Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3534

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя ( 12 березня)

 

США

У театрі «Долбі» в Голлівуді проходила 95-та церемонія вручення премії «Оскар», яка завершилася тріумфом фільму «Все завжди і водночас», який отримав сім статуеток за цю трохи божевільну науково-фантастичну комедію зі скромним бюджетом.

 

Саудівська Аравія

За повідомленням The Guardian, найбільший нафтовий завод Aramco отримав у 2022 році найбільший прибуток за всю історію у розмірі 161 млрд. доларів.

 

Іран

Постійний представник Ірану при ООН заявив, що Іран завершив контракт закупівлі у росії винищувачів 4-гопокоління СУ-35.

 

Понеділок (13 березня)

 

США

Незважаючи на тиск з боку екологічних груп, уряд США в понеділок схвалив великий нафтовий проект на півночі Аляски, проект Willow американського гіганта ConocoPhillips,. Про це оголосило Міністерство внутрішніх справ, відповідальне за федеральні землі Сполучених Штатів.

 

Великобританія

Британська філія збанкрутілого каліфорнійського банку Silicon Valley Bank (SVB) була продана HSBC за 1 фунт. Продажі сприяли уряд країни та банк Англії, щоб клієнти SVB UK змогли отримати доступ до своїх депозитів і банківських послуг у звичайному режимі. 

 

США

На зустрічі в понеділок, 13 березня, на військово-морській базі в Сан-Дієго, штат Каліфорнія, президент США Джо Байден, прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак і прем’єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе оголосили, що Австралія придбає три американські атомні підводні човни – з опцією на ще дві після початкової угоди, яка очікується на початку 2030-х років – згідно з новим тристороннім пактом безпеки Aukus.

 

Вівторок (14 березня)

 

США

У вівторок Сполучені Штати звинуватили Росію в тому, що вона перехопила та спричинила падіння американського безпілотника над Чорним морем, цей акт Вашингтон визнав небезпечним і безрозсудним і викликав російського посла. Безпілотник Reaper, вартістю 14 мільйонів доларів, проводив розвідувальну операцію в рамках міжнародної військової допомоги Україні, та два російські винищувачі Су-27 летіли над міжнародними водами Чорного моря, коли один із російських літаків навмисно розмістився перед безпілотником, на який кілька разів скинув паливо.

 

Гондурас

Президент Гондурасу Ксіомара Кастро оголосила у вівторок, 14 березня, що її країна відновлює офіційні відносини з Китайською Народною Республікою. Ця заява викликала обурення Тайваню, який має зв’язки з Гондурасом. Тайвань заявив, що потрібно добре подумати, щоб не прийняти погане рішення, яке зашкодить довгостроковій дружбі між Тайванем і Гондурасом.

 

Аргентина

Інфляція у країні перевищила 100%. Уповільнення інфляції, яке спостерігалося в Аргентині в останні місяці 2022 року, було короткочасним. Після подальшого підвищення на 6,6% у лютому, інфляція за останні дванадцять місяців перевищила 100% вперше з 1991 року.

 

Китай

Військово-морські сили Китаю, Ірану та Росії, країн, які ворогують зі Сполученими Штатами, цього тижня проводять спільні навчання в Оманській Затоці, повідомило у вівторок міністерство оборони Китаю.

 

Середа (15 березня)

 

Лівія

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило в середу, 15 березня, що зі сховища в Лівії зникло не менше 2,5 тони природного урану. У 2003 році Лівія відмовилася від програми розробки ядерної зброї.

 

Ізраїль

Ввечері в середу, 15 березня, президент країни Ісаак Герцог втомившись просити уряд Біньяміна Нетаньяху заморозити свою реформу правосуддя, яка розриває Ізраїль,  запропонував альтернативний план і метод, спрямований на те, щоб запропонувати  «широкий консенсус».

 

Четвер (16 березня)

 

Швейцарія

Credit Suisse оголосив у четвер, 16 березня, про надання короткострокової позики на суму до 50 мільярдів швейцарських франків від центрального банку країни, наступного дня після кошмарного дня для другого за величиною банку країни, який обвалився на фондовому ринку на 30%.

 

Лівія

Контейнери, що містять близько 2,5 тон природного урану, про який Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило про зникнення з місця в Лівії, були знайдені, повідомив у четвер, 16 березня, генерал армій східного лівійського табору Халед аль-Махджуб.

 

Франція

У четвер увечері  тисячі демонстрантів зібралися по всій Франції, щоб протестувати проти пенсійної реформи. У Парижі станом на 23:30 було заарештовано 217 осіб, повідомляє штаб поліції. Інциденти також сталися в Ренні, Нанті, Ам'єні, Ліллі та Греноблі. Реформа, яка має на меті підвищити пенсійний вік з 62 до 64 років, була схвалена в односторонньому порядку, незважаючи на те, що значна більшість французів виступає проти неї, після майже двох місяців протестів,  демонстрацій по всій країні та восьми днів загального страйку.

 

Молдова

Парламент країни у другому читанні проголосував за закон, який замість поняття «молдовська», «рідна», «офіційна» та «державна» мова закріпив у всіх законах поняття «румунська мова».

 

Латвія

У сеймі країни прийняли рішення про проведення президентських виборів 31 травня.

 

П’ятниця (17 березня)

 

У п’ятницю, 17 березня, міжнародний кримінальний суд Гааги видав міжнародні ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

 

Туреччина

Після зустрічі в Анкарі з фінським президентом Саулі Нііністо, президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив пресі, що він збирається подати до парламенту ратифікацію вступу Фінляедії до НАТО, сподіваючись, що це буде проголосовано до виборів, які заплановано на 14 травня.

 

У п'ятницю Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що незабаром Covid-19 буде таким самим , як загроза сезонного грипу.

 

Чорногорія

Президент Міло Джуканович оголосив, що дострокові парламентські вибори відбудуться 11 червня. Напередодні у четвер ввечері він розпустив парламент.

 

Субота (18 березня)

 

Туреччина

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у суботу оголосив про продовження міжнародної угоди на експорт українського зерна від липня 2022 року. Угода, укладена під егідою Анкари та ООН, мала закінчитися в суботу ввечері. Україна заявляє, що угоду продовжено на 120 днів, а Росія каже, що зобов’язується лише на 60 днів.

 

США

Дональд Трамп у повідомленні, опублікованому в його соціальній мережі Truth Social цієї суботи, 18 березня, стверджує, що дізнався через витік інформації, що він буде арештований у вівторок, 21 березня, а потім, можливо, звинувачений у справі про платіж, здійснений у 2016 році, щоб купити мовчання порноактриси Стормі Деніелс, з якою він нібито мав роман. Колишній президент закликав своїх прихильників до демонстрацій.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!