Блог

Valerii Klochok: Україна підходить до осені з рядом проблем і потенційних ускладнень, що негативно вплинуть як на фінансово-економічний, так і на і соціально-побутовий стан українців

Восени цього року уряд зобов’язаний буде виплати за три місяці 193,42 млрд.грн боргових платежів. Пік припадає на вересень місяць (сума складе понад 104 млрд.грн.).

0

comments8561

Valerii Klochok

Політична та економічна аналітика

Політичний та економічний експерт Growford Institute, магістр державного управління, приватний підприємець. Народився на Черкащині, де впродовж десяти років займався педагогічною діяльністю, в тому числі обіймав керівні посади в закладах освіти та органах виконавчої влади. Є радником митної служби 3-го рангу. У 2005 році здобув ступінь магістра державного управління у Київському національному економічному університеті. З 2004 року консультант з економічних та політичних питань депутатської фракції у Верховній Раді України, помічника-консультанта народного депутата.


Національний банк України має достатньо резервів для «страхування» таких платежів і є своєрідною подушкою безпеки у випадку, якщо державний бюджет не справиться з цими виплатами (станом на 01.08.2021 резерви НБУ складали 28,95 млрд.дол. в цінних паперах, золоті, готівці, депозитах та коррахунках). Окрім того ми отримали для поповнення резервів центробанку допомогу від МВФ у сумі 2,7 млрд.дол., яка також зарахована до резервів НБУ. Втім використання цих коштів – це крайня міра. З виплатами має впоратися бюджет, дефіцит якого залишається доволі немалим (за січень-липень 2021 року загальний фонд державного бюджету виконано з дефіцитом у розмірі 50,2 млрд грн, при розписі загального фонду звітного періоду у сумі 132,4 млрд гривень). А дефіцит по року законом про Державний бюджет схвалено в сумі 247 млрд.грн., що еквівалентно сумі в майже 10 млрд.дол.

 

Такий поверхневий огляд свідчить про те, що наявні фінансові можливості та зобов’язання мають суттєві відмінності і можуть спричинити проблеми у фінансово-економічному секторі країни восени цього року. До прикладу вже на сьогодні ми можемо констатувати серйозне невиконання планових показників по видатковій частині держбюджету. 

 

У середньому по загальному фонду Державного бюджету недовиконання плану за 6 місяців становило 7,3%. Найбільшими обсягами недоотриманого планового фінансування відзначалися: житлово-комунальне господарство (мінус 97,5%); духовний та фізичний розвиток (мінус 30,4%); економічна діяльність (мінус 29,1%); охорона навколишнього природного середовища (мінус 28%); державне управління (мінус 23,8%). 

 

Певною мірою ситуацію на плаву може утримати аграрний сектор, де пророкують гарний врожай зернових (плюс 80 млн.тон.) і який займає майже половину українського експорту. На фоні стрімкого зростаючих цін на світовому ринку на сировину (в тому числі і не агросировину) це буде позитивно відображатися на загальній економічній картині.

 

Втім не варто забувати про настання опалювального сезону. Ситуація на енергоринку вкрай складна. Хоча заборгованість за сплату ЖКП зменшилася з 82 до 71 млрд.грн. але взаємні борги лише на ринку електроенергії перевищують 53 млрд.грн. Нажаль ці фактори матимуть свій негативний вплив на загальній картині, як фінансово-економічного характеру так і соціально-побутового.

 

Для Телеграф



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!