Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто нагадати

0

comments5345

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (30 жовтня)

Бразилія
Колишній президент Луїс Інасіо Лула да Сілва був обраний у неділю, 30 жовтня, президентом Бразилії з 50,90% голосів, згідно з остаточними результатами другого туру, проти 49,10% у колишнього глави держави Жаіра Болсонару. Проте розрив між двома кандидатами під час цього другого туру був найменшим в історії, це приблизно 2 мільйони голосів зі 120 мільйонів бразильців, які прийшли на вибори. Він вступить на посаду президента 1 січня 2023 року. Це буде його третій термін на посаді глави Бразилії, після періоду 2003-2010 років і це вперше в історії країни.

Ліван
Президент країни Мішель Аун завершив свою каденцію на посаді глави держави. Його обов’язки тимчасово буде виконувати тимчасово виконуючий обв’язки глави уряду Наджиб Мікаті. Завершення каденції Ауна відбулось підписанням історичної угоди з Ізраїлем про демаркацію морських кордонів.

Понеділок (31 жовтня)

росія
На зустрічі у Сочі президент Азербайджану Алієв і президент Вірменії Пашинян у присутності путіна ухвалили спільну декларацію. Єреван і Баку пообіцяли не застосовувати силу для пошуку вирішення конфлікту навколо Нагірного Карабаху.

США та Південна Корея розпочали наймасштабніші військові навчання Vigilant Storm, які триватимуть до 4 листопада. У цих навчання беруть участь 240 бойових літаків.

Вівторок (1 листопада)

Ізраїль
За останні три з половиною роки відбулись п’яті вибори у Кнесет(парламент). У виборах взяли участь 40 партій. Переміг блок колишнього глави уряду Беньяміна Нетаньяху отримавши 64 депутатські місця з 120 у Кнесеті(парламенті).

Данія
Тут відбулись дострокові парламентські вибори, на яких несподівано для багатьох і песимістичних прогнозах напередодні виборів, отримав перемогу лівий блок на чолі з прем'єр-міністром від соціал-демократів Метте Фредеріксен. Він отримав 87 місць – попереду правого блоку під проводом лібералів – 72 місце. Для формування уряду необхідно мати., як мінімум 90 депутатів. Фредеріксен одразу ж заявила, що прагне утворити широку коаліцію.

Середа (2 листопада)

Ефіопія
Уряд Ефіопії та повстанці Тиграй офіційно домовилися про методичне, упорядковане, плавне та скоординоване роззброєння. Про це оголосив у середу високий представник Африканського Союзу (АС) на Африканському Розі, колишній президент Нігерії Олусегун Обасанджо, який очолив трійку посередників. Угоду було укладено менше ніж через сорок вісім годин після другої річниці збройного конфлікту. Окрім плану роззброєння, урядовці Ефіопії та повстанці Тиграй також підписали план відновлення основних послуг.

росія
Заявила про поновлення свої участі у так званій зерновій угоді, щодо експорту аграрної продукції з України Чорним морем, росія заявила 29 жовтня про припинення участі росії у цій угоді, через атаку кораблів чф рф у Севастополі. 

Чорногорія
Парламент прийняв закон, яким обмежуються повноваження президента Міло Джукановича. Обмеження стосуються, у першу чергу, висування кандидатури прем’єр-міністра, призначення та відкликання послів. Це зробили політичні партії, які є лояльними до росії. У ЗМІ з’явився термі «переворот по-чорногорськи».

Четвер (3 листопада)

Іран
У МЗС Ірану заперечили звинувачення Ірану у збройній агресії проти Саудівської Аравії

Туреччина
Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг у Стамбулі на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу заявив, Що Швеція та Фінляндія виконали всі вимоги Туреччини щодо вступу до НАТО. Але Туреччина не погоджується, це стосуються насамперед Швеції і є велика вірогідність, що Туреччина не узгодить їх вступу до НАТО.

П’ятниця (4 листопада)

США
Ілон Маск, після придбання Twitter, звільнив 3700 із 7000 працівників без попередження, що викликало розгубленість і розчарування серед персоналу. По це повідомляє New York Times.

США
Представлено рейтинг найдорожчих компаній у світі. Це зробив профільний ресурс Interbrand. Десятий рік поспіль перше місце за компанією Apple, яка оцінюється у 482,2 млрд.дол( на 18% більше, ніж у 2021 р.). А у першу десятку також увійшли Microsoft(278.288 млрд.дол.), Amazon(274,819 млр.дол.), Google(251,751 млр.дол.), Samsung(87,689 млр.дол.), Toyota(59,757 млр.дол.), Coca-Cola(57,535 млр.дол.), Mersedes-Benz(56,103 млр.дол.), Disney(50, 325 млрд.дол.), Nike(50,289 млрд.дол.).

Польща
У Польщі почалися військові навчання Вишеградської групи(Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина) під назвою Puma-2022. Разом з ними у навчаннях беруть участь військові з Великобританії та США. 

Китай
Канцлер Німеччини Олаф Шольц прибув з візитом у Китай і зустрівся с Сі Цзиньпіном, під час якого лідер Китаю заявив про неприпустимість застосування ядерної зброї.

Субота (5 листопада)

США
Джо Байден, Барак Обама та Дональд Трамп у суботу, 5 листопада, вирушили до Пенсільванії, щоб спробувати схилити на свою сторону цей ключовий штат, де буде вирішиуватись, хто, демократи чи республіканці, переможуть на проміжних виборах до Конгресу у вівторок, 8 листопада.

Франція
Політична ультраправа партія «Національне об’єднання» обрала нового президента замість Марін Ле Пен. Ним став 27-річний депутат Європарламенту Жордан Барделла, за якого проголосувало 85% членів партії. Так завершилась епоха керівництва сім’ї Ле Пен у партії, яку у 1972 році заснував батько Марін Дан-Марі Ле Пен під назвою «Національний фронт».

Казахстан
Президент країни Касим-Жомарт Токаєв підписав шість законів, які буди підтримані на референдумі, про внесення змін доо Конституції Казахстану. Зміни передбачають зменшення повноважень президента. У Казахстані 20 листопада відбудуться позачергові вибори.

Швеція

Міністр закордонних справ Тобіас Більстром заявив Шведському радіо, що уряд Швеції дистанціюватиметься від курдського ополчення YPG, щоб Туреччина схвалила вступ Швеції до НАТО.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!