Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments4748

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (29 січня)

 

Туніс

Другий тур виборів до законодавчих органів Тунісу, який відбувся в неділю, 29 січня, підтвердив відсутність інтересу населення до голосування. Після голосування 22 грудня 2022 року, яке ознаменувалося рекордною кількістю тих, хто не прийшов – 89%, у другому турі залишилося заповнити 131 місце зі 161. Але явка була такою ж мізерною, як і в першому турі, ледь досягнувши 11,3%, згідно з незалежним вищим органом з питань виборів.

 

Великобританія

Британський прем'єр-міністр Ріші Сунак у неділю звільнив Надхіма Захаві, голову Консервативної партії та міністра без портфеля в його уряді. Незалежне розслідування, очолюване самим паном Сунаком, встановило, що лідер торі «порушив міністерський кодекс», не оголосивши публічно про свої суперечки з податковими органами.

 

Понеділок (30 січня)

 

Ізраїль

У понеділок держсекретар США Ентоні Блінкен провів спільну прес-конференцію з прем'єр-міністром Ізраїлю Біеьяміном Нетаньягу. 30 січня, він прибув до Тель-Авіва, де закликав ізраїльтян і палестинців до спокою та деескалації на тлі нової спіралі насильства.

 

Пакистан

Згідно з попередніми даними, щонайменше 90 людей загинуло, а ще 150 отримали поранення, згідно з попереднім повідомленням, у результаті вибуху, який стався в понеділок у мечеті, на північному заході Пакистану.

 

Португалія

У понеділок Конституційний суд Португалії вдруге відхилив закон, що дозволяє евтаназію,  та повернув текст до парламенту, який майже три роки намагається прийняти закони з цього питання

 

Грузія

Леван Хабеїшвілі був обраний новим головою партії «Єдиний національний рух», яку у сві час заснував колишній президент Михайло Саакашвілі.

 

Вівторок (31 січня)

 

Франція

31 січня пройшов другий загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи. За даними влади, 1,272 мільйона людей вийшли на демонстрацію по всій Франції у вівторок, що є рекордом проти соціальних реформ з 1995 року. Профспілки назвали цифру в 2,8 мільйона людей та оголосили у вівторок увечері два нові дні мобілізації, 7 та 11 лютого.

 

Словаччини

Парламент країни призначив позачергові вибори на 30в ересня через політичну кризу.

 

Середа (1 лютого)

 

США

Особистий адвокат американського президента оголосив цієї середи, 1 лютого, що федеральна поліція сьогодні взялася за обшук його приморської резиденції в Рехобот-Біч, штат Делавер, у повній співпраці з Джо Байденом. Раніше ФБР обшукало інший будинок Байдена у Вілмінгтоні, штат Делавер, на предмет конфіденційних документів, які датуються періодом, як віце-президента та сенатора.

 

М’янма(Бірма)

1 лютого виповнюється два роки з того часу, як військові захопили владу у М’янмі(Бірмі), ув’язнивши лауретку Нобелівської премії Аун Сан Су Чжі та розпалювавши жорстокі респрисії, від яких понад 2800 загиблих і 13 000 мирних жителів за ґратами. Сьогодні хунта продовжила ще на шість місяців надзвичайний стан у країні.

 

Великобританія

У середу, 1 лютого, Велика Британія переживала страйк безпрецедентного масштабу за останнє десятиліття, за підвищення зарплат у державному секторі. На вулиці вийшло близько півмільйона людей. Було закрито  багато шкіл і зупинені потяги. 

 

Четвер (2 лютого)

 

Філіппіни

Філіппіни та Сполучені Штати підписали у четвер угоду, яка дозволяє американським солдатам вільний доступ до чотирьох нових військових баз на Філіппінах.

 

Франція

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху зустрівся у Парижі у четвер, 2 лютого, з Еммануелем Макроном. Обидва лідери обговорили зокрема, зростаючу напруженість навколо Ірану та ізраїльсько-палестинське насильство.

 

Судан

Судан та Ізраїль погодилися рухатися до нормалізації відносин під час першого офіційного візиту глави дипломатії єврейської держави Елі Коена  у Судан, у четвер, 2 лютого.

 

П’ятниця (3 лютого)

 

США

Держсекретар США Ентоні Блінкен скасував свій візит у Китай через китайську повітряну кулю, що літала над територією США і яку  підозрюють у шпигунстві. Під час візиту планувалась зустріч з Сі Цзіньпіном.

 

Франція

Франциско Рабанеда Куерво, більш відомий як Пако Рабанн, помер у п'ятницю у віці 88 років у своїй резиденції в Портсаллі, Бретань.

 

Німеччина

Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні вперше на посаді глави італійського уряду відвідала Берлін у п’ятницю, 3 лютого.

 

Субота (4 лютого)

 

Португалія

Прем’єр-міністр Антоніо Коста заявив у суботу, що Португалія готова надіслати важкі танки Leopard 2 в Україну, але спочатку має співпрацювати з Німеччиною, щоб привести частину своєї бронетехніки в робочий стан.

 

США

Китайська «шпигунська» повітряна куля, яка кілька днів дрейфувала в американському небі, спричинивши нову дипломатичну кризу між Пекіном і Вашингтоном, була збита в суботу 4 лютого над Атлантикою за наказом Джо Байдена.

 

 

 

 

 

 

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!