Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments5664

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (22 січня)

 

Ізраїль

Прем'єр-міністр у неділю звільнив з посади міністра внутрішніх справ і охорони здоров'я Ар'є Дері, засудженого за ухилення від сплати податків. Напередодні Верховний суд Ізраїлю скасував урядове призначення лідера ультраортодоксальної партії Шасс, постановивши, що він непридатний служити міністром через його кримінальне минуле.

 

Німеччина

Новий міністр оборони Борис Пісторіус заявив, що необхідно створити найкращу армію в ЄС.

 

Франція

Президент Еммануель Макрон виступаюючи з нагоди 60-річчя Єлисейського договору(договір про дружбу між Францією та ФРН) заявив, що Франція та Німеччина повинні очолити процес відтворення Європи.

 

Нова Зелендія

Новим главою уряду країни, після несподіваною заяви про відставку Джасінди Ардерн минулого тижня, стане Кріс Хіпкінс.

 

Понеділок (23 січня)

 

Польща

Глава уряду МАтеуш Моравецький заявив, що Польща готова поставити Україні танки Leopard навіть якщо Німеччина не дасть своєї згоди.

 

Бразилія та Аргентина мають намір створити спільну валюту. Про це заявили президенти Бразилії Лула да Сілва та Аргентини Альберто Фернандес.

 

Туреччина

Було прийнято рішення про скасування візиту міністра оборони Швеції 27 січня, через спалення Корану біля турецького посольства у суботу, 21 січня.

Туреччина блокує вступ Швеції у НАТО.

 

Вівторок (24 січня)

 

Чехія

27-28 січня тут відбудеться другий тур президентських виборів. За останніми соціологічними опитуваннями лідирує генерал Петер Павел, колишній голова військового комітету НАТО. У нього, згідно з опитуванням – 57,6%, а у колишнього глави уряду Андрія Бабіша – 42,4%.

 

Іран

За словами міністра закордонних справ країни Аміра Абдоллахіяна Іран може вийти з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї у відповідь на плани Європарламенту включити Іран у список терористичних організацій.

 

Середа (25 січня)

 

США

Meta, материнська компанія Facebook та Instagram, оголосила в середу, що колишньому президенту США Дональду Трампу більше не заборонено доступ до її платформ.

 

Четвер (26 січня)

 

Буркіна-Фасо

Розірвала військову угоду з Францією і французькі військові, які були у країні з 2018 року протягом місяця покинуть її.

 

США

Міністерство юстиції визнало ПВК «Вагнер» транснаціональною злочинною організацією.

 

П’ятниця (27 січня)

 

Ізраїль

Палестинець застрелив сімох людей у ​​п'ятницю ввечері біля синагоги в Східному Єрусалимі під час шабатної молитви після ізраїльських ударів по сектору Газа.

 

Перу

Діна Болуарте, яка виконує обов’язки президента, попросила парламент призначити вибори у 2023 році, щоб вийти з політичної кризи. З грудня у країні тривають протести з вимогою її відставки та проведення виборів. Парламент відхилив пропозицію Болуарте.

 

Субота (28 січня)

 

США

Дональд Трамп провів свій перший передвиборний мітинг у суботу в Нью-Гемпширі, через два місяці після офіційного оформлення своїх амбіцій повернутися у Білий дім

 

 

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!