Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто нагадати

0

comments6984

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (27 листопада)

 

Китай

Нові демонстрації проти антиковідних обмежень, які діють протягом трьох років у Китаї, відбулися в неділю, 27 листопада в Шанхаї, Ухані та Ченду, і тривали до ночі.

Відкритий протест, велика рідкість у Китаї, особливо коли він спрямований проти центрального уряду та правлячої Комуністичної партії. Це виклик для Сі Цзіньпіна та для його політики «нульової толерантності Covid».

 

Мексика

Президент Андрес Мануель Лопес Обрадор очолив марш, який відбувся в Мехіко в неділю, щоб відзначити чотири роки свого вступу на посаду президента, яке він святкуватиме 1 грудня.

 

Понеділок (28 листопада)

 

Великобританія

Верховний суд Британії не визнав право парламенту Шотландії самостійно анонсувати другий референдум щодо виходу зі складу Сполученого Королівства.

 

Словенія

На референдумі, який відбувся 27 листопада,  62% проголосували за закон про телебачення, який забороняє владі та парламенту призначати на посади керівників та редакторів. Причиною появи такого закону стало втручання колишнього уряду премʼєра Янеза Янши (2020-2022) у діяльність телебачення.

 

Австрія

Залізничники оголосили загальнонаціональний одноденний страйк з вимогою підвищення заробітньої плати. Страййк повністю паралізував рух поїздів в Австрії.

 

Вівторок (29 листопада)

 

Японія

За повідомленням Financial Times засновник Alibaba Джек Ма втік до Токіо. Мільярдер Джек Ма був найбагатшою людиною Китаю і зник із публічного життя після того, як два роки тому критикував китайських регуляторів, звинувачуючи державні банки.

 

Великобританія

Ріші Сунак заявив, що «золота ера» між Великобританією та Китаєм закінчилася, і закликав до нового підходу до китайського уряду. Про це він сказав на банкеті лорд-мера Лондона.

Середа (30 листопада)

 

США

52-річний Хакім Джефріс. обранець із Нью-Йорка стане першим темношкірим лідером демократичної меншості в Палаті представників у січні. Він змінив Ненсі Пелосі, яка очолювала партію в нижній палаті протягом двох десятиліть.

 

Естонія

Найбільше кібернавчання НАТО Cyber ​​Coalition почалися у Таллінні. У навчанні задіянні близько тисячі кіберзахисників не тільки з країн-членів НАТО, але Фінляндії, Швеції, Грузії, Ірландії, Швейцарії та Японії.

 

Четвер (1 грудня)

 

США

Президент Франції Еммануель Макрон прибув у США з дводенним державним візитом.

 

Ізраїль

У четвер ввечері призначений прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаняху досяг угоди з Релігійною сіоністською партією, яку очолює Бецалель Смотріч. Смотріч обійматиме посаду міністра фінансів на основі ротації. А минулого тижня партія Нетаньяху Лікуд підписала угоди з суперечливим Ітамаром Бен Гвіром, який обійме посаду міністра національної безпеки, а також з Аві Маозом.

 

П’ятниця (2 грудня)

 

Країни ЄС, потім країни G7 та Австралія досягли угоди в п'ятницю, за три дні до набуття чинності європейського ембарго, обмежити світові ціни на російську нафту на рівні 60 доларів за барель.

 

США

Президент Франції Еммануель Макрон, під час перебування у США з державним візитом, у п’ятницю, 2 грудня, став першим президентом Франції, який відвідав Новий Орлеан майже за півстоліття, де він зустрівся з новим власником Twitter, Ілоном Маском.

 

Субота (3 грудня)

 

ПАР

Президент Сиріл Рамафоса, який перебуває під загрозою імпічменту, заявив у суботу, що не піде у відставку і скоріше оскаржить звіт парламенту, який звинувачує його у так званій справі «Farmgate» або «Phala Phala», за назвою однієї з його фірм.

 

Білорусь

Міністр оборони рф шойгу прибув у білорусь для перговорів з міністром оборони білорусі хрєніним та лукашенком.

 

Неділя(4 грудня)

 

Члени ОПЕК і десять їхніх союзників на чолі з Москвою збираються цієї неділі, 4 листопада, у режимі відеоконференції. Головне питання для обговорення, чи скоротить ОПЕК+ видобуток, через падіння цін на нафту і набуття чинності нових санкцій проти Росії.

Ціни на нафту впали після останнього засідання ОПЕК+ у жовтні, повернувшись до рівня початку 2022 року. Зараз вони торгуються між 80 і 85 доларами за барель, що далеко від 130 доларів у березні.

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!