Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments3599

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




  1. Лівія

Розшукуваний Міжнародним кримінальним судом за злочини проти людства Саїф аль-Іслам Каддафі, син Муаммара Каддафі, офіційно висунув свою кандидатуру на посаду президента, у неділю 14 листопада. Вибори президента заплановані на 24 грудня.

  1. Болгарія

14 листопада, у неділю, у Болгарії відбулись президентські та дочасні парламентські вибори. Чинний президент Румен Радев за деякими прогнозами йому передбачали перемогу у першому турі, але він набрав 49,4% і 21 листопада відбудеться другий тур. На парламентських виборах несподівано перемогла політична партія «Продовжуємо зміни», яка була створена за два місяці до виборів. Ці парламентські вибори вже були третіми у цьому році.

  1. Аргентина

Альберто Фернандес і його лівоцентристська коаліція «Загальний фронт» зазнали поразки на виборах у неділю, 14 листопада, зменшивши з 41 із 72 сенаторів до 35 сенаторів  та не отримавши також більшості в Палаті депутатів.

  1. Польща

У понеділок, 15 листопада. Міністр внутрішніх справ країни  Маріуш Камінський заявив, що роботи з будівництва стіни на кордоні з Білорусі, які повинні початись у грудні будуть завершені у першій половині 2022 року. Стіна довжиною у 180 км коштуватиме близько 393 млн. євро. Польський парламент раніше дав зелене світло на будівництво стіни, щоб впоратися з напливом мігрантів, а міграційна криза на білорусько-польському кордоні стала переконливим аргументом у необхідності будівництва стіни.

  1. США та Китай

У понеділок увечері, 15 листопада, Джо Байден та Сі Цзіньпін провели віртуальний саміт, який тривав близько чотирьох годин. Метою цих переговорів було зменшення напруги у взаємовідносинах та вжиття запобіжних заходів для уникнення конфлікту між країнами.

  1. Чилі

Сенат Чилі у вівторок, 16 листопада, проголосував проти імпічменту президента Себастьяна Піньєри, підозрюваного у конфлікті інтересів під час продажу гірничодобувної компанії в 2010 році, здійсненому в податковій гавані та розкритому в опублікованих «Документах Пандори. Потрібно було 29 голосів, але тільки 18 представників верхньої палати проголосували за, 16 проти і один утримався. Минулого тижня процедура імпічменту була підтримана у Палаті депутатів із 78 голосами за, 67 проти і 3 утрималися.

  1. Норвегія

Палестинська автономія знаходиться на межі фінансового колапсу з дефіцитом понад мільярд євро. Саме ця ситуація і стала причиною зустрічі 17 листопада в Осло представників 15 країн і міжнародних організацій для проведення конференції донорів, одного з небагатьох форумів, де присутні як ізраїльтяни, так і палестинці.

  1. Ізраїль

17 листопада, за повідомлення прес-служби ізраїльського президента, вперше в історії відбулась телефонна розмова президента Ізраїлю Іцхака Герцога та головою Китаю Сі Цзіньпіном. 

  1. Грузія

Колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі у п'ятницю, 19 листопада, перевели у військовий госпіталь у Горі за 90 км від Тбілісі. Він припинив голодування, яке продовжувалось 50 днів. Саакашвілі було  заарештованого 1 жовтня після повернення до Грузії після кількох років перебування в Україні.

  1. ЄС

Цього тижня в Європейському Союзі було представлено план «Стратегічний компас безпеки та оборони». Міграційна криза на кордоні між Білоруссю та Польщею тільки підтвердила необхідність мати групи швидкого реагування. У плані передбачається створення таких груп у кількості до 5000 військових з різних країн.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!