Блог

Бала Віталій: Про відміннсть протестів в Україні, США та Бразилії

Протестувати і боротись за справедливість потрібно з гідністю

0

comments8689

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




У неділю, 8 січня, у Бразилії прихильники колишнього президента Жаїра Болсонаро вторглися в Конгрес, президентський палац і Верховний суд. Вони там вели себе як вандили, все нищили. Все без результату для них. Правоохоронці згодом відновили контроль над державними будівлями.
6 січня 2021 року у США відбувся штурм Капітолію прихильниками колишнього президента Дональда Трампа, які увірвались у будівлю Конгресу. Без результату для прихильників Трампа, який зараз дає свідчення у зва'язку цими подями.
В Україні відбулось два Майдани( Помаранчева революція та Революція Гідності).
У 2004 році протестувальники не змирились з фальсифікаціями президентських виборів і мирно поводили себе у наметовому містечку на Майдані у Києві та протестами у багатьох містах України, без жодних насильницьких дій. Як результат, рішення Верховного суду про проведення третього туру і перемога Віктора Ющенка, якого підтримували на Майдані під час Помаранчевої революції.
У 2013-2014 роках в Україні відулась Революція Гідності.
Знову був Майдан у Києві з наметовим мітстечком, схожі Майдани були у багатьох містах України.
Революція Гідності вже не була такою мирною, як Помаранчива революція. Відбулись сутички з правоохоронцямі по всій Україні, які намагались розігнати силою майдани. У Києві були фактично вуличні бої, які призвели до багатьох жертв.
Україна і весь світ знає про Героїв Небесної сотні.
Але ні у 2004, ні у 2013-2014 роках українці не вдавались до вандалізму. Навіть під час штурмів Майдану правохоронцями з використанням вогнепальної зброї, за декілька сот метрів від Майдану не було видно жодних наслідків вандалізму.
Єдине, що використали протестувальника, так це бруківку, як зброю проти правоохоронців.
Суттєва відмінність протестів в Україні та США і Бразилії не тільки у відсутності вандалізму з боку протестувальників, але й участі у протестах. В Україні протести видбувались на всій території і участь у них брали мільйони людей, на відміну від тисяч, які були на протестах у США та Бразилії. І ці мільйони людей поводили себе гідно і без вандалізму.
Як висновок.
Протести, які відбуваються з насильницькими діями і вандалізмом за участі незначної кількості людей і обмежені місцями, де проходять, приречені на безрезультативність, бо вони нічого не мають спільного з гідністю та боротьбою за справедливість.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!