Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments7236

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя ( 5 березня)

 

Естонія

Відбулись парламентські вибори, на яких перемогла Партія реформ чинної прем’єр-міністерки Каї Каллас з 31,2% і отримає 37 мандатів. Це найбільша підтримка на парламентських виборах в Естонії, після розпаду СРСР.

 

Пакистан

Суд видав ордер на арешт колишнього глави уряду Імрана Хана і поліція намагалася заарештувати його у неділю, 5 березня, у своєму будинку, але спочатку завадили прихильники екс прем’єра, а потім після обшуку будинку у поліції заявили, що не знайшли Хана. Він повинен предстати перед судом 7 березня.

 

Понеділок (6 березня)

 

Туреччини

Альянс шести турецьких опозиційних партій призначив цього понеділка, 6 березня, Кемаля Кілічдароглу, лідера свого основного формування, протистояти на президентських виборах 14 травня главі держави Реджепу Таїпу Ердогану, який перебуває при владі протягом двадцяти років.

 

Білорусь

Білоруський суд у понеділок, 6 березня, заочно засудив до п’ятнадцяти років ув’язнення головного опонента Світлану Тіхановську, яка живе в еміграції.

 

Вівторок (7 березня)

 

Іран

За інформацією ЗМІ, керівник іранського генштабу Мухаммед Бакирі заявив, що успішно відбулись тестові випробування гіперзвукової балістичної ракети, яка має швидкість  у вісім махів( вісім раз швидша, ніж швидкість звуку) та дальність у 1500 км.

 

Грузія

Парламент країни у прискореному режимі проголосував у першому читанні закон про «іноагентів», суперечливий закон, спрямований проти ЗМІ та неурядових організацій. Люди вийшли на вулицю і біля будівлі відбулись сутички з поліцією, яка застосувала сльозогінний газ. А президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в екстреному зверненні, яке вони робила перебуваючи у США, підтримала протестувальників і пообіцяла накласти вето на закон, якщо він буде прийняти парламентом. Грузинська поліція заарештувала щонайменше 66 осіб, також влада повідомила про поранення 50 поліцейських.

Середа (8 березня)

 

Греція

Насильство між поліцією та протестувальниками знову спалахнуло в середу на мітингах, які закликали до відставки уряду, після залізничної катастрофи 28 лютого, в результаті якої загинули 57 людей. За даними поліції, їх, зокрема, було понад 40 тисяч в Афінах. Зіткнення також відбулися в Салоніках, другому за величиною місті країни, де близько 15 000 людей вийшли на протести.

 

США

Міністр оборони США Ллойд Остін розпочав свій візит на Близький Схід з метою зняття напруги у регіоні.

 

Четвер (9 березня)

 

США

Бюджет США на 2024 рік, представлений президентом Джо Байденом у четвер, 9 березня, планує скоротити дефіцит майже на 3 трильйони доларів протягом 10 років шляхом запровадження мінімального податку для мільярдерів і підвищення мінімальної податкової ставки для великих компаній. Однак найсильніші заходи бюджету майже не мають шансів подолати бар'єр Конгресу, який зараз  контролюється республіканською опозицією.

 

Білорусь

Самопроголошений президент Лукашенко підписав закон, який передбачає вищу міру покарання для військових та посадовців за державну зраду.

 

Грузія

У країні продовжуються протести. Протестувальники вимагають відставки уряду та проведення дострокових виборів.

 

Чехія

У Празі відбулась інавгурація президента країни Петра Павела, який переміг на президентських виборах 28 січня.

 

П’ятниця (10 березня)

 

США

Джо Байден цієї п’ятниці, 10 березня, прийняв у Білому домі президентку Європейської Комісії Урсулу фон дер Ляєн. Разом вони оголосили про своє бажання домовитися про угоду між Сполученими Штатами та Європейським Союзом щодо основних видів сировини.

 

Китай

Перебуваючи при владі з 2013 року та вперше призначений президентом у 2018 році, Сі Цзіньпін був переобраний, на Всекитайських зборах народних представників на посаду президента Китаю в п’ятницю, 10 березня, одноголосним голосуванням депутатів.

 

Франція

10 березня, Еммануель Макрон прийняв в Єлисейському палаці британського прем’єр-міністра Ріші Сунака. Цей франко-британський саміт, перший з 2018 року, пройшов під знаком відновлення та оновленн» після років напруги. Метою переговорів було зміцнення співпраці у сфері імміграції, але на порядку денному цієї зустрічі було 

багато інших питань, зокрема, підтримка України у війні з росією..

 

США

Все сталося протягом кількох годин, як написала Washington Post., банк Silicon Valley Bank (SVB), який був ключовою частиною технологічної екосистеми, «розвалився» у п’ятницю, 10 березня, спричинивши друге за величиною банкротство банку в історії США та посіяв занепокоєння у всій фінансовій системі. Влада США заволоділа банком і довірила управління ним агентству США, відповідальному за гарантування вкладів (Federal Deposit Insurance Corp., FDIC), після масового зняття коштів клієнтами SVB у четвер.

 

Субота (11 березня)

 

Китай

Лі Цян, близький соратник президента Сі Цзіньпіна, був затверджений у суботу, 11 березня, прем’єр-міністром Китаю  Всекитайськими зборами народних представників, повідомляє. Його кандидатуру схвалили 2936 з 2947 делегатів, які були присутні на суботньому засіданні, при трьох голосах проти і восьми, які утрималися.

 

США

Meta анонсує роботу над новою соціальною мережею у тепер у Twitter може з’явитися новий суперник. Материнська компанія Facebook вивчає можливість створення нової платформи.

 

Франція

Сенат, де більшість мають праві, прийняв пенсійну реформу у суботу 195 голосами проти 112, після десяти днів гарячих дебатів. Розглянувши всі поправки, сенатори схвалили текст, який збільшує пенсійний вік з 62 до 64 років.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!