Блог

Ігор Петренко: ВІЙНА ВІЙНОЮ, А ПОДАТКИ ДУЖЕ НЕОБХІДНІ: СКІЛЬКИ ДЕРЖАВА ВЖЕ ОТРИМАЛА ВІД ГЕМБЛІНГУ?

Війна безумовно негативно впливає на будь-який вид бізнесу, звичайно якщо мова не йде про торгівлю зброєю. Проте звичайний бізнес, з одного боку, намагається вижити сам, а з іншого – ще й прагне підтримати державу у скрутний час.

0

comments9408

Ігор Петренко

Політолог

Доктор політичних наук, доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Гемблінг не є винятком у цьому плані. Так, під час планування бюджету на 2022 рік, парламент зафіксував рівень надходжень від ліцензійних платежів у розмірі 1,2 мільярда гривень. Здавалось би, що війна має внести свої корективи в такі плани, але лише за чотири місяці 2022 року держава вже отримала понад половину від заявлених коштів, а саме – 641,33 млн грн. А якби не війна, то динаміка виконання плану була б ще вища, і за підсумками року кінцева сума б перевищила заплановану. Наразі складно сказати, чи зможе виконати гемблінг план до кінця року, але потенціал, попри наявні проблеми, є. 

Сьогодні найбільшою проблемою для української індустрії азартних ігор є те, що наземний сегмент грального бізнесу фактично зупинив свою роботу, а значить можуть бути призупинені й ліцензійні платежі. Тож скільки організаторів зможуть заплатити за наземну ліцензію сказати вкрай складно. Поряд з цим менш постраждав онлайн сегмент, хоча падіння трафіку безумовно відбулось і виникло багато організаційних питань, проте цей вид азартних ігор все ж таки може працювати й під час війни. Понад те, за нинішніх умов він може стати драйвером гемблінгу.

Тож в цілому, попри складнощі, продиктовані війною, гемблінг продовжує виконувати свої зобов'язання перед державою і було б добре якби цей рух був двостороннім, адже є ще низка неврегульованих питань щодо сфери азартних ігор в Україні.

Так, для сприяння бодай якогось розвитку гральної індустрії парламент міг би нарешті ухвалити податковий законопроект 2713-д. Міжнародні кампанії чекають на ухвалення цього законопроекту, адже він формує чіткі та зрозумілі правила ведення бізнесу, до війни вони про це відкрито заявляли й декларували свою готовність заходити працювати в Україну. А зараз український ринок може бути ще більш привабливим для міжнародного гемблінгу, адже після виходу з росії, він шукає нові можливості та центри розвитку. І якщо це трапиться, то інвестицій стане більше і тоді виконання бюджетного плану в 1,2 мільярда точно не викликатиме питань, дискусії лише можуть бути щодо суму, на яку план буде перевиконано. 

З огляду на війну, держава має думати не лише про традиційні сфери економіки, а й про нові, які мають значний потенціал росту, адже для відбудови України необхідно буде акумулювати всі можливі ресурси.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!