Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments6384

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (5 лютого)

 

Іран

Влада Ірану в неділю оголосила про амністію або скорочення вироків для десятків тисяч ув'язнених. Цей захід було оголошено з нагоди 44-ї річниці перемоги Ісламської революції в лютому 1979 року.

 

Кіпр

Тут відбувся перший тур президентських виборів. Перше місце посів колишній керівник МЗС Нікос Хрістодулідіс з 33,58%, а друге колишній кіпрський дипломат Андреас Мавроянніс з 29,79%. Вони вийшли у другий тур.

 

Понеділок (6 лютого)

 

Туреччина

У понеділок, 6 лютого, внаслідок землетрусу магнітудою 7,8, який стався о 4:17 ранку за місцевим часом поблизу міста Газіантеп (південно-східна Туреччина) та Сирії, а за ним були ще два землетруси — магнітудою 7,7 і 7,6, загинуло понад 28 тисяч людей. Збитки від землетрусу оцінюють у 4 млрд.доларів.

 

Грузія

Тбіліський міський суд розглядав рішення щодо звільнення Міхеїла Саакашвілі за станом здоров’я. Але, він прийняв рішення залишити Саакашвілі ув’язненим. Польща готова прийняти його на лікування, навіть збирає підписи в ЄС для відповідного звернення до грузинської влади.

 

Вівторок (7 лютого)

 

США

Президент Джо Байден вперше виступив перед новообраним Конгресом 7 лютого. Він привітав падіння безробіття та закликав обраних республіканців до двопартійної роботи, зокрема щодо імміграції, вогнепальної зброї чи абортів.

 

Франція

7 лютого третій раз пройшла мобілізація протестувальників проти пенсійної реформи. Заданими міністерства внутрішніх справ участь у протесті взяли 757 500 людей, а за даними профспілок їх було майже 2 мільйони

 

Середа (8 лютого)

 

США

Компанія Disney, за словами керівника групи Боба Ігера плану є звільнити близько 7000 співробітників з 220 тисяч, що дозволить заощадити 5,5 млрд.доларів.

 

США

Time пише, що згідно з дослідженнями, нове противірусне лікування Covid-19, яке все ще проходить клінічні випробування, вдвічі знизить ризик госпіталізації в разі інфікування.

 

 

Четвер (9 лютого)

 

Туреччина

За даними CNN, кількість жертв землетрусу, який стався в Туреччині та Сирії в понеділок, перевищила 28 тис. Через катастрофу в обох країнах також постраждали майже 80 000 осіб. Світовий банк оголосив у четвер про виділення Туреччині допомоги в розмірі 1,78 мільярда для допомоги у відбудові.

 

США

Пентагон підтвердив, що збита китайська повітряна куля була оснащена шпигунськими засобами.

 

П’ятниця (10 лютого)

 

Бельгія

Президент Франції Еммануель Макрон у ніч із четверга, 9 лютого, на п’ятницю, 10 лютого, підтвердив, що винищувачі, на які претендує Україна,  не можуть бути доставлені найближчими тижнями і запевнив, що перевагу надають більш корисній» зброї. Але також додав перед пресою, що нічого не виключає щодо поставок бойових літаків.

 

США

Новообраний президент Бразилії Лула да Сілва прибув з  візитом у США. Він починає серію зовнішньополітичних зустрічей заявляючи таким чином, що Бразилія повертається на міжнародну арену, бо за його попередника Жара Болсонаро, вона послабила свої позиції у світі.

 

Молдова

Глава уряду Наталія Гавриліта заявила про свою відставку. Президентка Молдови Мая Санда висунула на посаду глави уряду свого радника з питань оборони та національної безпеки Доріна Речана, колишнього міністра внутрішніх справ.

 

Субота (11 лютого)

 

Канада

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив у суботу, що був збитий нерозпізнаний об’єкт під час польоту над північним заходом країни. 

 

Франція

У Франції четверта акція проти пенсійної реформи. Міністерство внутрішніх справ нарахувало лише 963 000 демонстрантів у суботу 11 лютого по всій Франції, у тому числі 93 000 у Парижі, коли профспілки повідомили про присутність понад 2,5 мільйона людей у ​​процесіях у країні, у тому числі 500 000 у столиці. Крім того, лідери восьми основних профспілок підтвердили свій заклик до проведення п’ятої акції 16 лютого.

 

НАТО

Єнс Столтенберг має піти з посади генсека НАТО у вересні. Але, згідно з інформацією WELT AM SONNTAG, країни-члени домовилися про новий регламент. Мова йде про продовження його мандату на посаді ще на один рік. Формально це мають вирішити навесні. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!