Блог

Бала Віталій: Тріумфальна п'ятірка

Підсумки 2021 року

0

comments8575

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




                     (Про політиків, які мають найбільшу підтримку у президентському рейтингу)

 

На цьому тижні оприлюднили результати своїх соціологічних досліджень  «Український інститут майбутнього»(УІМ) та КМІС. Правда є ще якісь незрозумілі результати, якихось незрозумілих структур, але то замовлення під конкретного кандидата, яке видно з першого погляду. На жаль протягом цього року соціологічні опитування стали політтехнологічним інструментом, а не індикатором реального відображення ситуації та тенденцій. Було зрозуміло, хто є замовником таких опитувань і інколи навіть відомі соціологічні кампанії «джинсували», якщо можна так назвати їхню заангажованість. Повертаючись до цих двох опитувань, на мою думку, там також можна побачити певні симпатії та антипатії, які  скоріш за все стали результатом гарних умов, які запропонував замовник.

«Український інститут майбутнього»(УІМ)провів соціологічне дослідження з 28 листопада по 10 грудня  за методикою face-to-face серед 2400 респондентів. КМІС провів своє соціологічне дослідження 3-11 грудня методом телефонного інтерв'ю 2000 респондентів.

 

Володимир Зеленський 

За Зеленського готові проголосувати 25 % серед тих, хто визначився, згідно опитування УІМ та  27.1% згідно опитування КМІС.

Петро Порошенко

Петра Порошенка, згідно опитування  УІМ підтримують 16%  серед тих, хто визначився і 19,7% згідно опитування КМІС.

Юлія Тимошенко

У Юлії Тимошенко за даними УІМ 10% серед тих, хто визначився і 11,3% за даними КМІС.

Юрій Бойко

Юрія Бойка  готові підтримати 10% серед тих, хто визначився, згідно УІМ та 6,6% за даними КМІС.

Дмитро Разумков

Дмитро Разумков згідно має 8% серед тих, хто визначився за даними УІМ, та 6,3% за даними КМІС.

У кінці року у п’ятірці відбулись зміни, замість Ігоря Смєшка, який тривалий час входив у п’ятірку зайшов Дмитро Разумков. Такі дані наводять майже всі соціологічні компанії, хоча за даними КМІС у грудні Ігор Смєшко навіть випередив Юрія Бойка і посів четверте місце з результатом 7,7%. 

Протягом року  знизився  рейтинг підтримки Володимира Зеленського, різні опитування дають різні цифри, але, на мою думку мова йде про 8-10%.

У Юрія Бойка також була присутня тенденція падіння рейтингу, на відміну від Петра Порошенка та Юлії Тимошенко, які змогли втримати своїх прихильників. Але, найбільше виграв у цьому році Дмитро Разумков, який після звільнення з посади Голови Верховної Ради почав будувати свою політичну перспективу і отримав одразу достатньо значну підтримку, потрапивши у «Тріумфальну п’ятірку».

На кінець року склад «Тріумфальної п’ятірки» виглядає наступним чином, за алфавітом:

Бойко Юрій

Зеленський Володимир

Порошенко Петро

Разумков Дмитро

Тимошенко Юлія

Можливо ще з’являться нові результати соціологічних опитувань і можуть бути деякі відмінності у цифрах, але загалом, на початок 2022 року склад «Тріумфальної п’ятірки» не зміниться і саме серед них та їхніх політичних партій буде відбуватись конкуренція за місце у першій п’ятірці. Звичайно, що інші політичні партії та їхні лідери, як  Ігор Смєшко, партія «Сила і честь», Володимир Гройсман, партія «Українська стратегія Гройсмана», Євген Мураєв, партія «Наші», які найближче наблизились до «Тріумфальної п’ятірки , а Ігор Смєшко тривали час був у п’ятірці, будуть конкурентами «Тріумфальній п’ятірці» і намагатимуться потрапити до її складу.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!