Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments5017

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (23 липня)


Іспанія

Результати дострокових парламентських виборів не виправдали очікувань консерваторів, яким опитування напередодні виборів 23 липня пророкували переконливу перемогу. Так, ввечері неділі 23 липня, Народна партією (PP) Альберто Нуньєса Фейхоо перемогла, але отримала тільки 137 місць з 350 і навіть з потенційним союзником ультраправою партією Vox, яка отримала 33 місць, у них буде 169 з необхідних 176 для більшості.

А Соціалістична партія (PSOE) Педро Санчеса, якій пррокували ніщівну поразку, має 121 депутатів, а Sumar, її ліворадикальна союзниця — 31. І Санчес може сподіватися залишитися при владі, оскільки має можливість отримати підтримку баскської та каталонської партій, для яких ультраправа партія Vox є неприйнятною.


Понеділок(24 липня)


CША

Twitter запустив свій новий логотип у понеділок, 24 липня, відмовившись від синього птаха на своєму веб-сайті, де його тепер замінив стилізований великий X чорно-білого кольору. Ілон Маск, власник Twitter, заявив ще у суботу, 22 липня, що розглядає можливість зміни назви та логотипу своєї соціальної мережі. Платформа також хоче швидко запустити платежі, банківські послуги та електронну комерцію. 


Швеція

Шведська екологічна активістка Грета Тунберг уникла в'язниці та була оштрафована в суді в Мальме, у понеділок, 24 липня за непокору поліції під час акції в середині червня. Їй активістку присудили штраф у розмірі 1500 крон (130 євро).


Вівторок (25 липня)


Китай

У вівторок, 25 липня, без поясненни причин, Пекін відправив у відставку міністра закордонних справ Китаю 57-річного Цінь Гана, який востаннє публічно виступав 25 червня. Він пробув на посаді всього сім місяців і його замінив його попередник Ван І.


КНДР

Міністр оборони росії шойгу прибув до Північної Кореї у вівторок, 25 липня, для участі в урочистостях з нагоди 70-ї річниці перемир'я у Корейській війні.


Середа (26 липня)


Камбоджа

70-річний прем'єр-міністр Камбоджі Хун Сен оголосив про свою відставку у середу, 26 липня, після 38 років правління. У виступі про відставку, який транслювався на державному телебаченні, він заявивв, що його син Хун Мане займе посаду глави нового уряду.


Нігер

Оголошення про державний переворот у Нігері та створення Національної ради із захисту батьківщини (CNSP) сталося в ніч з 26 на 27 липня під час телезвернення. У ніч з 26 на 27 липня 2023 року солдати оголосили в повідомленні на національному телебаченні, що взяли владу. У цій промові путчисти оголосили про призупинення роботи установ і закриття кордонів країни


Четвер (27 липня) 


росія

27 липня 2023 року в Санкт-Петербурзі відкрився російсько-африканський саміт за участю близько двадцяти глав держав і урядів африканських країн. путін відкриваючи другий російсько-африканський саміт, організований у Санкт-Петербурзі  пообіцяв безкоштовно доставити зерно шістьом африканським країнам, включаючив Буркіна-Фасо, Зімбабве, Малі, Сомалі, Центральноафриканську Республіку та Еритрею від 25 до 50 тис. тонн зерна,  щоб заспокоїти занепокоїння в Африці після завершення угоди, яка дозволила експортувати мільйони тонн української сільськогосподарської продукції.


США

Дональду Трампу пред'явлено нові звинувачення у справі про недбале поводження з конфіденційними документами після завершення його президентства. У судовому документі, опублікованому у четвер, 27 липня, федеральні прокурори звинувачують колишнього президента Сполучених Штатів і двох його співробітників у спробі стерти зображення з відеоспостереження його резиденції в Мар-а-Лаго, штат Флорида, щоб запобігти їх потраплянню в руки слідчих


КНДР

У четвер, 27 липня, Північна Корея відзначила 70-ту річницю перемир'я, яке завершило Корейську війну, великим військовим парадом у Пхеньяні. День перемоги, як його називає Північна Корея, став нагодою продемонструвати світу міжконтинентальні ракети, а також нові ударні та шпигунські безпілотники. На параді були прсутні делегації з росії та Китаю.


П’ятниця (28 липня)


Нігер

Генерал Абдурахаман Чіані, керівник президентської гвардії, який очолював державний переворот у Нігері, виступив 28 липня 2023 року на Télé Sahel(національному телебаченні) як «президент Національної ради із захисту батьківщини». , яка в ніч з 26 на 27 липня оголосила про припинення режиму президента Мохамеда Базума.


США

За повідомленням американських ЗМІ, пакет військової допомоги Тайваню в розмірі 345 мільйонів доларів, оголошений Сполученими Штатами в п'ятницю, є історичним кроком. Згідно з короткою заявою Білого дому, Вашингтон буде постачати зброю на Тайвань із наявних американських військових запасів, замість закупівель за програмою іноземних військових продажів.


Субота (29 липня)


Колумбія

Президент Колумбії Густаво Петро оголосив у суботу про арешт свого старшого сина Ніколаса Петро, ​​якого звинувачують у відмиванні грошей і незаконному збагаченні в контексті скандалу, пов'язаного з президентською кампанією. Поліція заарештувала сина і колишню дружину президента Дейс Васкес, яка звинуватила Густаво Петро в отриманні великих сум грошей від наркоторговців і контрабандистів у 2022 році, під час успішної президентської кампанії.


Франція

Французьке МЗС заявило у суботу, що Франція призупиняє всі свої дії щодо допомоги розвитку та підтримки бюджету» в Нігері після військового перевороту проти обраного президента Мохамеда Базума.


Китай

Міністр економіки Франції Бруно Ле Мер у суботу в Пекіні закликав збільшити  китайські інвестиціі у Францію, зокрема у сфері електромобілів, акумуляторів, у той час, коли деякі західні країни, навпаки 

стурбовані своєю економічною залежністю від Китаю.

 

Неділя (30 липня)

 

Центральноафриканська республіка(ЦАР)

30 липня 2023 року, у ЦАР голосують на референдумі за нову Конституцію, запропоновану президентом Фостен-Аршанжом Туадерою. Опозиція закликає до бойкоту та засуджує цей референдум, спрямований на увічнення влади глави держави.


 


 


 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!