переходів. Водити втікачів нелегально, зазвичай, не пропонують.  

 

 

Друга група оголошень про забезпечення безпроблемного перетину кордону, це результат роботи центрів спецоперацій ЗС РФ. Такими речами зазвичай займається 72-й центр спеціальної служби (в/ч 54777, проведення психологічних та кібер операцій) або 64-й центр специальної служби  (в/ч 45055, закордонна військова інформація та комунікації). В якості аутсорсингу, така робота може виконуватися приватними ботофермами на кшталт тих, що належать наближеному до Путіна, Євген Пригожину.

 

В цьому випадку, головна мета – максимальна інформаційна актуалізація питання виїзду за кордон чоловіків призовного віку, деталі та гроші тут не головне. Вкиди на цю тему здійснюються через російські телеграм канали, відомі й не дуже розкручені. Головна ознака таких «оголошень» - акцент на емоційний компонент повідомлення.  

 

 

Основні меседжі таких повідомлень:

• Україна програє війну, то нема чого бути гарматним м’ясом  

• За хабар, співробітники погранслужби пропустять за межі України кого завгодно

• Високопосадовці вже відправили своїх синів та родичів за кордон

 

В оголошеннях від російських спецслужб, в основному пропонується для перетину кордон з Беларусю, при цьому пропонується переважно нелегальний перетин. Країни ЄС згадуються скоріш як фон або малопривабливі альтернативи білоруському напрямку. Усі, хто відгукуються на приховані пропозиції російських спецслужб, відповідним чином фіксуються для проведення подальшої роботи.  

 

Такі повідомлення мають також за мету, викликання сумніву та спокуси набуття стану безпеки у тих, хто не збирається або не збирався виїжджати за кордон у зв’язку з введенням військового положення. За визначенням, це типова інформаційна атака, що відноситься до такого інструменту ведення сучасних гібридних війн, як рефлексивне управління поведінкою противника.

 

 

В умовах теперішнього збройного російсько-українського конфлікту, як шахрайські так й російські вкиди на тему виїзду з України чоловіків призовного віку працюють на ворога. Вони заслаблюють нашу волю та дезорієнтують. Саме тому, кожен, хто вважає себе справжнім українцем, має побачивши такі оголошення скаржитися адміністраторам груп та соцмереж на фейковість або шахрайський характер таких повідомлень. Це завдання не складне але вкрай важливе, бо сьогодні ворог атакує нас усіма можливими засобами. Головна задача Кремля сьогодні – зламати нашу стійкість та впевненість у своїх силах.  

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!