Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3883

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (18 червня)

Китай

Міністр закордонних справ Китаю Цинь Ган заявив у неділю, 18 червня, що Тайвань є фундаментальним питанням головних інтересів Китаю, найважливішим питанням у китайсько-американських відносинах і найбільшою небезпекою для цих відносин. Держсекретар США Ентоні Блінкен перебуває з візитом у Китаї.

Швейцарія
У неділю, 18 червня, майже 60% швейцарців відповіли «так» на референдумі закону про клімат. Цей закон про клімат та інновації ставить за мету нульовий викид парникових газів до 2050 року. Закон також передбачає державну допомогу в розмірі 2 мільярдів швейцарських франків (2,04 мільярда євро) протягом десяти років на заміну забруднюючих систем опалення, а також 1,2 мільярда (1,22 мільярда євро) протягом шести років для заохочення зелених технологій у компаніях.

Малі
Малійці проголосували у неділю за проект нової Конституції, представлений хунтою, яка перебуває при владі з 2020 року. Але через політичну напруженість і загрозу джихадистів кілька міст на півночі та в центрі країни не змогли проголосувати

Понеділок (19 червня)

Китай
Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрівся у понеділок вранці з китайським дипломатом Ван І в останній день свого візиту до Китаю. В обох країнах сподіваються, що візит Блінкена сприятиме дипломатичній відлизі понеділок президент Франції Еммануель Макрон на закритті конференції з протиповітряної оборони, яка проходила у Парижі.

Вівторок (20 червня)

Ізраїль
За повідомленням Times of Israel невелике містечко Хувара, розташоване поблизу Наблуса, а також кілька інших палестинських міст на Західному березі річки Йордан зазнали нападу у вівторок увечері, 20 червня, сотнею єврейських поселенців, які підпалили близько 140 автомобілів, а також сільськогосподарські угіддя, розгромили будинки і тероризували жителів.

Франція
Глава італійського уряду Джорджія Мелоні, яка у вівторок, 20 червня, вперше була з візитом у Парижі, наполягала на тому, що обидві країни повинні працювати разом після кризи у стосунках навколо питання імміграції.

Середа (21 червня)

Великобританія
На конференції з відновлення України У Лондоні президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн підтримала ідею плану, який передбачає використання заморожених російських активів для відновлення зруйнованої країни.

США
У середу, 21 червня Сполучені Штати стали другою після Сінгапуру країною, яка проклала шлях до штучного м’яса. У США дозволено продавати куряче м’ясо, вирощене в лабораторії, схваливши системи санітарної безпеки інфраструктури каліфорнійських компаній Upside Foods і Good Meat.

Четвер (22 червня) 

США
У четвер під час прес-конференції з прем’єр-міністром Індії Моді у Вашингтоні американський президент Байден відзначив, що двосторонні відносини сьогодні є сильніші, тісніші та динамічніші, ніж будь-коли. США та Індія оголосили про майбутнє виробництво в Індії двигунів F-414 для винищувачів.

Нігер
Національна асамблея Нігеру одноголосно прийняла у четвер новий національний гімн під назвою «За честь батьківщини» на заміну La Nigérienne, написану французом у 1961 році, наступного дня після проголошення незалежності Нігеру.

П’ятниця (23 червня)

Малі
У Малі Незалежний орган з управління виборами (Aige) оголосив результати голосування, що відбулося минулої неділі, 18 червня 2023 року, щодо проекту нової Конституції, якого хочуть перехідні органи влади Малі. За проголосувало 97% малійців.

росія
Лідер ПВК "Вагнера" Пригожин ​​звинуватив російську регулярну армію в нанесенні ударів по таборах її бойовиків за українським фронтом, що призвело до дуже великої кількості жертв. ПВК "Вагнер" почала рух на російську територію, назвавши це маршом справедливості.

Субота (24 червня)

росія
ПВК "Вагнер" взяла під контроль російське місто Ростов-на-Дону.
Євген Пригожин раптово призупинив свій похід на Москву в суботу 24 червня і наказав своїм людям повернутися до своїх таборів.

Франція
Президент Франції Еммануель Макрон у суботу, 24 червня, обговорив із кількома своїми колегами, зокрема Джо Байденом, можливий вплив на війну в Україні повстання під керівництвом Євгенія Пригожина на росії. Еммануель Макрон поспілкувався з президентами Польщі Анджеєм Дудою та президентом США Джо Байденом, а також з главами урядів Німеччини Олафом Шольцем та Англії Ріші Сунаком.

Неділя (25 червня)

Греція
У Греції, через місяць після перших парламентських виборів,які відбулись 21 травня, на яких перемогли праві, які зараз перебувають при владі, але без абсолютної більшості, грецьких виборців знову закликають до виборчих дільниць цієї неділі, 25 червня. Закон про вибори змінився, і голосування відбувається на напівпропорційній основі з бонусом до місць у парламенті для переможця. Всі шанси на перемогу має паортія чинного прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса "Нова демократія".



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!