Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments12604

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




  1. Чилі

Габріель Боріч, 35-річний колишній студентський лідер і кандидат від лівої коаліції, переміг на президентських виборах  у неділю, 19 грудня, отримавши 56% голосів проти ультраправого кандидата Хосе Антоніо Каста з 44%.

  1. Пакистан

У неділю ,19 грудня, в Ісламабаді, столиці Пакистану,  завершилося позачергове засідання Організації ісламського співробітництва. Країни-учасниці , а це десятки іноземних чиновників, міністрів і заступників міністрів,  домовилися створити гуманітарний фонд для допомоги Афганістану, де цьогорічної зими мільйонам людей загрожує голодна смерть. За даними Всесвітньої продовольчої програми, 97% населення може опинитися за межею бідності.

  1. Європейський Союз

У понеділок, 20 грудня, за порадою Європейського агентства з лікарських засобів, Європейська Комісія схвалила вакцину американської компанії Novavax  і вона стала вже п’ятою. Novavax використовує більш традиційну технологію, ніж ті, що використовуються для раніше ліцензованих вакцин, що може зменшити скептицизм серед нещеплених, це вакцина, виготовлена ​​з білків, які викликають імунну відповідь, без вірусів.

  1. Німеччина vs Росія

У середу, 15 грудня, берлінський суд засудив до довічного ув'язнення росіянина  за вбивство колишнього бойовика чеченських сепаратистів, громадянина Грузії, у столичному парку, 23 серпня 2019 року. Німецький суд звинуватив російську владу  у замовлені вбивство. Берлін видворив двох російських дипломатів. У відповідь цього понеділка, 20 грудня, Москва видворила двох німецьких дипломатів.

  1. Росія

У вівторок, 21 грудня, Володимир Путін звинуватив США та НАТО у  тому, що вони посилили свою присутність на російських кордонах, озброюючи Україну і проводячи там маневри. Путін заявив, що обіцяє військово-технічну відповідь на західні загрози. У Росії прийнято план «патріотичного виховання» на чотири роки на 185 млн. доларів, який, зокрема, передбачає залучення щонайменше 600 тисяч дітей віком від 8 років.

  1. Ізраїль

21 грудня, у вівторок, прем’єр-міністр країни Нафталі Бенет, після консультацій з групою експертів, оголосив про четверту дозу вакцини від Covid для людей старше 60 років. Така четверта доза можлива тільки через чотири місяці після бустерної  дози і буде першою у світі.

  1. Греція

23 грудня міністр охорони здоров’я заявив, що уряд Греції прийняв рішення заборонити публічні святкування Різдва та Нового року та ввів маски на вулиці, намагаючись уповільнити поширення варіанту коронавірусу Omicron.

  1. Росія

23 грудня, у четвер, Володимир Путін провів  велику підсумкову прес-конференцію, яка тривала майже чотири години. Володимир Путін висловився про свої наміри, відмовившись формально виключити вторгнення в Україну, водночас вважаючи перспективу переговорів зі Сполученими Штатами наступного січня позитивною.

  1. Південна Корея

Міністр юстиції Південної Кореї оголосив у п’ятницю, 24 грудня,  69-річна Пак Кин Хє, перша жінка-президент в історії Південної Кореї , після її безпрецедентного звільнення у 2017 році, була помилувана. У 2018 році її засудили до двох десятиліть ув’язнення у великій справі про корупцію. Пак Кин Хє повинна була провести за ґратами 22 роки, але у кінцевому підсумку це буде трохи менше п'яти років.

  1. Італія

Папа Франциск закликав до діалогу у суботу, 25 грудня,  під час свого традиційного різдвяного послання перед вірними, які зібралися на площі Святого Петра у Ватикані. Папа, зокрема, пояснив, як пандемія змогла посилити тенденцію відсторонитися, відмовитися від виходів, зустрічей, спільного ведення справ, у тому числі в міжнародних відносинах. За його словами, лише діалог веде до вирішення конфліктів і згадав про Сирію, Ірак, Ємен, Палестину, Ліван, Афганістан, М'янму, Україну, Судан та Ефіопію.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!