Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments7911

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (7 травня)

 

Чилі

Понад 12 мільйонів чилійців обрали серед 350 кандидатів 50 членів нових установчих зборів у неділю, 7 травня. Після підрахунку  на перше місце вийшли ультраправі, Республіканська партія Хосе Антоніо Каста набрала 35% голосів проти 29% лівої коаліції президента Габріеля Борича і 21% традиційних правих. Республіканська партія матиме 22 члени в установчих зборах, партія не приховує свого захоплення диктатором Августо Піночетом і  ніколи не хотіла змінювати Конституцію, яка була прийнята у 19890 році за часів Піночета і скасована у 2020 році.

 

Єгипет

Нормалізація відносин між Сирією та арабськими країнами прискорилася в неділю, у Каїрі, після рішення ухваленого одноголосно на зустрічі міністрів закордонних  країн-членів Ліги арабських держав повернення в організацію режиму Башара Асада, який був виключений у 2011 році після кривавого придушення продемократичного руху у Сирії.

 

Понеділок (8 травня)

 

Канада

У понеділок Канада оголосила про видворення китайського дипломата, оскільки Оттава його звинуватила в спробі залякати канадського депутата, який вороже ставився до Пекіна. Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила, що не будуть терпіти жодної форми іноземного втручання у внутрішні справи.

 

У Європейському Союзі заявили, що лідери Вірменії та Азербайджану зустрінуться у неділю, 14 травня 2023 року, у Брюсселі у спробах примирення між двома кавказькими країнами, які протягом тридцяти років ворогують одна з одною за контроль над Нагірним Карабахом.

 

Китай

Міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган починає візит до Європи в понеділок, 8 травня, під час якого він послідовно відвідає Німеччину, Францію та Норвегію.

 

Вівторок (9 травня)

 

США

Після двох тижнів судового розгляду та менш ніж трьох годин обговорень присяжні цивільного суду в Нью-Йорку визначили у вівторок, 9 травня, що колишній американський президент ДональдТрамп, який сподівається відвоювати Білий дім у 2024 році, відповідальний за сексуальний напад у 1996 році на журналістку та письменницю Е. Жан Керрол, якій він повинен буде виплатити 5 мільйонів доларів.

 

Пакистан

Колишній прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан був заарештований у вівторок, 9 травня, коли він постав перед судом в Ісламабаді, в одній із кількох справ проти нього, після його усунення від влади у квітні 2022 року.

 

Саудівська Аравія

Саудівська Аравія оголосила у вівторок про повернення свого дипломатичного представництва в Сирію, після 2012 року, коли режим Дамаска був ізольований через громадянську війну.

 

Середа (10 травня)

 

Нікарагуа

Місцевий Червоний Хрест був звинувачений президентом країни Даніелем Ортегою у тому, що  не виконав зобов’язання щодо нейтралітету під час антиурядових демонстрацій 2018 року і був розпущений у середу парламентом Нікарагуа. Депутати скасували постанову про заснування місцевого відділення організації у 1958 році і схвалили конфіскацію її майна, яке буде передано державному органу.

 

Google оголосив у середу про доступність Bard, свого чат-бота з генеративним штучним інтелектом, у 180 країнах. Поки що він доступний лише англійською мовою, але дуже скоро з’являться корейська та японська версії, а також інші мови. Загалом Google сподівається запропонувати свою програму на сорока найбільш поширених мовах.

 

Польща

Посилаючись на рекомендацію національної комісії з питань топонімів, польський міністр розвитку оголосив у середу 10 травня, що назва Калінінграда, однойменного російського анклаву, розташованого між Польщею та Литвою, зникне з карт і офіційних польських документів і буде замінена старою польською назвою цього міста Крулевець.

 

Четвер (11 травня)

 

Південно-Африканська Республіка

У президента ПАР у заяві, опублікованій ввечері у четвер, 11 травня,  висловили розчаруванням звинуваченням американського посла у Преторії, згідно з якими ПАР постачала  зброю і боєприпаси до Росії у грудні 2022 року.

 

США

У четвер, 11 травня, Ілон Маск написав у Twitter, що він найняв нового виконавчого директора, який замінить його на посаді, уточнивши, що він залишиться виконавчим головою правління та головним технічним директором своєї компанії Twitter.

П’ятниця (12 травня)

 

Пакистан

Колишній прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан був звільнений під заставу в п'ятницю, 12 травня, судом в Ісламабаді після скасування його арешту, який спровокував заворушення по всій країні.

 

Близький Схід

Після ночі затишшя у п’ятницю, 12 травня, з новою силою поновилися  ракетні обстріли між ізраїльською армією та Ісламським джихадом у Газі.

 

Французька Полінезія

Моетай Бразерсон був обраний у п'ятницю президентом спільноти Французької Полінезії. Його обрання в Асамблеї не було несподіваним, адже його партія, яка виступає за незалежність Tāvini Huiraʻatira має там значну більшість після останніх виборів, що пройшли два тижні тому (38 місць із 57). 53-річний Бразерсон обраний на п'ять років представляє помірковану лінію партії та виступає за плавний перехід до незалежності.

 

США

Власник Twitter Ілон Маск у п’ятницю підтвердив призначення Лінди Яккаріно, колишнього керівника реклами в NBCUniversal, очолити Twitter.

 

 

Субота (13 травня)

 

Німеччина

Уряд Німеччини оголосив у суботу, що готує новий план військової допомоги Україні вартістю 2,7 млрд євро, включаючи поставку танків, бронетехніки та систем протиповітряної оборони.

 

Неділя (14 травня)

 

Тайланд

14 травня тут проходять парламентські вибори. Вони можуть дати опозиції можливість повернутися на політичну сцену після дев'яти років перебування при владі армії та провійськових партій.

 

Туреччина

Тут проходять президентські вибори і є можливість перемогти діючого президента Ердогана. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!