Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments2234

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (2 липня)

Ізраїль

Міністерство оборони Ізраїлюд заявило, що закупить в уряду США загалом 25 літаків F-35, які будуть виготовлені компанією Lockheed Martin», завдяки чому кількість літаків, що експлуатуються ізраїльськими ВПС, досягне 75 одиниць. Сума угоди складає 3 млрд. доларів.

Франція

Президент Еммануель Макрон, через заворушення у Франції, скасував свій державний візитт у Німеччину, який був запланований на 2-4 липня.

Понеділок (3 липня)

 

Тайланд

Новообрані парламентарі Таїланду вперше зібралися у понеділок, 3 липня, щоб обрати спікера Національних зборів у вівторок, 4 липня, на тлі напруженихних політичних суперечок щодо особистості майбутнього прем'єр-міністра.

Король Таїланду Рама X особисто прибув у понеділок, щоб відкрити цю інавгураційну сесію нового парламенту, обраного у середині травня.

 

Сенегал

Після кількох місяців спекуляцій щодо його намірів президент Сенегалу Макі Солл нарешті оголосив у понеділок увечері на національному телебаченні, що він не буде кандидатом у президенти на третій термін ву лютому 2024 року.

 

Вівторок (4 липня)


Ізраїль

П'ять ракет було випущено з сектора Газа по території Ізраїлю, включаючи місто Сдерот. За словами ізраїльських сил, усі ракети були «перехоплені системою протиракетної оборони «Залізний купол».

 

 НАТО вирішило у вівторок, 4 липня, продовжити мандат свого генерального секретаря Єнса Столтенберга на один рік, вирішивши покладатися на досвідченого лідера, оскільки війна між Україною та Росією продовжується.

 

Середа (5 липня)

 

У ніч на середу, опівночі за паризьким часом, Європейське космічне агентство (ESA) запустило ракету Ariane 5, яка вилетіла з бази Куру у Французькій Гвіані, вивівши на геостаціонарну орбіту німецький супутник Heinrich Hertz і французький Syracuse 4B.

 

США

Компанія Марка Цукерберга Meta представила свою нову соціальну мережу під назвою Threads у середу, на день раніше, ніж очікувалося, запропонувавши мільярдам користувачів альтернативу Twitter, оскільки розчарування платформою Ілона Маска зростає останнім часом.


Четвер (6 липня) 

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенбергзаявив у четвер, 6 липня, що у понеділок, 10 липня, у Вільнюсі відбудеться зустріч між президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном, щоб спробувати розблокувати турецьку опозицію щодо членства Швеції в НАТО.


США

Соціальна мережа Threads, запущена в середу Meta для прямої конкуренції з Twitter, заявила про створення 30 мільйонів облікових записів менш ніж за двадцять чотири години. Але Ілон Маск, власник Twitter, звинуватив групу Марка Цукерберга у створенні Threads з десятками колишніх співробітників мережі Bluebird і тепер планує подати позов проти Meta.


Іран у четвер, 6 липня, захопив торгове судно у міжнародних водах Перської затоки. Про це повідомили у ВМС США, які напередодні заявили, що завадили іранським силам захопити два нафтові танкери біля узбережжя Оману.


П’ятниця (7 липня)


Нідерланди

Урядова коаліція у Нідерландах розпалася  п'ятницю, 7 липня, через відсутність згоди щодо заходів боротьби з імміграцією. Прем'єр-міністр Марк Рютте оголосив, що розбіжності між чотирьма партіями коаліції є непереборними і тому уряд йде у відставку.


США

У п'ятницю Вашингтон оголосив, що завершив знищення своєї останньої хімічної зброї. Таким чином, Сполучені Штати Америки офіційно є останньою країною, яка знищила свої оголошені запаси хімічної зброї згідно з Конвенцією про заборону хімічної зброї – міжнародним договором, підписаним майже 200 країнами, який забороняє володіння, виробництво та використання хімічної зброї.


Субота (8 липня)


Латвія

Багаторічний міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс у суботу склав присягу президента країни, офіційно вступивши на цю посаду на наступні чотири роки.


Ізраїль

Кілька десятків тисяч ізраїльтян зібралися в суботу 27-й тиждень поспіль у Тель-Авіві та інших містах, щоб протестувати проти судової реформи ізраїльського уряду  напередодні запланованого на понеділок, 10 липн,) голосування в Кнесеті. 


Неділя (9 липня)


Китай

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила в неділю під час візиту до Пекіна, що має на меті пом'якшити тертя між двома державами.


У неділю, 9 липня, Гвінея-Бісау приймає саміт ECOWAS, присвячений, в основному, трьом країнам( Малі, Гвінеї та Буркіна-Фасо), лідери яких після військових переворотів пообіцяли провести вибори, щоб покласти край перехідним режимам.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!