Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments8279

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




  1. Ірак

У неділю, 10 жовтня, відбулися дострокові парламентські вибори, на яких мали право голосу 25 млн. виборців. Явка були нижчою, аніж на минулих виборах і склала 41% порівняно з 44,5% у 2018 році.

  1. Туніс

Президент країни Каїс Саїд, у понеділок,  11 жовтня, підписав декрет про призначення нового уряду.  Під керівництвом Найли Боуден-Ромдхейн, яка стала першою жінкою на посаді прем’єр-міністра, новий уряд налічує двадцять п'ять членів, дев'ять з яких-жінки.

  1. Австрія

Міністр закордонних справ Олександр Шалленберг був офіційно приведений до присяки у понеділок, 11 жовтня, через два дні після відставки Себастьяна Курца, який став об'єктом розслідування щодо корупції.

Новий 52-річний канцлер присягнув близько  перед президентом Александром ван дер Белленом у палаці Хофбург у Відні.

  1. Франція

12 жовтня вранці президент Еммануель Макрон, за шість місяців до президентських виборів, представив свій стратегічний план "Франція 2030" у Єлисейському палаці. Перед аудиторією у 200 персон, від керівників підприємств до студенів, президент Франції проголосив інвестиційний план у розмірі 30 мільярдів євро до 2030 року, від атомної енергетики до електричних автомобілів та роботизації сільського господарства, Еммануель Макрон хоче зробити Францію нацією інновацій та досліджень.

  1. Італія

12 жовтня, у вівторок,  Італія приймала віртуальний саміт G20. На саміті у вівторок лідери 20 найбагатших країн світу заявили, що вони твердо вирішили подолати гуманітарну кризу в Афганістані, навіть якщо це означає узгодження їх зусиль з талібами. Але, мова не йшла про визнання нової влади в Афганістані.

  1. Бельгія( Європейський Союз)

12 жовтня ЄС зібрав 12 млрд.євро  за найбільше розміщення у світі зелених облігацій. Ця операція є частиною європейського плану відновлення після COVID на суму у 750 мільярдів євро. Загалом третина суми цього плану має бути профінансована за рахунок зелених облігацій до 2026 року, що зробить Європу найбільшим емітентом у світі.

  1. США

13 жовтня, у середу, під час зустрічі Ентоні Блінкена з міністром іноземних справ Яїром Лапідом, держсекретар США натякнув, що у пазі провалу ядерних іранських переговорів, адміністрація Байдена готова вирішувати цю проблему в інший спосіб, навіть із застосуванням сили. Це вперше так чітко США висловили своє застереження проти Ірану.

  1. Грузія

14 жовтня, у четвер, десятки тисяч протестувальників зібралися на центральній площі Тбілісі з вимогою звільнити екс -главу держави Михайла Саакашвілі, ув’язненого після повернення з заслання на початку жовтня. На мітингу був зачитаний лист Саакашвілі, у якому він закликає до єдності та підтримки кандидатів від «Національного руху», які 30 жовтня будуть змагатись у другому турі з провладними кандидатами на місцевих виборах.

  1. Китай

16 жовтня Китай запустив у космос ракету  Long March 2F з трьома тайконавтами на  борту модуля Tianhe космічного корабля «Шеньчжоу-13». Місія «Шеньчжоу-13»триватиме півроку, що вдвічі довше, аніж попередня. Екіпаж буде відповідати за продовження будівництва майбутньої китайської космічної станції під назвою "Небесний палац". Для завершення будівництва станції буде потрібно всього одинадцять місій, а місія Шеньчжоу-13 є вже п’ятою.

  1. Туреччина

17 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган розпочав свій  візит на Африканський континент, який триватиме до середи. Сьогодні він відвідає Анголу, потім поїде до Нігерії і Того. Експерти відзначають, що останні десять років відбувались майже щорічні візити глави турецької держави або високопосадовців в Африку. Це показує важливість Африки у зовнішній політиці Туреччини із стратегічних, економічних і навіть військових питань. Але, якщо раніше зовнішня політика Туреччини орієнтувалась на мусульманські країни, то декілька років об’єктом уваги Туреччини вже є країни, які переважно не є мусульманськими.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!