Блог

Бала Віталій: Про соціологію, яка не на часі

Для Перемоги України потрібно об'єднуватись, а не займатись політичною боротьбою

0

comments8181

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Вчора було оприлюднене соціологічне опитування, яке провели "Центр Разумкова" спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва. 
На жаль, останніми роками соціологічні опитування не констатують реальну ситуацію, а стали інструментом політичної боротьби та маніпуляцій.
Чи можуть бути зараз коректними результати соціологічних досліджень під час широкомасштабної війни?
Є різні думки з цього приводу, але, на мою думку, не можуть. Соціологічні опитуваннят сьогодні, у кращому випадку, можуть бути використанні для об'єднання українців.
Але, на жаль, під час війни соціологічні опитування стали інструментом маніпуляцій і розколюють суспільство замість того, щоб об'єднувати.
Стосовно даного соціологічного опитування, то слід зауважати, що є питання, які дійсно варто публічно публікувати та розповсюджувати. 
Це стосуються питань: 
- щодо компромісів з росією для припинення війни;
- що путін сьогодні - це гітлер;
- чи вірите у перемогу України.
Але точно не потрібно задавати питання стосовно того, хто відіграв важливу роль в обороні України. Таке питання і пов'язане з ним про довіру і т.д. сьогодні не на часі.
По-перше, війна ще не завершилась.
По-друге, як таке взагалі може бути, що якісь "телепузики"(Подоляк, Арестович) можуть відіграти важливішу роль, аніж генерали чи міністр оборони або міністр закордонних справ. Це якась аномалія, або замовлення з ОПУ, бо чомусь прізвища "телепузиків" з'явились в опитуванні. Їх завчасно записали в лист опитування, чи це респонденти так високо оцінили "телепузиків"?)
По- третє, чому в опитуванні наявне прізвище Петра Порошенка з дуже низьким відсотком(4%)? Правильно, щоб показати, що у Зеленського аж 65%, а тому він безальтернативний. А це маніпуляція, щоб, хто не говорив, по відношенню до політичних опонентів, бо інших взагалі нема.
Я нагадаю тільки декілька загальновідомих фактів того, що зробив Зеленський для оборони України:
- відсутність реакції на попередження США про напад на Україну;
- призначення у СБУ агентів ФСБ;
- розмінування на Півдні;
- ігнорування потреб ЗСУ протягом майже трьох років; 
- перемовини у березні 2022 року з росією у Туреччині із пропозицією відмови України від вступу у НАТО в обмін на гарантії з боку росії.
А таких фактів набагато більше і у свій час і про них стане всім відомо.
Так як у такому випадку Зеленський може відіграти більшу роль, аніж генерали армії, зокрема головнокомандувач Валерій Залужний, адже найбільше довіряють саме ЗСУ.
Декілька днів тому оприлюднили результати опитування дослідницькою компанією Gradus Research, де ЗСУ довіряють - 69%, а президенту - 49%. 
А тут зовсім навпаки, президенту - 65%, а тому ж Залужному - 47%.
Знову якась аномалія? Чи ОПУ не полишає ні спроб, ні сил, часу та ресурсів "ліпити" одного героя у війні?
І наостанок ще одне питання стосовно цього дослідження, а чому про нього стало відомо вчора, 8 травня, а провели його з 23 по 30 березня.
Що ж так довго рахували і "додавали"?)
Моя порада соціологам, я розумію, що зараз непрості часи, бо війна, але непрості вони для всіх українців, не псуйте репутацію, яка створювалась роками. Не займайтесь пропагандою політиків, не маніпулюйте, а працюйте на Україну і на об'єднання українців.
Все буде Україна!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!