Блог

Бала Віталій: Про ОПЕК+, як новий союз з росією?

Виклик для США та Євросоюзу

0

comments8578

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Вчора, 5 жовтня, ОПЕК+ було прийнято рішення про зменшення видобутку нафти на 2 млн. баррелей на день. 
Від такого рішення, впершу чергу виграла росія.
ОПЕК - було створено у 1960 році нафтовидобувними державами для стабілізації цін на нафту. Заснували цю організацію п'ять країн: Іран, Ірак, Саудівська Аравія, Кувейт та Венесуела. Сьогодні кількість країн-членів складає 13. До п'ятьох країн засновників доєдналіся у різні рокі: Алжир, Ангола, Екваторіальна Гвінея, Габон, Лівія, Нігерія, Республіка Конго, ОАЕ.
ОПЕК+ - це домовленість країн-членів з іншими країнами, які видобувають нафту: Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Казахстан, Малайзію, Оман, Південний Судан, Росію та Судан.
Ось ці країни, можливо і інші, фактично допомагають росії переживати санкції, які спричинили падіння видобутку нафти на росії, через зменшення попиту,
Але, ключову роль у прийнятті такого рішення відіграла Саудівська Аравія.
Отже фактично світ став свідком формування певного союзу з росією, я б назвав його "економічним", на чолі з Саудівською Аравією. І всі спроби США і навіть візит, у липні цього року, президента Джо Байдена у Саудівську Аравію для покращення взаємостосунків та з пропозицією про збільшення видобутку нафти виявися безрезультативним. Тепер подивимось на реакцію США, окрім того, що вже заявив Байден стосовно поставок у наступному місяці додаткових 10 млн.бареллей із стратегічного резерву США.
6 жовтня Рада Євросоюзу прийняла восьмий пакет санкцій проти росії, який передбачає встановлення обмеження цін на російську нафту. Тепер питання обмеження ЄС ціни нафту є ключовим у санкційному пакеті щодо росії, адже саме нафта дає набагато більше мільярдів доларів до бюджету росії, аніж газ. У 2019 році було 123 млрд.дол. експортних доходів ві нафти порівняно з 23 млрд.дол. від газу.
Але, у будь-якому випадку, продовження існування такого "економічного" союзу з росією є загрозою, бо підживлює економічно росію і домагає фінансувати війну проти України.
І тепер питання розпаду цього союзу чи нівелювання його допомоги росії стоїть на порядку денному одним з головних для США та ЄС.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!