Блог

Алексей Буряченко: Зернові угоди і їх розширення як запорука гуманітарної безпеки у світі. Істерія та шантаж Путіна.

Росія намагається зірвати зернові угоди.

4

comments7277

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Ну що ж чергова порція брехні від росії. Я так розумію, чим більше наші ЗСУ будуть вовтузити цих орків на полі бою тим путін і його лизоблюди будуть «лаяти» і нахабно брехати. Отож, під час виступу на пленарному засіданні Східного економічного форуму путін заявив про те, що нібито український аграрний експорт направляється в основному до багатих країн, а не до бідних, і що це нібито суперечить мотиву зернової експортної ініціативи, яка запрацювала влітку. 

 

«Всі ви добре знаєте, скільки багато було зламано списів, скільки говорили з приводу необхідності забезпечити вивезення українського зерна будь-що для підтримки найбідніших країн. Ми, звичайно, не могли не відповісти на це, незважаючи на всі складності подій, що відбуваються навколо України», - сказав путін. При цьому він стверджує, що Росія зробила все, щоби українське зерно було вивезене. За словами цього російського диктатора, «якщо виключити Туреччину як країну-посередника, то все, практично все зерно, що вивозиться з України, спрямоване не в країни, що розвиваються і найбідніші, а в країни ЄС. За Всесвітньою програмою продовольства ООН, яка якраз і передбачає допомогу країнам, які найбільше потребують, було завантажено всього два кораблі. Підкреслю, лише два з 87. І на них було вивезено 60 тисяч тон продовольства з 2 мільйонів тон. Це всього 3%, які спрямовані до країн, що розвиваються Увесь цей тиск, який здійснювався на нас з боку наших квазіпартнерів і наших геополітичних противників - він був заснований на закликах забезпечити інтереси найбідніших країн, не допустити голоду в цих країнах. Ми зробили все, щоб скласти ці домовленості, ми їх дотримуємось, забезпечуємо. З'ясувалось, що вчергове просто, як в народі кажуть, грубо кинули, "надули", і не тільки нас, а й найбідніші країни, під приводом захисту інтересу яких це все робилось ….. Очевидно, що за такого підходу масштаб проблем із продовольством у світі тільки наростатиме, на жаль, що може призвести до небувалої гуманітарної катастрофи. І може варто задуматися про те, щоб обмежити напрями вивезення зерна та іншого продовольства. Я обов'язково пораджуся на цю тему з президентом Туреччини Ердоганом», - додав путін.

 

Що тут можна сказати, коли російський диктатор, який розв’язав повномасштабну війну в центрі Європи, напавши на Україну, несе повну нісенітницю – мабуть у нього сильно горить. Адже, зауважу, це відверта брехня і маніпуляція. У своїх заявах путін викривив причину заблокування та подальшого розблокування українських портів, забувши, що попередня версія рф була в тому, що рф їх не блокувала. Звинуватив Захід у обмані та імперіалізмі , в тому, що зерно з портів йде не до країн, що розвиваються, а до ЄС. Для чого путін робить такі заяви. Ну по-перше не забуваємо, що росія була змушена погодитись на зернову експорту ініціативу, оскільки повністю програла дипломатичну та інформаційну боротьбу навколо продовольчої кризи. Їм не вдалося обманути світ і зняти із себе відповідальність за продовольчу кризу і загрозу голоду. Відмічу зернові угоди стали очевидною дипломатичною перемогою України і усього вільного світу, який створив реальний інструмент гарантування стабільності і передбачуваності на продовольчому ринку. Ну і враховуючи ці фактори, схоже, що тепер росія готується посилити тиск на Європу і на країни в сусідніх з Європою регіонах, щоб ще болісніше ударити ціновою кризою, політичним хаосом у відповідних країнах та як наслідок потоками мігрантів, які можуть спричинити політичні суперечки в країнах Європи. Отже, росія готує тло для нового етапу агресії проти продовольчого ринку і можливого зриву зернових угод. Для цього путін і використовує брехню про те, що нібито Україна не постачає зерно тим, хто його потребує в Африці і Азії. Зокрема, намагається розширити емоційний вплив на країни Африки та Азії і приховати справжні причини продовольчої кризи у світі (напад росії на Україну). 

 

Нагадаю, Україна влітку поновила експорт агропродукції морем, що дозволило зняти гостроту світової продовольчої кризи і не допустити масштабного голоду у десятках країн Азії і Африки. Більш детально про зернові переговори я писав у своїй статті «Зернові переговори. Раунд перший» / https://comments.ua/blog/zernovi-peregovori-raund-pershiy-1953.html. Слід відмітити, українська агропродукція має значення не тільки для безпосереднього харчування людей, але і для тваринництва – тобто для виробництва мʼяса, мʼясних та молочних продуктів. Українська кукурудза та деякі інші аграрні товари використовуються для тваринницької галузі в багатьох країнах Європи, Азії, Африки – від Іспанії до Кореї. Також, підкреслю, що Росія свідомо заблокувала українське постачання агропродукції, щоб загострити цінову кризу, викликати фізичний дефіцит продовольства. Це було очевидним способом тиску Росії на країни Європи та інших континентів. Продовольча криза мала би наслідком політичний хаос і нові хвилі міграції в Європу. Але, завдяки Президенту Країни Володимиру Зеленському і українській дипломатії, нашим військовим, які дали безпеку на морі, транспортникам та багатьом іншим українцям, а також завдяки допомозі партнерів та посередництву ООН і Туреччини вдалося домовитись про відновлення українського морського експорту. Звичайно, ми зробили дуже багато для того, щоб переорієнтувати наш аграрний експорт з моря на нові логістичні маршрути сушею – залізницею та автотранспортом з виходом у порти ЄС, але експорт морем дозволяє постачати значно більший обсяг агропродукції, ніж сушею, і це робить морський експорт критично важливим.

 

А тепер щодо брехні путіна. Так от, за інформацією уряду, за час реалізації зернових угод з українських морських портів відправлено в Азію 54 судна на 1,044 млн тон агропродукції, в Африку – 16 суден на 0,469 млн тон, в Європу – 32 судна на 0,853 млн тон. Значна частина обсягу, що експортувався в Європу, потім реекспортувалася до країн Африки і Азії. Отож, до країн Африки було направлено: Лівія – 1 судно на 16,5 тис. тон; Єгипет – 8 суден на 192 тис. тон; Алжир – 1 судно на 44 тис. тон; Кенія – 1 судно на 50 тис. тон; Судан – 3 судна на 115 тис. тон; Джибуті – 1 судно на 23 тис. тон; Сомалі – 1 судно на 29 тис. тон. Зауважу, як наголошує уряд, Україна готова значно збільшити обсяг експорту. До кінця вересня може бути експортовано морем щонайменше 3 млн тон. Загалом врожай цього року, як інформує Міністерство аграрної політики і продовольства, буде близько 65 млн тон, це плюс до обсягу 20 млн тон врожаю минулого року, який залишався на складах до моменту старту зернової експортної ініціативи.

 

 

Як бачимо, щось у путіна не сходиться з реальними цифрами. Зауважу, Білий дім у своїй заяві, яка була зроблена вчора, у відповідь на заяву путіна підкреслює, -- «Сполучені Штати не бачать жодних ознак того, що угода щодо експорту українського зерна, укладена за посередництва ООН, порушується». Навіть коментуючи заяву путіна щодо того, що Росія може загальмувати угоду, яка розблокувала експорт продуктів харчування з українських портів на Чорному морі, Білий дім заявив, що угода «не розвалюється» і має очікуваний ефект. «Ми не бачимо жодних ознак того, що зараз угода розвалюється, вона фактично має очікуваний ефект», – заявив речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі під час брифінгу у Білому домі. Також, за словами Кірбі, в рамках цієї ініціативи Всесвітня продовольча програма за допомогою США, які виділили на це додаткові 68 мільйонів доларів, закупила два кораблі пшениці, призначені для Ємену і країн Сомалійського півострова. «Тому ми вважаємо, що ця угода, досягнута за посередництва ООН у Туреччині, є важливою і вона працює. Ми вже бачимо її ефект на цінах на продукти харчування і на їхньому розподілі. Ми продовжуватимемо працювати з союзниками та партнерами, щоб забезпечити продовження дії угоди», – сказав Кірбі.

 

Отож, хочеться цьому кровавому диктатору сказати, що Україна була, є і буде гарантом світової продовольчої безпеки. Завдяки нашому постачанню світ не знатиме, що таке масштабний голод і продовольча криза. Україна забезпечує продовольством десятки мільйонів людей в різних країнах – і в Африці, і в Азії, і в Європі. Україна навіть допомагає зняти гостроту продовольчу кризу тим країнам, які не проявляють підтримки нашої держави в контексті збройної агресії Росії. До прикладу, частина країн Африки і Азії. До речі, українське зерно, сьогодні, поставляється зокрема і в рамках Продовольчої програми ООН – в Ефіопію та Ємен. Адже, підкреслю, стабільність на продовольчому ринку є фундаментально важливою для світу. А от росія, російська агресія і військова присутність її в Чорному і Азовському морях є глобальною загрозою, яка може призвести до того, що десятки мільйонів людей в різних країнах помруть від голоду або стануть мігрантами. І всі прояви морської блокади України російським флотом – це агресивні дії Росії проти кожного у світі, проти всієї міжнародної спільноти. 

 

Отже, зернова експортна ініціатива, яка була підписана у Стамбулі, має працювати й надалі і поступово розширюватись. Ми маємо не допустити її зриву, якщо росія намагатиметься обмежити чи знову повністю заблокувати український морський експорт агропродукції. Зауважу, жодна інша держава, окрім росії, за останні 50 років не створювала такої масштабної загрози голоду в країнах Азії і Африки. І щоб попереджати такі дії росії президент Зеленський, Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії Єрмака-Макфола, постійно акцентують нашим західним партнерам на посиленні санкцій проти росії. Зауважу, потрібно посилювати санкції на усіх рівнях і особливо жорстко реагувати на намагання росії тероризувати світ голодом і ціновою кризою. Зараз вагатися не можна. Інакше, а ми знаємо вже російські фортелі, за такими нахабними і брехливими заявами підуть більш зухвалі бажання і «хотелки» путіна…



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!