Блог

Бала Віталій: Про дочасні парламентські вибори

Люди, які кризу створили, не здатні її подолати

0

comments8033

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




На мою думку, саме проведення дочасних парламентських виборів зможе зупинити рук України у прірву, куди її веде чинна влада на чолі з Володимиром Зеленським.

Саме монобільшість у Верховній Раді дозволила сконцентрувати всю повноту влади на вулиці Банковій в офісі президента. Фактично уряд давно перетворився на департамент офісу президента, а після призначення спікером Верховної Ради Руслана Стефанчука і вищий законодавчий орган влади став повністю залежним від Офісу президента.

Рішення, які приймаються демонструють повну невідповідність викликам, які стоять перед країною та неадекватність чинної влади.

Криза в економіці, криза в медицині, що добре проявилось у боротьбі з пандемією коронавірусу, криза енергетична, ріст цін, тарифів, комунальних послуг, збідніння громадян - це і є наслідки урядування чинної влади, завдяки монобільшості у Верховній Раді.

А найбільш яскраво чинна влад продемонструвала свою невідповідність і неадекватність протягом останніх двох місяців, коли весь світ "стояв на вухах" через можливий широкомасштабний наступ Росії. Чинна влада не тільки не реагувала на попередження наших західних партнерів і не вживала ніяких запобіжних заходів, вона зробила собі дуже комфортні і довгі зимні канікули. Думаю, що цю Верховну Раду і потрібно відправити на постійні канікули, де переважна більшість чинних депутатів себе комфортно почуває.

Зараз багато розмов про те, будуть чи не будуть дочасні парламентські вибори, є законні для них підстави чи ні.

По-перше, монобільшість фактично вже не існує, адже важливі позитивні голосування для влади без підтримки груп "Довіра" і "За майбутнє" вже є неможливими. Отже, потрібно набирати у фракцію "Слуга народу" позафракційних або створювати нову коаліцію для формальних ознак. Але, ситуація у країні від таких дій у Верховній Рад точно не стане кращою. Люди, які довели країну до загальної кризи, не здатні на подолання цієї кризи.

По-друге, напруження у суспільстві зростає, вже близько 70% громадян вважає, що країна рухається у неправильному напрямку. Щоб не доводити ситуацію у країні до політично-суспільної кризи краще йти еволюційним шляхом і провести вибори, щоб нова Верховна Рада отримала новий вотум довіри від громадян. Електоральні настрої у країні сьогодні не відповідають представництву політичних сил у парламенті. Про це красномовно свідчать всі соціологічні дослідження. Крім того, останнє соціологічне опитування КМІСу, проведене 20-21 січня, показує, що понад половини українців(53,6%) підтримує проведення дочасних виборів до Верховної Ради. А проти таких виборів-38,9%.

І по-третє, якщо Володимир Зеленський не підтримає проведення дочасних парламентських виборів, він ризикує завершити свою президентську каденцію дочасно. Бо вже сьогодні, згідно того ж соціологічного опитування, за дочасні президентські вибори виступають вже 47,2%, проти, поки що 46,5%.

У будь-якому випадку, проведення дочасних виборів у цьому році буде одним з головних в українській політиці. Хоча, чинна влади і буде категорично проти, на мою, думку, до них потрібно підготуватись і провести восени цього року, щоб уникнути послаблення країни, розбрату через політичне протистояння, потрясіння, вуличні акції протесту.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!