Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments7843

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (12 лютого)

 

Кіпр

Тут відбувся другий тур президентських виборів. Переміг колишній міністр закордонних справ Кіпру 49-річний Нікос Христодулідіс, який стане наймолодшим президентом країни. За нього проголосувало 51,97%, тоді, як за його конкурента Андреаса Мавроянніса 48.03%, якого підтримувала комуністична партія.

 

Німеччина

Християнські демократи перемогли на місцевих виборах у Берліні, у неділю, 12 лютого, значно випередивши соціал-демократів канцлера Німеччини Олафа Шольца, які показали найгірший результат з часів Другої світової війни.

Згідно з прогнозами ZDF, Християнські демократи (ХДС) здобудуть 28,2% голосів, що на 10 пунктів більше, ніж на останніх виборах (2021), тоді як соціал-демократи СДПН не перевищать 18,4%, приблизно як і партія зелених.

 

Понеділок (13 лютого)

 

Ізраїль

У країні пройшли багатотисячні протести проти планів уряду Нетаньягу провести судову реформу.

 

З повідомленням Reuters витрати європейських країн на захист домогосподарств і компаній від стрімкого зростання витрат на енергію зросли майже до 800 мільярдів євро. Про це заявили дослідники в понеділок, закликаючи країни бути більш цілеспрямованими у своїх витратах для подолання енергетичної кризи.

 

Вівторок (14 лютого)

 

Землетрус у Туреччині та Сирії

З даними ЮНІСЕФ понад 7 мільйонів дітей постраждали від руйнівних землетрусів, які вразили Туреччину та Сирію 6 лютого. У Туреччині загальна кількість дітей, які проживають у десяти провінціях, які постраждали від двох землетрусів, становила 4,6 мільйона дітей. У Сирії постраждали 2,5 мільйона дітей.

 

Індія

Авіакомпанія Air India оголосила у вівторок, 14 лютого, що досягла угоди з американським виробником Boeing, яка передбачає тверде замовлення на 220 літаків з опцією на 70 додаткових літаків. Також Air India підписала лист про наміри придбати 250 літаків з європейським виробником Airbus.

Депутати Європарламенту у вівторок прийняли нові правила щодо скорочення викидів CO2 від нових автомобілів у Європі до нуля з 2035 року. Це означає фактичну зупинку продажів бензинових і дизельних транспортних засобів у ЄС із цієї дати, а також гібридів (бензин-електрика). ), на користь 100% електромобілів.

 

Середа (15 лютого)

 

Президент Світового банку, 66-річний американець Девід Малпасс заявив у середу, що піде у відставку 30 червня з посади керівника установи.

 

Франція

Міністр закордонних справ Китаю Ван І прибув з візитом у Францію, де зустрівся з президентом країни Емманюелем Макроном, під час якої обговорювали питання війни в Україні.

 

Четвер (16 лютого)

 

Молдова

Парламент країни затвердив новий уряд на чолі з Доріном Речаном. За призначення уряду проголосувало 62 депутати партії «Дія та солідарність» з 101 депутата парламенту.

 

Іспанія

Після місяців гарячих дебатів ліворуч і праворуч іспанські депутати прийняли в четвер, 16 лютого, закон, що дозволяє безкоштовну зміну статі з 16 років і навіть з 12 років за певних умов. Парламент також прийняв реформу права на аборт і запровадив менструальну відпустку.

 

Прямі збитки від руйнування споруд у Туреччині внаслідок руйнівного землетрусу 6 лютого., можуть становити 2,5% зростання внутрішнього продукту або 25 мільярдів доларів США, заявилиу JPMorgan у четвер.

 

 

П’ятниця (17 лютого)

 

Німеччина

17 лютого, у Баварії розпочалася Мюнхенська конференція. Ця конференція у сфері безпеки,  щороку збирає разом тих, хто приймає рішення. Цього року серед учасників: Еммануель Макрон, Олаф Шольц, а також керівники китайської та американської дипломатії.

Росію в перше не запросили на цю конференцію.

 

Ефіопія

Глави держав Східноафриканського співтовариства (СAC) на зустрічі 17 лютого 2023 року в Аддіс-Абебі щодо кризи безпеки в східній ДР Конго закликали до  виведення всіх озброєних груп  30 березня 2023 року. Конфлікт вже триває з 1994 року.

 

Німеччина

Президент Франції Еммануель Макрон виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки заявив про необхідність реформування Ради Безпеки ООН через розпочату війну постійним членом РБ ООН росією.

 

Субота (18 лютого)

 

Південна Корея

Північна Корея запустила принаймні одну неідентифіковану балістичну ракету в суботу, повідомили південнокорейські військові, напередодні спільних військових навчань США і Південної Кореї, які відбудуться наступного тижня. Ракета пролетіла понад 900 км за 67 хвилин і впала в Японське море.

 

Німеччина

Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся на полях Мюнхенської конференції з безпеки з міністром закордонних справ Китаю Ван І. За інформацією Державного департаменту США, Ентоні Блінкен сказав своєму китайському колезі, що інцидент із збитою повітряною кулею ніколи не повинен повторитися. Вашингтон також попередив Пекін про всі наслідки в матеріальної підтримки Росії у війні в Україні.

 

Чехія

Чеський міністр промисловості і торгівлі Йозеф Сікела заявив, що Чехія позбавилась залежності від російського газу.

  

 

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!