Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто нагадати

0

comments7565

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (25 вересня)

 

Швейцарія

На референдумі швейцарці схвалили рішення про вирівнювання пенсійного віку для жінок і чоловіків і підвищення пенсійного віку для жінок з 64 років до 65.

 

Киргизстан vs Таджикистан

Країни підписали протокол про припинення конфлікту та його наслідків. Протокол підписали голови Державних комітетів безпеки Камчибек Ташиєв(Киргизстан) та Саймунін Ятінов (Таджикистан).

 

 

Понеділок (26 вересня)

 

росія

путін підписав указ про надання російського громадянства 39-річному Едварду Сноудену.  Колишній агент розвідки США був біженцем у Росії з 2013 року, щоб уникнути судового переслідування після того, як він оприлюднив секретні файли та викрив масштабні національні та міжнародні операції спостереження, які проводило NSA (Агентство безпеки та розвідки).

 

26 вересня,  біля Корейського півостріву, вперше за останні п’ять років почалися спільні військово-морські навчання США та Південної Кореї, які триватимуть чотири дні.

 

 

Вівторок (27 вересня)

 

Саудівська Аравія

Призначений у вівторок на чолі Ради міністрів королівським указом, дуже впливовий наслідний принц Мохаммед бін Салман, успадкував посаду, яку традиційно обіймав сам король.

 

Данія

Датське морське управління випустило навігаційне попередження та встановило заборонену зону для плавання біля острова Борнхольм, де вночі стався витік газу з російського газопроводу «Північний потік -2».

 

Швеція

Морське управління Швеції попередило про два витоки на газопроводі «Північний потік-1» у шведських і датських водах незабаром після того, як було виявлено витік на найближчому газопроводі «Північний потік-2».

 

 

Газопровід Baltic Pipe, прокладений між Норвегією та Польщею, відкрили 27 вересня. Його повну  потужність у 10 млрд.куб.метрів на рік планують досягти на початку 2023 року.

 

Середа (28 вересня)

 

Китай

Юань подешевшав до долари до мінімуму з 2008 року. А за прогнозами Світового банку, вперше з 1990 року темпи зростання ВВП Китаю у 2022 році, будуть меншими( 2,8%(у 2021 році було 8,1%), ніж у в інших країнах Східної Азії та Тихого океану у 5,3%(у 2021 році було 2,6%)

 

За даними видання Assosiated Press починаючи з 21 вересня з росії від мобілізації втекли понад 194 тисячі російських громадян. У Казахстан – 98 тисяч, у Грузію – 53 тисячі, у Фінляндію – більше 43 тисяч і 3 тисячі у Монголію. Хоча у Фінляндії вже нарахували понад 50 тисяч росіян. Без жодних сумнівів ця цифра зростатиме, поки не закриють російські кордони.

 

США

У Мозес-Лейк, штат Вашингтон було проведено випробування першого прототипу повністю електричного літака, який був у повітрі 8 хвилин. Літак створила компанія Eviation, а сконструювали інженери з США та Ізраїлю.

 

Четвер (29 вересня)

 

Фінляндія

Уряд країни прийняв рішення про закриття кордону для російських туристів. Таке рішення обгрунтували загрозою міжнародним відносинам. Вже понад 50 тисяч росіян в’їхало у Фінляндію тікаючи від мобілізації.

 

Латвія

Сейм Латвії затвердив поправки до закону «Про освіту», згідно яких всі школи і дитсадки перейдуть на латиську мову.

 

Німеччина

Інфляція досягла свого максимуму у 10,9% з 1996 року, через зростання цін на енергоносії.

Уряд прийняв рішення про виділення 200 морд. євро для підтримання економіки та громадян. Ця сума розрахована на період до березня, квітня 2024 року.

 

США

За ініціативи президента США Джо Байдена Сполучені Штати організували в середу та четвер, вперше у своїй історії, саміт з усіма островами південної частини Тихого океану, щоб продемонструвати свою прихильність до регіону, який вважається стратегічним.

І у четвер, 29 вересня, США оголосили про нову стратегію в південній частині Тихого океану, яка супроводжується виділенням сотень мільйонів доларів допомоги острівним державам регіону в надії протистояти зростаючому впливу Китаю.

 

П’ятниця (30 вересня)

 

Буркіна-Фасо

У країні відбувся державний переворот. Після дня безладу, який почався на світанку зі стрілянини в кількох стратегічних районах Уагадугу, група військових оголосила цього вечора про усунення президента, підполковника Поля-Анрі Даміби, звинуваченого у відхиленні від ідеалу Патріотичного руху за збереження та відновлення (MPSR). Поль-Анрі Сандаого Даміба сам прийшов до влади в результаті путчу на початку року. Його наступники на чолі з Ібрагімом Траоре, 34-річним капітаном, представили ввечері декілька негайних заходів в ефірі державної телестудії.

 

росія

путін підписав договори про вступ у склад рф Донецької, Луганської, Херсоноської та Запорізької областей України.

 

Субота (1 жовтня)

 

КНДР

Північна Корея запустила дві балістичні ракети малої дальності, які пролетіли приблизно 400 км з максимальною висотою у 50 км. Це вже четвертий запуск на цьому тижні.

 

Запрацював газопровід довжиною у 182 км між Болгарією та Грецією. Він зменшить залежність Південно-Східної Європи від російського газу.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!