Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments6359

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




1. Судан

Невідомі озброєні особи заарештували кількох суданських міністрів перехідного уряду рано в понеділок, 25 жовтня. А прем'єр-міністр Абдалла Хамдок поміщений під домашній арешт. Але 26 жовтня ввечері він повернувся до себе додому у Хартумі. Фактично на чолі Судану став генерал Абдель Фатах Аль-Бурхан і є вірогідність повернення країни до військового режиму.

2. Туреччина

Після кількох днів дипломатичної напруженості президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у понеділок, 25 жовтня, відмовився від висилки десяти західних послів, які разом закликали звільнити мецената та бізнесмена Османа Кавали.

18 жовтня посли десяти країн, включаючи США, Францію та Німеччину, закликали звільнити Османа Кавалу, правозахисника і опозиційного діяча, ув’язненого на чотири роки. Президент Ердоган у відповідь дав доручення МЗС Туреччини об’явити послів персонами нон грата.

3. США

25 жовтня ринкова капіталізація Tesla перевищила 1000 мільярдів доларів( 1 трлн. дол.) і вона приєдналась до Apple, Amazon, Microsoft та Google. Це відбулось завдяки оголошення про мегаконтракт на 100 000 електромобілів з орендною компанією Hertz. Контракт з Hertz є найбільшим замовленням електромобілів в історії і принесе Tesla 4,2 мільярда доларів.

4. Гонконг

25 жовтня Amnesty International повідомила, що вона закриває місцевий офіс наприкінці місяця, а наприкінці року офіс для Південної Азії-Тихоокеанського океану, який також знаходиться у Гонконзі. Причиною став закон про національну безпеку Гонконгу, що робить неможливим для правозахисних організацій працювати вільно та без побоювання серйозних репресій з боку уряду.

5. Бразилія

У вівторок, 26 жовтня, комітет з розслідування бразильського сенату затвердив звіт, 7 голосів за та 4 проти, у якому президент країни Жаїр Болсонаро звинувачується за дев'ятьма злочинами, пов'язаними з його керівництвом під час пандемії Ковід-19. Це вперше в історії сенатський комітет висунув стільки звинувачень до президента Бразилії.

6. Тайвань

Президент Тайваню Цай Інвень за явила 27 жовтня, у середу, в інтерв’ю на каналі CNN, що вона впевнена у США, які захистять Тайвань від Китаю. У цьому інтерв'ю лідер Тайваню зазначила, що китайська загроза зростає з кожним днем.

7. США

Марк Цукерберг офіційно оформив у четвер, 28 жовтня, нову назву своєї групи, яка повинна краще відображати різноманітність його портфоліо та його амбіції у віртуальній реальності. Facebook тепер називається Meta. Соціальна мережа Facebook, народжена в Гарвардському гуртожитку сімнадцять років тому, стала величезною компанієї світової економіки з вагою у 1000 мільярдів доларів на фондовому ринку і охоплюючи, серед іншого, WhatsApp, Instagram та Oculus.

8. Саудівська Аравія

Влада Саудівської Аравії відкликала свого посла в Лівані 29 жовтня у п'ятницю і дала послу Лівану в Ер-Ріяді 48 годин, щоб він покинув країну, через заяви міністра інформації Лівану Заяви міністра інформації Лівану Джоржа Кордахі про абсурдність війни, яку з 2015 року веде в Ємені військова коаліція на чолі з Саудівською Аравією. Також заборонений весь імпорт з Лівану та поїздки до Лівану.

9. Великобританія

Париж вважає, що Лондон поступово видає свої ліцензії на риболовлю вже після Brexit та дав Борису Джонсону час до вівторка, щоб виправити ситуацію під страхом заборони британським кораблям вивантажувати свій вантаж у Франції. А у п’ятницю, 29 жовтня, британський уряд пообіцяв захищати інтереси королівства, що буде накладено суворий контроль на європейські кораблі, якщо Франція виконає свої погрози.

10. Італія

30 жовтня у Римі розпочався саміт глав держав і урядів двадцяти найбагатших країн світу(G20), який пройде 30-31 жовтня.


 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!