Блог

Алексей Буряченко: Як “заробляють” на примусовій депортації?

Корупційні кейси війни.

1

comments1886

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Останнім часом Одещина нас дивує все більше і більше яскравими корупційними кейсами. У мене склалося враження, що розпочалася полоса-нефарту у місцевих ділків державників саме із затримання скандально-відомого одеського воєнкома Борисова. Який зараз до речі знаходиться в СІЗО, хоча і зробив невдалу спробу “відкупитися”...

 

А далі понеслося — податкова, митниця, фіто-інспекція, військові частини (гуманітарка, нарахування бойових), а про продовження “чудес” які відбуваються в місцевих ТЦК СП, я взагалі мовчу... нехай самі дають собі раду.

 

Чого вартують тільки останні випадки з керівником Приморського ТЦК СП м.Одеси та не менш резонансного кейсу з будівництвом військовими приватного будинку для командувача регіонального управління сил територіальної оборони "Південь". А платив цей “високопосадовець” військовим, нараховуючи так-звані “бойові”, тобто, нібито, за виконання ними бойових завдань на передовій. Економна людина, одразу видно.

 

Той хто захоче освіжити в пам’яті вищенаведені кейси, запросто зможе по ключовим словам їх знайти в мережі. 

 

А от сьогодні мені на очі потрапив і взагалі нетривіальний факт злочину, який виявили працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) на Одещині.

 

Так, як пише Українська Правда, “На Одещині викрили посадовців міграційної служби, які "заробляли" на іноземцях: керівник спільно з підлеглим вимагали у громадянина Молдови 20 000 доларів США за допомогу уникнути депортації.” (https://www.pravda.com.ua/news/2024/06/6/7459524 )

 

Для розуміння, Державна міграційна служба України (ДМС України) — входить до системи органів виконавчої влади та утворюється для реалізації державної політики у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі, протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів. (uk.wikipedia.org/wiki/Державна_міграційна_служба_України)

 

І, як виявилось, в цьому “тихому омуті”, також “чорти водяться”! Ще і вимагають за свої послуги дуже пристойні кошти – в нашому випадку $20 тис. і це під час війни!

 

Якщо більш конкретно, то з публічної інформації відомо, що у чоловіка, у якого вимагали кошти, був анульований паспорт громадянина України, тому його чекала примусова депортація. Але самі ж працівники одеського ДМС вирішили, що “клієнту” необхідно спочатку намалювати всю “райдужну” перспективу депортації, а потім м’яко натякнути, що вони готові, за нескромну винагороду, вирішити всі його проблеми з законом і роздати всім по ланцюжку за це пристойні винагороди.

 

Чиновники порадили йому подати до суду апеляцію проти своєї депортації. Вони обіцяли допомогти йому виграти суд та навіть брались підготувати необхідні для суду документи, вплинути на суддю та на інших працівників ДМС, які б представляли позицію установи в суді.

 

Як вам турбота від працівників ДМС – сервіс рівня лакшері (Luxury)?

 

Складається враження, що схема “роботи з клієнтами” налагоджена уже давно і алгоритм, як кажуть, перевірений часом. Адже, якщо б це було не так, чиновники не пропонували б самі підготувати необхідний пакет документів...

 

Цікаво, а може хлопці в одеському ДМС, не підозрювали, що вони державні службовці? Що присяга державі та народу України – це просто формальний папірець в особовій справі?

 

Але враховуючи їх корупційні апетити, $20 тис. тільки з одного “клієнта”, то є підозра, що вищезазначеними питаннями вони собі голову не забивали, а просто, під час війни “рубали капусту” і, можливо, навіть іноді донатили по 5 грн. на ЗСУ...

 

Погодьтесь, кейс яскравий та нетривіальний, але дуже показовий – що корупція, нажаль, як іржа, роз’їдає державну систему з середини. І навіть не зважаючи на те, що наші правоохоронні органи показують унікальний рівень злагодженості та ефективності, цього виявляється недостатньо для того щоб ефективно боротися з корупційними проявами по всій країні і всюди де вона існує. Ресурси правоохоронців просто, банально, обмежені. Вищенаведені кейси успішно реалізовані виключно завдяки результативній міжвідомчій співпраці переважно СБУ, Державного бюро розслідувань (ДБР) та ОГП, але навіть при такій самовідданій роботі корупцію самотужки вони ніколи не здолають.

 

Для успішної боротьби з корупцією, окрім якісної роботи правоохоронців, потрібні ще системні нормативні реформи (ВРУ + КМУ) та високий рівень внутрішнього контролю в державному секторі (КМУ), з чим традиційно великі проблеми. Без якісної аналітики, вивчення та імплементації найкращих світових антикорупційних практик, в тому числі, масової цифровізації, боротьба з корупцією буде виглядати точковою та абсолютно неефективно.

 

На сьогоднішньому прикладі, я намагався наочно показати, які “тіньові” кошти ходять в мало чим помітній регіональній ДМС. Адже, це ж не податкова і не митниця, і навіть не державна адміністрація, а при обшуці у керівника одеської ДМС знаходять криптовалюту та майно на суму щонайменше 140 млн грн. Вартість якого значно перевищує його законний заробіток. Лише коштовності його дружини, за попередніми оцінками, вартують майже 3 млн грн. 

Серед іншого, у керівника виявили записані на його матір елітний будинок у 200 кв. метрів та придбаний торік у салоні автомобіль за 7 млн гривень. У матері посадовця у власності також перебуває багато земельних землянок, інші будинки та магазини.

Ось така казочка. Корупційні схеми приголомшують своїми об’ємами та жадібністю! А як же війна? Де совість? Хочеться запитати у цих “поважних людей”...



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!