Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments2965

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




  1. Нікарагуа

7 листопада тут відбулись президентські вибори. Чинний президент 75-річний Даніедь Ортега був переобраний на четвертий термін. Також віце-президентом була обрана його дружина Росаріо Мурільо. Ці вибори не визнають у світі і вважають їх недемократичними, адже напередодні головні політичні опоненти були заарештовані, а інші опозиціонери  залишили Нікарагуа.

  1. США

Сухопутні та повітряні кордони Сполучених Штатів знову відкрилися у понеділок, 8 листопада 2021 року, після двадцяти місяців обмежень через Covid-19 з початку 2020 року.

  1. США

8 листопада акції компанії Alphabet Inc., яка є материнською компанією Google зросли на 1,2% і її капіталізація сягнула 2 трильйонів доларів. Alphabet з такою вартістю стала третьою компанією у світі разом з Apple та  Microsoft.

  1. США

Повернення людей на Місяць у рамках американської програми Artemis було відкладено з 2024 на 2025, заявив у вівторок, 9 листопада, керівник NASA Білл Нельсон. NASA чекало вирішення юридичного спору між SpaceX і Blue Origin щодо розробки місячного шасі.

  1. Великобританія

10 листопада, у середу,  два провідних світових виробників парникових газів, Китай і Сполучені Штати оголосили на COP26 про несподівану спільну декларацію щодо клімату, взявши на себе зобов’язання вжити посилених заходів для скорочення викидів протягом  2020-х років, підтверджуючи свою прихильність до цілей Паризької кліматичної угоди.

  1. Швеція

Прем’єр-міністр Стефан Льовен 10 листопада подав заяву про відставку, а тиждень тому він пішов з посади лідера Соціал-демократичної партії. Новим лідером стала міністр фінансів Магдалена Андерссон, яка скоріш за все і стане новим главою уряду. Стефан Льовен був прем’єр-міністром з 2014 року, а Магдалена Андерссон міністром фінансів в його уряді.

  1. Китай

Комуністична партія Китаю  прийняла резолюцію про свою історію у четвер, 11 листопада, за підсумками пленуму Центрального Комітету, згідно з якою президент Сі Цзіньпін став на один рівень з Мао Цзедуном і Ден Сяопіном. Це вже третя «історична резолюція», прийнята Комуністичною партією Китаю, з моменту свого заснування у 1921 році. Дві попередні, датовані 1945 та 1981 роками, мали ефект зміцнення авторитету Мао Цзедуна та Ден Сяопіна відповідно.

  1. Білорусь

Президент Білорусі Олександр Лукашенко у четвер, 11 листопада, пригрозив скоротити потік газу до Європи, якщо Європейський Союз (ЄС) запровадить додаткові санкції проти його країни. Це є наслідком міграційної кризи на кордоні між Білорусією та Польщею. За повідомленнями польських прикордонників з 8 листопада біля польського кордону знаходять близько 4 тисяч осіб, які прагнуть потрапити на територію ЄС. З цього питання навіть відбулось екстрене засідання Ради Безпеки ООН 11 листопада.

  1. Тайвань

У п’ятницю, 12 листопада, відбулась розмова державного секретаря США Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ Китаю Ваном Ї, у якій Блінкен висловив стурбованість тиском Китаю на Тайвань та закликав до вирішення проблем виключно мирним і дипломатичним шляхом. Під час розмови також обговорили підготовку до віртуального саміту Джо Байдена і Сі Цзіньпіна, який відбудеться у понеділок, 15 листопада. Відносини між США та Китаєм значно погіршились саме через Тайвань.

  1. Великобританія

Після двох інтенсивних тижнів переговорів і дня продовження,  26-та кліматична конференція Організації Об’єднаних Націй(СОР26), завершилася в суботу ввечері, 13 листопада, у Глазго. 196 країн COP26 прийняли угоду про прискорення боротьби з глобальним потеплінням, яка закликає до швидкого, сильного та стійкого скорочення глобальних викидів парникових газів, включаючи скорочення викидів CO2 на 45% у 2030 році порівняно з рівнем 2010 року.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!