Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments8997

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




1. Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

1. «Документи Пандори»

Світові лідери, включаючи прем'єр -міністра Чехії, короля Йорданії або президентів Кенії та Еквадору, приховували активи в офшорних компаніях, з метою ухилення від сплати податків, згідно з розслідуванням, опублікованим цієї неділі, 3 жовтня, Міжнародним консорціумом Журналісти -розслідувачі (ICIJ). Розслідування під назвою «Документи Пандори», до якого долучилося близько 600 журналістів, спирається на приблизно 11,9 мільйона документів від 14 компаній з надання фінансових послуг і виявило понад 29 000 офшорних компаній.

2. Японія

64 -річний Фуміо Кісіда, у понеділок, 4 жовтня, був обраний нижньою палатою парламенту прем'єр -міністром Японії.

3. США

Facebook та його Instagram, програми WhatsApp та Messenger почали відновлюватися після відключення, яке паралізувало їх більше шести годин у понеділок, 4 жовтня. Це було найбільше відключення за всю історію, від якого постраждали мільярди користувачів.

4. Венесуела

Влада країни заявила у понеділок, 4 жовтня, що знову відкриває сухопутні кордони з Колумбією, які Венесуела закрила у лютому 2019 року під час протистояння між президентом Ніколасом Мадуро та лідером опозиції Хуаном Гуайдо, визнаним тимчасовим президентом близько 50 країн, включаючи США та Колумбію. Ці дві країни мають 2200 кілометрів спільних кордонів.

5. Словенія

27 глав держав та урядів обмінювались думками до пізньої ночі з вівторка на середу за вечерею у замку Брдо в Словенії напередодні неофіційного саміту, присвяченого розширенню та охопленню країн Балкан.

6. Перу

Після тижневого протистояння з парламентом прем'єр -міністр Гвідо Беллідо подав у відставку 6 жовтня. Того вечора його замінила Мірта Васкес, 46-річна юристка-феміністка, еколог та правозахисник з поміркованих лівих позицій.

7. Туреччина

Туреччина ратифікувала Паризьку кліматичну угоду 2015 року. На це пішло шість років, а уряд одночасно затвердив мету припинити викиди парникових газів до 2053 року. Відтепер Іран, Ірак, Еритрея, Лівія та Ємен ще не ратифікували цю угоду.

8. Франція

У Парижі, не менше 136 країн, що складають 90% світового ВВП, пообіцяли у п'ятницю, 8 жовтня, гармонізувати оподаткування прибутку транснаціональних компаній до 15%. Із 140 країн, які взяли участь у переговорах, лише Нігерія, Кенія, Шрі -Ланка та Пакистан відмовилися підписати договір. За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), гармонізація оподаткування транснаціональних компаній, як очікується, призведе до 150 мільярдів доларів додаткових глобальних податкових надходжень. Але цю історичну угоду, як її називають, повинна ратифікувати кожна країна.

9. Австрія

Австрійський канцлер Себастьян Курц оголосив у суботу, 9 жовтня, про відставку, після відкриття у середу, 6 жовтня, прокуратурою розслідування корупції та проведення обшуків. Його партнери по коаліції партія Зелених ще у п'ятницю, 8 жовтня, вимагали його відставки і домовились з трьома опозиційними партіями проголосувати вотум недовіри.

10. Чехія

На парламентських виборах, які відбулися 8-9 жовтня правляча партія чинного прем’єр-міністра Андрея Бабіша програла. З невеликою перевагою, 27,78% проти 27,14%, перемогу здобув правоцентристський блок «Разом»( SPOLU). Слід зазначити, що в перше у сучасній історії Чехії до парламенту не проходить комуністична партія.


 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!