Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments7673

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




  1. Угорщина

17 жовтня в Угорщині пройшов другий тур праймеріз опозиції, яка обирала кандидата, який стане опонентом чинному прем’єр-міністру Віктору Орбану на посаду глави уряду на парламентських виборах весною наступного року. Перемогу отримав Петер Маркі-Зай, кандидат від руху «Угорщина для всіх». Хоча у першому турі він зайняв тільки третє місце, мер Будапешту Гергей Карачонь, який отримав друге місце, знявся і закликав підтримати консерватора, 47- річного Петера Маркі-Зая. Його конкурентка, лівоцентристська проєвропейська юристка Клара Добрев  визнала поразку і заявила про свою підтримку переможця.

  1. Кабо-Верде

17 жовтня тут відбулись президентські вибори, на яких у першому турі переміг колишній прем’єр-міністр(2001-2016р.р.) 61-річний Жозе Марія Невеш, який висувався від Африканської партії незалежності Кабо -Верде (PAICV). Саме він тепер прийме або не прийме вірчі грамоти Наталії Поклонської, яку призначили послом Росії у Кабо-Верде.

  1. Бельгія

18 жовтня президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС експортував понад мільярд доз вакцин проти Covid-19 протягом десяти місяців у більш ніж 150 країн. І протягом наступних місяців ЄС  через міжнародну програму Covax планує надати не менше 500 мільйонів додаткових доз країнам з низьким та середнім рівнем доходу.

  1. Росія

18 жовтня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія припиняє на невизначений час роботу свого представництва при НАТО у Брюсселі. А у Москві припинить свою роботу місія НАТО.

  1. Бразилія

Комісія Сенату Бразилії, яка розслідує врегулювання кризи охорони здоров'я в країні звинуватила президента Жаїра Болсонаро у вбивстві громадян через  помилки уряду, що призвели до загибелі тисяч людей. Про це йдеться у тексті, оприлюдненому у вівторок, 19 жовтня, бразильськими засобами масової інформації, де доповідач сенаторської слідчої комісії з питань боротьби з пандемією Covid-19 у Бразилії, Ренан Калейрос звинуватив президента Бразилії. Сенатор склав список з 11 звинувачень проти глави держави, включаючи вбивство через бездіяльність, шарлатанство та злочин проти людства. У звіті також зазначається кримінальне провадження проти 71 особи, включаючи трьох синів президента Болсонаро та колишніх та нинішніх міністрів.

  1. КНДР

Північнокорейське державне агентство KCNA заявило в середу, 20 жовтня, що напередодні КНДР успішно випробувала новий тип балістичної ракети, що запускається з підводних човнів.  а ініціативою США, Великобританії та Франції Рада Безпеки ООН збереться на екстрене засідання.

  1. США

Колишній президент США Дональ Трамп оголосив у середу, 20 жовтня, про запуск своєї власної соціальної мережі, яка отримала назву "Truth Social".

  1. Бельгія

21-22 жовтня пройшов саміт лідерів Європейського Союзу, на якому ціна на енергоносії була однією з основних обговорюваних тем. 

  1. Лівія

Міжнародна конференція з питань стабільності Лівії відбулася за ініціативою тимчасового уряду в Тріполі у четвер, 21 жовтня. Близько тридцяти міністерських делегацій, а також представники ООН, Європейського Союзу та Африканського Союзу були присутні для підтримки перехідного процесу в Лівії. Під час цієї конференції було підтверджено провести вибори у Лівії 24 грудня, як і планувалося раніше.

  1. Росія

22 жовтня прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет приїхав з офіційним візитом до Росії. Він зустрівся з Володимиром Путіним у Сочі, де головною темою перемовин було питання безпеки на Близькому Сході.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!