Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто нагадати

0

comments6510

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (16 жовтня)

Китай
Президент Сі Цзіньпін відкрив 20-й з’їзд Комуністичної партії Китаю в неділю, 16 жовтня в Пекіні. South China Morning Post описує цю політичну подію як найважливішу в Китаї за останнє десятиліття. На з’їзд прибуло близько 2,3 тисячі делегатів, які представляють 90 млн. китайських комуністів. З’їзд збирається раз на п’ять років і на ньому обирають лідера партії.

Іран
Іранські ЗМІ повідомили, що командувач ВМС Ірану Шахрам Ірані заявив про навчання в Індійському океані ВМС Ірану, Китаю і росії у найближчий час.

Понеділок (17 жовтня)

Австралія
міністр закордонних справ Австралії Пенні Вонг заявила, що Австралія більше не визнає Західний Єрусалим столицею Держави Ізраїль, скасовуючи тим самим суперечливе рішення, прийняте в 2018 році попереднім урядом консерваторів Скотта Моррісона. На її думку, питання остаточного статусу Єрусалиму має бути вирішене шляхом мирних переговорів між Ізраїлем і палестинським народом.

Шотландія
Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен у понеділок,17 жовтня, заявила, що у разі здобуття Шотландією незалежності, буде введена національна валюта(шотландський фунт стерлінгів) та створений Шотландський національний банк.

Вівторок (18 жовтня)

Естонія
Парламент Естонії схвалив заяву, в якій засуджує спробу Росії анексувати окуповані українські території і оголошує Росію державою-спонсором тероризму.

США
Джо Байден пообіцяв у вівторок, 18 жовтня, зробити все можливе, щоб закріпити право на аборт у федеральному законі, кщо демократи переможуть на проміжних парламентських виборах у листопаді. Однак, щоб виконати цю обіцянку та мати невеликі шанси на ухвалення такого закону, демократам доведеться отримати явну перемогу на виборах і, зокрема, отримати два додаткових місця у Сенаті.

ПАР
Президент ПАР Сіріл Рамафоса повідомив, що Саудівська Аравія заявила про бажання приєднатися до міждержавного об'єднання БРІКС, до якого входять Бразилія, росія, Індія, Китай і Південна Африка.

Туреччина
У Туреччині пройшли перші випробування балістичної ракети Tayfun, виробництва компанії Roketsan.

Середа (19 жовтня)

У середу космічний телескоп Джеймс Вебб надав своє найочікуваніше зображення, надзвичайно детальне фото знаменитих Стовпів Творіння та їхніх тисяч новонароджених зірок, вперше зроблене Хабблом у 1995 році.

Великобританія
За даними Офісу національної статистики, у вересні 2022 року інфляція у Великій Британії сягнула позначки у 10,1% у річному розрахунку. Таким чином, Індекс споживчих цін повернувся до максимуму за 40 років.

Індонезія
У столиці Індонезії Джакарті сталася масштабна пожежа, горіла одна з найбільших мечетей у світі, площа якої складає 6 тисяч квадратних метрів.

Четвер (20 жовтня)

Вступ Фінляндії та Швеції у НАТО ратифікували 28 країн з 30. Залишились Туреччина та Угорщина.

Великобританія

Ліз Трасс, після шести тижнів перебування на посаді прем’єр-міністра подала ку відставку.

П’ятниця (21 жовтня)

Італія
Джорджія Мелоні була офіційно призначена прем'єр-міністром у п'ятницю, 21 жовтня, ставши першою жінкою на цій посаді в Італії.


Субота (22 жовтня)

Великобританія
Колишній прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що буде боротися за посаду глави уряду, щоб змінити Ліз Трасс, яка подала у відставку.

Румунія
США перекинули до Румунії 101-ї повітряно-десантну дивізію, військовослужбовці якої розташовані на кордоні України та Білорусі.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!