Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments7515

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




  1. Гамбія

Згідно з офіційними результатами, опублікованими в неділю, 5 грудня, Адама Барроу був переобраний президентом Гамбії.  Барроу набрав понад 53% голосів, тоді як його головний конкурент, Усаїну Дарбо, отримав 27,7% голосів.

  1. М’янма

У понеділок, 6 грудня, суд засудив колишню главу цивільного уряду, лауреата Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі до чотирьох років в'язниці за підбурювання до громадських заворушень і порушення правил охорони здоров'я, пов'язаних з Covid-19. Проти неї ведеться ряд інших процесів, після військового перевороту у країні 1 лютого цього року. 

  1. США

У понеділок, 6 грудня, речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що США не надсилатимуть офіційну делегацію на Зимові Олімпійські ігри в Пекіні, які відбудуться з 4 по 20 лютого 2022 року, через ситуацію з правами людини у Китаї.

  1. США vs Росія

7 грудня відбувся віртуальний саміт президента США Джо Байдена та президента Росії Володимира Путіна, який тривав 2 години 5 хвилин. Цей саміт був одним з найбільших зовнішньополітичних випробувань президентства Байдена на сьогоднішній день. Президент США Джо Байден  попередив  Володимира Путіна, що в разі військової ескалації проти України будуть вжиті жорсткі економічні заходи проти Росії.  Але можна констатувати, що віртуальний саміт не розв’язав остаточно питання кризової ситуації на кордоні з Україною і не зблизив позиції США та Росії.

  1. Австралія, Великобританія та Канада vs Китай

У середу, 8 грудня, прем'єр-міністр Скотт Моррісон заявив, що Австралія  не відправлятиме жодного представника свого уряду на Зимові Олімпійські ігри в Пекіні 2022 року. Таке ж рішення оголосив і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Австралія, Великобританія та Канада приєднались до «дипломатичного бойкоту» США, який вони оголосили у понеділок.

  1. Німеччина

У середу, 8 грудня, Бундестаг (парламент) обрав новим канцлером 63-х річного Олафа Шольца. За нього проголосувало 395 депутатів з 707. Новий уряд складається з 16 міністрів і є першим у Німеччині де рівна кількість чоловіків і жінок.

  1. Великобританія

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у середу, 9 грудня,  оголосив про низку заходів для боротьби з новим варіантом коронавірусу Omicron, які включають, зокрема, повернення до дистанційної роботи та введення паспорта здоров’я в певних місцях.

  1. Буркіна-Фасо

Прем'єр-міністр Крістоф Жозеф Дабіре в середу, 9 грудня, подав заяву про відставку президенту Року Марку Крістіану Каборе, який її прийняв. Дабіре був главою уряду з 24 січня 2019 року. Ця відставка уряду сталася після кількох демонстрацій населення, які засуджували його неспроможність боротися проти повторюваних нападів джихадистів. А вже 10 грудня новим прем’єр-міністром був призначений колишній чиновник ООН із заборони ядерних випробувань Лассіна Зербо.

  1. Франція

У четвер, 9 грудня, Еммануель Макрон представ амбіції французького головування у Раді ЄС з 1 січня 2022 року. Макрон закликав Європейський Союз (ЄС) утвердитися як стратегічна та економічна сила в сьогоднішньому кризовому світі, забезпечуючи свої зовнішні кордони та контролюючи нелегальну імміграцію, поглиблювати співпрацю в галузі оборони та інвестуючи у високотехнологічні галузі. 

  1. Франція

12 грудня у Новій Каледонії відбувся референдум про самовизначення. Це вже був третій і останній консультативний референдум, інші два відбулись 2018 та 2020 роках. Ці референдуми є процесом деколонізації, який почався у 1988 році. У червні у Парижі була досягнута домовленість, що після цього референдуму розпочнеться період стабільності та конвергенції до референдуму у червні 2023 року, за результатами якого, у випадку «так» буде нова держава, а у випадку «ні» буде новий статус Нової Каледонії. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!