Блог

Даніель Анна : Право на зброю для адвокатів

На початку 2021 року у Верховній Раді України зареєстровано Проект Закону про внесення зміни до статті 23 Закону України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” щодо гарантій адвокатської діяльності (№4612 від 19.01.2021 р.) (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70853) .

1

comments3329

Даніель Анна

Керуючий Адвокатського бюро Анни Даніель, кандидат юридичних наук

Доцент кафедри державно-правових та галузевих дисциплін Київського університету права Національної академії наук України. 
Помічник-консультант народних депутатів України (за строковим трудовим договором на постійній основі) Верховної Ради України VIII, IX скликань.

Спеціалізація: кримінальне право, сімейне право.
Професійні досягнення. Лауреат Другої Національної премії "Найкраща українка в професії-2020" (у номінації Адвокат).

  • Згідно з пояснювальною запискою метою Законопроекту є захист життя і здоров’я адвоката та членів його сім’ї при виконанні ним своїх професійних обов’язків. 
  • Законопроектом пропонується надати право адвокату на придбання, носіння, облік, зберігання та застосування пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, для забезпечення його професійної діяльності. 
  • На думку суб’єкта права законодавчої ініціативи, прийняття зазначеного Законопроекту сприятиме підвищенню захисту адвоката під час здійснення професійної діяльності, досягненню рівноправного статусу адвоката з іншими професіями, які несуть ризики для життя та здоров’я, а також підвищить престиж професії адвоката.
  • Нагадаю, що відповідно до наказу Міністерства внутрішніх справ № 379 (https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/z0696-00#Text), на сьогодні, право придбання засобів активної оборони (пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії) мають:
  • - працівники суду, правоохоронних органів і їх близькі родичі;
  • - особи, що беруть участь у кримінальному судочинстві;
  • - журналісти й позаштатні журналісти;
  • - депутати України;
  • - члени суспільних формувань по охороні громадського порядку й державної границі;
  • - військовослужбовці, крім тих, хто проходить термінову військову службу;
  • - державні службовці, які мають категорії й ранги.
  • Національна асоціація адвокатів України, в цілому підтримуючи зазначений Законопроект зазначила, що його прийняття сприятиме підвищенню захисту адвокатів під час здійснення професійної діяльності, досягненню рівноправного статусу адвоката з іншими професіями, які несуть ризики для життя і здоров’я, а також про необхідність його подальшого доопрацювання. Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України (далі - ГНЕУ) висловлено окремі зауваження до зазначеного Законопроекту. 
  • Так, у висновку до Законопроекту ГНЕУ звертає увагу, що відповідно до ч. 3 ст. 131-2 Конституції України виключно адвокат здійснює будь-яке представництво іншої особи в суді. Обов’язкова спеціалізація адвокатів на тих, хто здійснює захист в кримінальному провадженні та тих, хто бере участь виключно у цивільних, господарських, адміністративних тощо справах – відсутня. Таким чином, існує значна кількість фахівців, що мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, проте не задіяні у кримінальних провадженнях. 
  • Комітет з питань правової політики у своєму висновку від 02 червня 2021 року  вирішив: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення зміни до статті 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо гарантій адвокатської діяльності (реєстр. № 4612 від 19 січня 2021 року), поданий народними депутатами України Гуньком А.Г., Лубінцем Д.В. та іншими, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.
  • Отже, у випадку прийняття законопроекту право на носіння травматичної зброї буде надано кожному представнику адвокатури незалежно від того, бере він участь у кримінальних провадженнях, чи спеціалізується, наприклад, на цивільних спорах. В такому випадку, на думку ГНЕУ, необхідно надати право на придбання, носіння, облік, зберігання та застосування пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії представникам будь-якої професії, що має значні ризики, наприклад, нотаріусам або державним виконавцям чи медичним працівникам – незалежно від того, задіяні вони у кримінальному провадженні чи ні.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!