Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments7722

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (26 лютого)

 

Італія

За повідомленням ВВС, щонайменше 59 мігрантів, у тому числі 12 дітей, загинули, ще десятки вважаються зниклими безвісти. Трагедія сталася в неділю 26 лютого в Середземному морі біля міста Кротоне, в Калабрії.

 

Нігерія

Тут ніяк не можуть об’явити результати президентських виборів, які відбулись у суботу разом з парламентськими виборами. Понад 87 мільйонів виборців мали вибрати з 18 кандидатів на 176 000 дільницях, так як чинний президент 80-річний Мухаммад Бухарі завершує свою другу каденцію. 

 

Понеділок (27 лютого)

 

США

Джилл Байден в інтерв’ю CNN заявила, що її чоловік чинний президент США Джо Байден планує балотуватися на другий чотирирічний термін.

 

Франція

Перед відвідуванням чотирьох центральноафриканських країн президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв новий тип військової та економічної співпраці на Африканському континенті. Він назвав нову стратегію, як менше солдатів і більше смирення.

Франція, яка протягом десятиліття була в авангарді операцій проти ісламістських повстанців у Сахелі, все ще розміщує там близько 3000 солдатів у порівнянні з понад 5500 два роки тому.

 

Сполучені Штати та Канада заборонили своїм чиновникам користуватися TikTok. Білий дім дав своїм федеральним агентствам тридцять днів на те, щоб у жодного з їхніх співробітників на мобільних пристроях не було встановлено китайський додаток для обміну відео. Тим часом Канада негайно видалила додаток із телефонів своїх чиновників, побоюючись, що Пекін може отримати доступ до даних користувачів.

 

Вівторок (28 лютого)

 

Нігерія

Згідно з офіційними результатами виборчої комісії, Бола Тінубу, кандидат від правлячої партії, переміг на президентських виборах у Нігерії, набравши 36% голосів, випередивши свого головного конкурента Атіку Абубакара (29%) і Пітера Обі. (25%). 70-річний Тінубу є одним із найбагатших політиків у Нігерії.

 

Китай

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, "головний союзник" Володимира Путіна, прибув у вівторок до Пекіна з триденним офіційним візитом.

 

США

Консервативна більшість у Верховному суді "висловила серйозні застереження" у вівторок щодо плану президента Джо Байдена списати 400 мільярдів доларів студентського боргу.

Вони вважають, що таке рішення більше залежить від Конгресу, ніж від виконавчої влади і що воно несправедливе по відношенню до тих, хто сплатив свої кредити.

 

Фінляндія

Парламент країни підтримав законопроект щодо членства Фінляндії у НАТО. За таке рішення проголосували 184 депутатів. Це рішення завершило всі внутрішні процедури, які повинна була здійснити Фінляндія для вступу у НАТО.

 

Середа (1 березня)

 

США

Колишній віце-президент Майк Пенс ,за часів президентства Дональда Трампа, заявив, що у республіканців буде кращий кандидат за Дональда Трампа на виборах президента у 2024 році.

 

Угорщина

З повідомленням CNN президентка країни Каталін Новак закликала угорський парламент підтримати вступ у НАТО Фінляндії та Швеції.

 

США

Президент Джо Байден у своєму послані Конгресу США продовжив на один рік надзвичайний стан через війну в Україні, яка несе загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Сполучених Штатів.

 

Четвер (2 березня)

 

Тайвань

Міністерство оборони Тайваню оголосило в четвер, що 21 китайський літак був помічений на південному заході зони ідентифікації протиповітряної оборони острова за останні 24 години.

 

США

Міністерство юстиції США ухвалило рішення, .що Дональд Трамп не може прикриватися своїм президентським імунітетом у справі нападу на Капітолій 6 січня 2021 року

 

Індія

Тут відбувся саміт міністрів закордонних справ країн G20.

 

Польща

Віцепрем'єр, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак анонсував виробництво у країні південнокорейських танків К2.

 

П’ятниця (3 березня)

 

США

Президент Джо Байден і канцлер Німеччини Олаф Шольц представили єдиний фронт у війні в України під час зустрічі в Білому домі в п’ятницю, 3 березня. Візит канцлера Німеччини до Вашингтону став можливістю підтвердити підтримку Києва Заходом, а Сполучені Штати оголосили про нову військову допомогу Україні на 400 мільйонів доларів.

 

Туреччина

Альянс шести турецьких опозиційних партій розколовся у п'ятницю, 3 березня, через питання вибору спільного кандидата проти глави держави Реджепа Ердогана на президентських виборах, які відбудуться 14 травня.

 

Субота (4 березня)

 

Держави-члени Організації Об’єднаних Націй у суботу, 4 березня, досягли угоди щодо захисту Світового океану. Договір передбачає, що до 2030 року 30% морів стане охоронюваними територіями з метою захисту та відновлення.

 

Ізраїль

Незважаючи на посилення присутності поліції та застосування сили до протестувальників на початку тижня, понад 180 000 ізраїльтян протестували проти запланованої урядом судової реформи по всій країні в суботу ввечері, дев’ятий тиждень поспіль.

 

Іран

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі повідомив у суботу, 4 березня, в Тегерані про «конструктивні дискусії» з Іраном, які в разі успіху можуть призвести до «важливих угод» щодо іранської ядерної проблеми.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!