Блог

Valerii Klochok: Все вокруг народное, все вокруг моё

Верховна Рада у першому читанні ухвалила зміни до закону «Про приватизацію державного і комунального майна». У разі остаточного схвалення зміни дозволять проводити аукціони з продажу об’єктів великої приватизації у період карантину. Відповідне рішення підтримали 284 народні депутати.

0

comments5538

Valerii Klochok

Політична та економічна аналітика

Політичний та економічний експерт Growford Institute, магістр державного управління, приватний підприємець. Народився на Черкащині, де впродовж десяти років займався педагогічною діяльністю, в тому числі обіймав керівні посади в закладах освіти та органах виконавчої влади. Є радником митної служби 3-го рангу. У 2005 році здобув ступінь магістра державного управління у Київському національному економічному університеті. З 2004 року консультант з економічних та політичних питань депутатської фракції у Верховній Раді України, помічника-консультанта народного депутата.


Здавалося б банальщина та асоціація з великим розкраданням. Але не зовсім це так.

 

Приватизація в Україні розпочалась з прийняття в 1992 році Верховною радою України Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду». В різні періоди вона набула різних негативних оцінок і не бехпідставно: 1996 р. — завершення малої приватизації; 1998 р. — завершення масової (ваучерної) приватизації; 2000 р. — прийняття Державної програми приватизації на 2000-2002 роки; 2003—2004 - останні роки режиму Президента Леоніда Кучми, етап поспішного розпродажу державного майна пов'язаним з владою бізнес-групам; 2005 - дотепер — перманентне посилення кризи приватизаційного процесу.

 

Всю приватизацію у нас розділяють на дві – малу та велику. І нині планують від обох отримати разом 12 млрд.грн.

Всі об’єкти приватизації діляться на об’єкти малої та великої приватизації.  

 

До об’єктів малої приватизації належать державні підприємства та пакети акцій, об’єкти незавершеного будівництва та соціально-культурного призначення та окреме рухоме та нерухоме майно, вартість яких не вище 250 млн грн.  

 

Якщо вартість вища 250 млн грн. – це об’єкти великої приватизації.  

 

В Україні наразі є 3733 державних підприємства: з них працюючих – 2300, але їхні показники діяльності часто незадовільні. Понад 1200 необхідно вже визнати банкрутами та ліквідувати. Із загальної кількості близько тисячі були у переліку об’єктів, заборонених до приватизації.

 

Для порівняння: у світі кількість державних підприємств налічує одиниці: США – 3; Австралія – 5; Данія – 11; Фінляндія – 40; Угорщина – 371

 

В умовах світової економічної турбулентності, спричиненою епідемією COVID-19, Фондом держмайна прийняте рішення утриматися від виставлення на приватизаційні аукціони об’єкти великої приватизації та державні підприємства до стабілізації ситуації на фінансових ринках. ВІДТАК ВЕЛИКА ПРИВАТИЗАЦІЯ В УКРАЇНІ ПРИЗУПИНЕНА!!!

Хоча загальна сума збитку державних підприємств за 2019 рік склала 170 млрд грн. В Україні кожне п'яте державне підприємство є збитковим. До прикладу Фонд держмайна оцінює чистий збиток ПАТ “Центренерго” за 2019 рік на рівні понад 2 млрд грн.

 

Така ось не дуже втішна картина.  

 

Все вокруг народное, все вокруг моё

 

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!