Блог

Бала Віталій: Про Польщу, біженців з Україні та російську мову

Російськомовні біженці з України погіршують ставлення до України

0

comments7333

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Варшавський університет та Економічно-гуманітарний університет у Варшаві провели соціологічне опитування яке продемонструвало погіршення ставлення поляків до біженців з України.
На питання чи змінилось ставлення до біженців за останні півроку. 68% відповіли, що змінилось на гірше. Мова йде, зокрема, про іноземну мову, яка дратує поляків і що дуже дратує так те, що біженці з України розмовляють російською мовою.
На мою думку з цим явищем потрібно боротись, бо ті, хто розмовляє російською мовою, вчать польську, щоб влаштуватись на роботу, але не хочуть вивчити українську.
У Франції, наші волонтери разом з діаспорою на півдні Франції, запустили сайт, куди могли звернутись біженці за консультаціями та допомогою. Але, вони поставили попередження, що звернення на сайт російською мовою не будуть розглядатись.
Тому, потрібно всіляко обмежити вживання російської мови біженцями з України і не тільки у Польщі, але й в інших країнах, де біженці маючи український паспорт, отримуючи допомогу, не спромоглися вивчити або не мають бажання спілкуватись, за межами сім'ї, українською мовою.
Окрім курсів, де варто, щоб іноземну мову викладали україномовні вчителя, напевно необхідно також ввести певні адміністративні обмеження, як з боку української сторони, так і спробувати узгодити якісь обмеження і з владої країн, яка допомагає їм. Наприклад не надавати жоднихпослуг, якщо вони розмовляють російською мовою, абомовою країни перебування, або українською, якщо ще не вивчили.
Ці люди фактично привезли з собою певну частину "руського міра" і реально негативно впливають на подальше ставлення до всіх українців, які виїхали з України через війну. 
А згодом і підтримка України зменшиться, на що не зможе не реагувати влада у різних країнах. І реакція явно буде не на користь України.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!