Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3769

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (28 травня)

 

Туреччина

У країні відбувся другий тур президентських виборів у якому взяли участь Реджеп Ердоган та Кемаль Киличдаорглу. Переміг чинний президент Реджеп Ердоган з 52,1% голосів.

 

Іспанія

На місцевих виборах соціалістична партія чинного прем’єр-міністра Педро Санчеса програла консервативній Народній партії, яка була у більшості регіонів в опозиції.

 

Понеділок (29 травня)

 

Іспанія

Прем’єр-міністр Педро Санчес у телевізійному зверненні оголосив, що він повідомив короля Феліпе VI, главу держави, про своє рішення розпустити парламент і призначити загальні вибори на 23 липня. Раптове призначення дострокових виборів відбулось на другий день після місцевих виборів, на яких соціалістична партія прем’єр-міністра зазнала поразки.

 

Косово

У понеділок сербські протестувальники обстріляли миротворців, які охороняли ратуші на півночі Косова. 29 травня, близько 30 миротворців Косовських сил (KFOR) стали мішенню під час сутичок із сербськими демонстрантами, за інформацією Agence France-Presse(AFP).

За даними Corriere della Sera мова йде про 41 пораненого», включаючи 14 солдатів італійської національності, а Угорщина заявила про 20 поранених угорських військових, семеро з яких отримали важкі поранення.

 

Судан

Саудівська Аравія та Сполучені Штати оголосилиь29 травня у спільній заяві про продовження на п’ять днів перемир’я, яке теоретично почалося тиждень тому, але насправді  не застосовувалося.

 

Вівторок (30 травня)

 

Данія

Данія оголосила у вівторок, що вона потроїть свої військові витрати протягом наступних 10 років після того, як Росія вторглася в Україну. Уряд країни планує витратити близько 143 мільярдів крон (19,2 мільярда доларів) протягом наступних 10 років.

 

Центральноафриканська Республіка

Президент Центральноафриканської Республіки Фостен-Аршанж Туадера  оголосив у зверненні до нації, опублікованому в Інтернеті, 30 травня про конституційний референдум 30 липня. Президент заявив, що найближчими днями центральноафриканці будуть проінформовані про основні реформи проекту нової конституції, яка буде винесена на голосування 30 липня.

 

Середа (31 травня)

 

КНДР

У середу, 31 травня, Північна Корея оголосила про спробу вивести на орбіту військовий розвідувальний супутник, яка звершилась невдачею.

Запуск викликав ракетну тривогу в Японії та помилковий наказ про евакуацію в Сеулі.

 

Німеччина

Міністерство закордонних справ Німеччини заявило про закриття чотирьох з п’яти російських консульств у країні.

 

Словаччина

Президент Франції Еммануель Макрон під час виступу на 18-му Форумі регіональної безпеки Globsec у Братиславі, 31 травня, закликав надати відчутні та надійні гарантії безпеки Україні до її вступу до НАТО та закликав до більш потужної оборонної Європи в рамках Альянсу.

 

Четвер (1 червня)

 

США

У четвер увечері Сенат США схвалив двопартійний законопроект, який передбачає тимчасове призупинення дії стелі боргу США, наступного дня після того, як текст був прийнятий Палатою представників. Міністерство фінансів США раніше попередило, що федеральний уряд може більше не мати можливості здійснювати платежі з 5 червня.

 

Молдова

У місті Бульбоака зібрались на другий саміт Європейської політичної спільноти 49 глав держав та урядів. На саміті головними питаннями були безпека, єдність спільноти та стабільність на континенті.

 

П’ятниця (2 червня)

 

Індія

Залізнична катастрофа на сході Індії в п'ятницю 2 червня призвела до загибелі щонайменше 288 загиблих та понад 1000 поранених.

 

Сінгапур

Тут розпочався Азійський саміт безпеки “діалог Шангрі-Ла”, який триватиме 2-4 червня і в якому беруть участь представники 49 держав.

 

Субота (3 червня)

 

США

Президент США Джо Байден підписав закон про підвищення стелі державного боргу США. «Закон про податкову відповідальність 2023 року» був прийнятий у середу Палатою представників республіканською більшістю, а потім у четвер Сенатом більшістю демократів. Він передбачає призупинення дії стелі американського боргу до 1 січня 2025 року та встановлює ліміт державних витрат на наступний і 2025 рік. Ліміт держборгу США становить 31,4 мільярда доларів.

 

Туреччина

Реджеп Таїп Ердоган розпочав свій третій президентський термін у суботу, 3 червня, прийнявши присягу як глава держави. Увечері Ердоган оприлюднив майже повністю оновлений склад свого уряду.

 

Неділя (4 червня)

 

Сінгапур

На саміті безпеки “діалог Шангрі-Ла”міністр оборони Китаю генерал Лі Шанфу аявив, що в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні відроджується «менталітет холодної війни» після того, як він відмовився офіційно зустрітися з міністром оборони США. 

 

 

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!