Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі.

Події у світі про які варто згадати

0

comments9855

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Від неділі до неділі

Події у світі про які варто згадати

  1. Португалія

Прем'єр-міністр країни, соціаліст Антоніу Кошта отримав абсолютну більшість на парламентських виборах у Португалії в неділю, 30 січня. Хоча прогнозували жорстке протистояння під час перегонів між соціалістами та соціал-демократами, які зайняли другу місце. Окрім того, варто зазначити, що на цих виборах Португалія напевно стала однією з останніх країн, де ультраправа партія Chega, створена у 2019 році добилась успіху.

  1. США

У понеділок, 31 січня, Sony оголосила, що купує американську компанію-розробницю відеоігор Bungie за 3,6 мільярда доларів, через два тижні після того, як конкурент Microsoft взяв під контроль Activision Blizzard, за 68,7 млрд.доларів.

  1. Гвінея-Бісау

Президент Гвінеї-Бісау Умаро Сіссоко Ембало уникнув спроби державного перевороту у вівторок, 1 лютого, під час якого планувалось його вбивство та прем’єр-міністра. Це вже був 10-переворот у країні з 1974 року, коли Гвінея-Бісау стала незалежною від Португалії.

  1. США

У прес-релізі Google, опублікованому у вівторок, 1 лютого, американський гігант оголосив, що  отримав 76 мільярдів доларів чистого прибутку в 2021 році.

  1. Бельгія(ЄС)

Після місяців зволікання та консультацій зі столицями країн-членів ЄС, президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн у середу, 2 лютого, схвалила проект постанови, яка класифікуватиме ядерну енергетику та газ як види енергії, які можуть сприяти боротьбі зі зміною клімату.

  1. Великобританія

Перший міністр Північної Ірландії Пол Гіван оголосив у четвер, 3 лютого, що залишає посаду через невдоволення його табору проти митних положень після Brexit, що спричинило нову політичну кризу та ускладнило перемовини Великобританії з ЄС.

  1. Китай

4 лютого відбулась церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор  у Пекіні на національному стадіоні, відомому як «пташине гніздо». На зим рву Олімпіаду приїхали спортсмени з 91-ї країни світу.

  1. Китай

4 лютого президент Росії Володимир Путін приїхав на церемонію відкриття зимової Олімпіаду у Пекіні і провів зустріч з головою КНР Сі Цзіньпіном. Вони заявили, що виступають проти будь-якого розширення НАТО та підтвердили, що острів Тайвань є частиною Китаю.

  1. Перу

Президент Перу Педро Кастільйо оголосив у зверненні до нації у п'ятницю, 4 лютого, про формування нового уряду , вже четвертого за останні шість місяців. Після звинувачень у домашньому насильстві з боку дружини і дочки ще у 2016 році, 62-річний прем’єр-міністр Ектор Валер позбувся підтримки трьох міністрів, а президент Конгресу виступив з вимогою його відставки. Ектор Валер перебував на посаді три дні.

  1. Великобританія

Вперше в історії монархії, британці відзначають  6 лютого сімдесят років перебування  королеви Єлизавети ІІ  на троні.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!