Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто нагадати

0

comments5910

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (23 жовтня)

 

Великобританія

Колишній прем’єр-міністр Борис Джонсон, який сподівався на тріумфальне повернення у крісло глави уряду, після розмов з іншими претендентами, Ріші Сунаком та Пенні Мордонт, прийняв рішення не виставляти свою кандидатуру на посаду лідера Консервативної партії(торі). Тепер у Ріші Сунака фактично є всі шанси обійняти посаду 

прем’єр-міністра.

 

Словенія

Тут відбулись президентські вибори. У боротьбі беруть участь сім кандидатів, троє з яких можуть пройти у другий тур.

 

Китай

Завершився ХХ-й з’їзд Комуністичної партії Китаю, на якому Сі Цзіньпіна було втретє поспіль обрано на посаду генерального секретаря партії, хоча у статуті передбачено обрання не більше як на два терміни. Таким чином Сі Цзіньпін став найвпливовішим керівником Китаю з часів Мао Дзедуна, засновника КНР.

 

Понеділок (24 жовтня)

 

США

Генеральний прокурор США Меррік Гарленд у понеділок (24 жовтня) звинуватив китайську державу в прагненні підірвати систему правосуддя США, викрасти технології та залякувати китайських громадян, які емігрують до Сполучених Штатів, а також оголосив про висунення звинувачень проти 13 громадян Китаю, які працювали на розвідку Пекіна.

 

Великобританія

Колишній міністр фінансів Ріші Сунак в уряді Бориса Джонсона був призначений лідером консервативної парламентської більшості у понеділок, 24 жовтня і стане 57-м прем’ґр-міністром. У свої 42 роки він стає наймолодшим главою уряду з 1812 року та першою особою з етнічної меншини, яка займає цю посаду.

 

Вівторок (25 жовтня)

 

Італія

У своїй загальнополітичній промові у вівторок, 25 жовтня, Джорджія Мелоні прагнула заспокоїти своїх партнерів у Європейському Союзі. Вона сказала, що правляча права коаліція не буде проти європейської інтеграції, працюватиме з іншими державами-членами прагматично та неідеологічно та захищатиме свободу та демократію. Вона пообіцяла поважати єдині правила і підтримувати Україну проти «шантажу» президента Росії Володимира Путіна.

 

Американський президент Джо Байден і новий британський прем’єр-міністр Ріші Сунак під час своєї першої телефонної розмови у вівторок, 25 жовтня, домовилися співпрацювати, щоб підтримати Україну і протистояти Китаю.

 

Середа (26 жовтня)

 

Франція

На тлі напруженості між Берліном і Парижем, канцлер Німеччини Олаф Шольц у середу, 26 жовтня, зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном в Єлисейському палаці. Всі пам’ятають про їхні нещодавні розбіжності щодо енергетичної кризи, європейської оборони та підходу до Китаю.

 

Польша

Польський сенат одноголосно ухвалив резолюцію, яка визнає владу рф терористичним режимом.

 

Четвер (27 жовтня)

 

США

Ілон Маск купив Twitter. За даними американських ЗМІ, мільярдер завершив придбання соціальної мережі за 44 мільярди доларів у четвер і звільнив кількох керівників компанії.

 

Канада

Майже через п’ять місяців після створення ініційованої США Індійсько-Тихоокеанської економічної структури, міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі,  на спільній прес-конференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, зявила, що Канада приєднається до альянсу 13 країн, який вважається центральним елементом стратегії США щодо протидії економічній вазі Китаю в регіоні.

 

Сербія

Сербський парламент затвердив новий уряд, який очолила Ана Брнабич, яка була главою уряду і попередні чотири роки. І хоча парламентські  вибори відбулись ще у квітні, тільки тепер був сформований уряд, хоча у коаліції була більшість. За уряд проголосувало 153, а проти було 68 депутатів.

 

П’ятниця (28 жовтня)

 

Бразилія

За два дні до другого туру відбулись останні телевізійні дебати між лівим екс-президентом Луїсом Інасіо Лулою да Сілвою та крайнім правим главою держави Жаіром Болсонару. Дебати були дуже гарячими, емоційними. Два кандидати звинувачували один одного у корупції та сварились через економічні питання. Другий тур президентських виборів відбудеться 30 жовтня, у неділю.

 

Швеція

Петер Хультквіст, колишній міністр оборони Швеції, а зараз голова комітету з питань оборони Швеції запропонував створити об'єднану армію разом з Норвегією та Фінляндією. На його думку це необхідно зробити для спільного захисту кордонів від загроз з боку росії.

 

Німеччина

Президент країни Франк-Вальтер Штайнмаєр звернувся до нації, після візиту в Україну.

Він закликав співгромадян знайти у себе дух спротиву для об’єднання у важкі часи, які потрібно пережити Німеччині через агресіє росії проти України. Штайнмаєр заявив, що завершенням війни не може бути несправедливий мир.

 

Субота (29 жовтня)

 

росія

Москва оголосил про призупинення участі в угоді про експорт українських зернових, викликавши побоювання з боку багатьох країн у створенні нової світової продовольчої кризи. Причиною на росії назвали атаки безпілотниками російського флоту у Чорному морі у суботу.

 

Туреччина

29 жовтня 1923 року Туреччина була оголошена Республікою. Цей день став головним національним святом Туреччини.

 

Швейцарія

У Швейцарії до 175-річчя швейцарської залізничної дороги, найдовший поїзд у світ, який складається з сто вагонів і має довжину майже два кілометри рушив у суботу, 29 жовтня, та подолав 25 кілометрів менш ніж за 45 хвилин між Преда та Альванеу в швейцарських Альпах.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!