Блог

Алексей Буряченко: “Золоті” ліси України. Війна нічому не вчить?

Боротьба з незаконними рубками.

3

comments2358

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Сьогодні буде не глибоко-аналітична стаття, до яких ви уже звикли, а скоріше, роздуми-вголос. Адже, тема, яку я сьогодні хочу підняти дещо вийшла з суспільного фокусу під час війни і цим, на превеликий жаль, користуються, як не чесні на руку державні службовці, так і звичайнісінькі “бариги”. 

 

Мова йде про лісову галузь. Ми так звикли, що ще з малечку нам говорили, що в Україні величезна кількість лісів, що і до сих пір багато хто в це вірить. Когось, можливо, здивую, а когось розчарую, але з лісами в Україні уже далеко не так райдужно і це ще дуже м’яко кажучи.

 

Так, я не спеціаліст у лісовій галузі і писати буду сьогодні про очевидні речі — про незаконні вирубки і скільки на цьому незаконно “наживаються” працівники лісгоспів по всій країні. Хоча, направду, це саме ті люди, які і мали забезпечувати планове та цивілізоване “озеленення” нашої країни. Хоча, у деяких випадках це не так, а “сірі” схеми “лісових ділків” рідко оминають кишені цих, іноді, дуже не чесних людей.

 

І в міру своєї роботи в місцевих державних адміністраціях Сумщини та Одещини, я звичайно спілкувався із працівниками лісгоспів в межах робочих питань і, потрібно віддати належне, це здебільшого були патріотичні та професійні люди. Тому я не хочу щоб цей матеріал сприймався як “наїзд” на лісгоспи, я просто хочу щоб наші правоохоронці трохи “наступили на хвоста” тим лісникам, які корупційні та нечесні на руку. А таких, направду, також, вистачає і конкретні публічні кейси я наведу трохи нижче.

 

Мені важливо щоб питання незаконної вирубки лісів не замовчувалось, а було на постійному контролю державних адміністрацій та правоохоронних органів. Адже, це не просто нічим не обґрунтовані надприбутки спекулянтів та злочинців, а наша національна цінність, це легені нашої країни!

 

Тут потрібно звернути увагу на комплексність цієї проблеми. Оберігати ліси маємо усі разом, із взаємною довірою і готовністю до швидкого реагування. Свого часу я також зібравши декілька міжвідомчих груп, в одному із районів Одеської області, намагався ловити цих горе-лісорубів, але скажу одразу, як тільки ми були уже у них “на хвості” хтось постійно “зливав” їм інформацію і вони встигали втекти, іноді навіть лишаючи щойно спиляні дерева. У “систематичні випадковості” я не вірю, а отже, з великою вірогідністю, серед задіяних до рейдів осіб були “кроти” або серед правоохоронців, або серед лісників... Але для справедливості відзначу, що дві вантажівки зі щойно зрубленим лісом ми все ж зловили, але про інформацію знали буквально декілька людей, тому “витокам” вдалося ефективно протидіяти.

 

Якщо піднятись трохи вище, на стратегічний рівень, то стає абсолютно очевидним, що ліси, це настільки ж важливий ресурс, як і надра, як і вода, і земля. Ліси можуть стати основою цілих туристичних кластерів, реалізації міжнародних науково-дослідницьких програм, джерелом легальної сировини для вітчизняної переробної  промисловості і багато-багато іншого... А якщо ми по-варварські самі знищуємо, або дозволяємо знищувати іншим, те що нам дала природа, то так нам і потрібно, самі винні...

 

Цей суспільний діалог потрібно запускати з культури, з освітніх програм, з роз’яснення ще зі школи, що ліси — це те що зберігає життя нашої планети, а їх незаконна рубка суворо карається законом і покарання є невідворотним!

 

Найкращий союзник у боротьбі з незаконними рубками — це люди, які чують працюючі пили в лісі... Але ці люди мають знати, що правоохоронці та представники влади не діють спільно зі злочинцями, інакше вони самі будуть в небезпеці. Тому і мовчать, і закривають очі, і “своя хата скраю”, і “не влазь, а то ще хату спалять”.

 

Довіра та суспільний діалог, це запорука того, що усі разом ми зможемо побороти корупцію у лісовій галузі. Адже, наодинці, ні поліцейський, «місцевий Катані», ні працівники Державного Бюро Розслідувань, ні навіть внутрішній аудит самих лісгоспів, самотужки цю проблему не вирішать. Вийде, тільки коли ефективна спільна боротьба за збереження лісів буде частиною державної політики і в це повірять люди, тільки тоді ми будемо мати шанси на успіх.

 

І якщо нас читають небайдужі люди, дуже рекомендую у цій боротьбі шукати союзників саме серед органів місцевого самоврядування, вони знають місцеву специфіку, хто на що здатен і де знаходяться нелегальні приховані лісопилки...

 

Але повертаючись до працівників лісгоспів. Мене особисто дуже дивує, що деякі з них, навіть під час війни, настільки безпринципно готові грабувати свою країну... Так, декілька прикладів для наочності:

- кейс від 15.03.24. Керівники семи агролісгоспів Сумщини, порушуючи спеціальну постанову Кабінету Міністрів України, почали продавати ліс не через законні товарні біржі, а напряму через укладення договорів із певними підприємцями за цінами, нижче ринкових. Сума збитків — 11 млн.грн. За інформацією Державного Бюро Розслідувань (ДБР), під час обшуків вдома та робочих кабінетах фігурантів виявлено готівку у різній валюті еквівалентом майже 3,5 млн гривень. Перевіряється інформація, що ці кошти були отримані в якості «відкатів» за торгівлю деревами.  (https://dbr.gov.ua/news/dbr-vikrilo-masshtabni-oborudki-z-lisom-u-sumskij-oblasti);

-   кейс від 14.03.24. Працівники ДБР повідомили про підозру експрацівнику Білозерського лісництва ДП «Слов’янський лісгосп», який здійснив незаконну порубку лісу, завдавши державі майже 700 тисяч гривень збитків (https://dbr.gov.ua/news/na-donechchini-dbr-pidozryue-pracivnika-slovyanskogo-lisgospu-u-nezakonnij-virubci-derev-na-sotni-tisyach-griven);

-  кейс від 11.03.24. Працівники ДБР повідомили про підозру одному з колишніх керівників Могилів-Подільського лісгоспу на Вінниччині, який незаконно підписав документи на вирубку понад 10 тисяч дерев. Незаконні рубки були проведені на території чотирьох лісництв. На площі майже 17 га було зрубано понад 10 тисяч дерев різних порід. Загальна сума завданих державі збитків становить 58,5 млн грн. (https://dbr.gov.ua/news/dbr-povidomilo-pro-pidozru-ekskerivniku-lisgospu-na-vinnichchini-yakij-dozvoliv-nezakonno-virubati-10-tisyach-derev-na-majzhe-60-mln-grn).

 

Друзі, і це тільки верхівка айсбергу танайсвіжіші” результати роботи наших правоохоронців, які можна знайти в публічному доступі за 5 хвилин! Окрім того, ще кинулися в око наступні кейси які вартують вашої уваги:

-  у Каміш-Каширському районі на Волині, підприємець організував власну бригаду заготівельників ялин та сосон. Вирубану деревину вивозили на підконтрольну йому пилораму й після обробки продавали у вигляді палетних дошок. Нанесені збитки оцінюють в 10 млн.грн. "Вирубка деревини відбувалася за погодженням та сприянням працівників місцевих лісництв — за окрему плату посадові особи не заважали протиправним діям "чорних" лісорубів", — зазначають правоохоронці. (https://suspilne.media/634416-zbitki-sonajmense-10-mln-grn-na-volini-zafiksuvali-masstabne-rozkradanna-lisu/ );

-   директор одного із лісництв Львівщини, організував незаконну порубку дерев на території очолюваного лісництва, що спричинило збитки в розмірі понад 3 мільйони гривень (https://varta1.com.ua/news/3-000-000-grn-zbitkiv-cherez-nezakonnu-porubku-lisu-na-lvivshchini-pidozru-ogolosili-direktoru-lisgospu-foto_370886.html);

- І на останок, “вишенька на торті”, вирубка у Національному парку “Тузлівські лимани” на Одещині. Посадовець філії “Ананьївське лісове господарство” ДП “Ліси України” видавав незаконні лісорубні квитки для проведення рубок на ділянках Національного природного парку "Куяльницький", які є об'єктом природно-заповідного фонду. Нанесені збитки оцінено в 79 млн.грн. (https://odessa.comments.ua/ua/news/society/kriminal/5225-virubka-derev-na-odeschini-posadovcyu-lisovogo-gospodarstva-zagrozhue-do-10-rokiv-uv-yaznennya.html)

 

І це все під час війни!!! Коли щодня на фронті гинуть наші хлопці та дівчата, хтось наживається на природних ресурсах нашої держави. Як на мене, це просто неприпустимо. І з однієї сторони ми бачимо, що досить ефективно у цій царині працюють правоохоронні органи, а з іншої, дивлячись на масштаби корупційних ризиків, розумієш, що спокуса у працівників лісових господарств буде, скоріш за все, залишатися і надалі. Отже, будемо тримати руку на пульсі цього, дійсно, суспільно-важливого питання, як збереження лісів та невідворотності покарання тих хто вирішить корупційним шляхом отримати швидких та легких грошенят...

 

І, до слова. Добре, що останнім часом у ДП “Ліси України” змінився центральний менеджмент, який робить великий акцент на прозорість та підзвітності своєї роботи. Ось, для справедливості, їх публічний звіт за 2023 рік (https://e-forest.gov.ua/pidsumky-roku-2024-nam-ie-chym-pyshatysia/). Разом з тим, переконаний, що комунікаційну та діалогову складову на регіональному рівні, все ж слід підсилити. Якщо на місцях будуть знати, що лісники непохитно стоять на принципах законності і патріотизму у своїй справі, то і корупційних пропозицій до них буде значно менше. Адже, збереження лісів, це наша спільна справа!

 

P.S. Якщо ця стаття дійде до керівника ДП “Ліси України”, із задоволенням публічно запрошую підсилити ту саму комунікаційну складову, про яку я писав трохи вище, і відповісти на усі складні і не дуже питання у моїй авторській програмі з питань регіонального розвитку “РЕГІОНИ У ВОГНІ”.

 

P.S.P.S.  А для правоохоронців, особливо ДБР, до яких, наскільки я розумію, зараз є довіра у людей, є цікава інформація, яка вартує ОСОБЛИВОЇ перевірки.

 

Засуджені в колоніях чи виправних центрах залучаються до роботи, в процесі відбування покарання, не тільки в межах цих установ, а і поза ними. Така можливість, і дійсно, передбачена чинним законодавством (КВК України), як для колоній (ДСР), так і для виправних центрів.

 

А от тут починається саме цікаве. Майже в кожній колонії є своя пилорама, а іноді і не одна... А де для неї береться сировина? Вірно, в лісі. Частина вирубки, я переконаний, що відбувається законно, але я б, на місці правоохоронців, точно усе ретельно перепровірив. Оскільки і вугілля з деревини вони також полюбляють випалювати прямо в лісі... подалі від допитливих очей.

 

Такі печі я раніше бачив на власні очі. Однак, умисно не пишу де і коли, залишаючи це питання для правоохоронців. Можливо, там усе законно, а я тут “згущую фарби” своїми безпідставними підозрами...

 

Тримаймося, Слава Україні, вороги не пройдуть!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!