Головна Новини Інфографіка 2021 Робота за їжу: яку частину доходу потрібно буде витратити на покупку мінімального продуктового набору у країнах Європи
commentss НОВИНИ Всі новини

Робота за їжу: яку частину доходу потрібно буде витратити на покупку мінімального продуктового набору у країнах Європи

Європейські розцінки не йдуть у жодне порівняння з африканськими чи азійськими

27 листопада 2021, 21:10 comments5515
Поділіться публікацією:
Робота за їжу: яку частину доходу потрібно буде витратити на покупку мінімального продуктового набору у країнах Європи

Робота за їжу. Колаж: "Комментарі" / Дмитро Романюк

На початку листопада поточного року американська компанія NetCredit провела дослідження цін на продукти на основі даних про їх вартість у супермаркетах світу. Як відправну точку було взято базовий набір харчових продуктів, що складається з пачки сухого сніданку, дюжини курячих яєць (12 шт.), половини кілограма сиру, білого хліба та курячої грудки без кістки, півтора літра питної води, літра рослинної олії, літра коров'ячого молока, однієї рибної консерви (тунця), а також кілограма бананів і такої ж кількості картоплі та помідорів. Вартість цього мінімального продуктового кошика порівняли із середньою денною оплатою праці. А саме з тим, яка її частина йтиме на купівлю необхідних продуктів харчування. Хоча дослідження охопило 70 країн світу, “Коментарі” вирішили зупинитися лише на країнах Європи.


Найменше працювати за їжу доведеться жителям Люксембургу, Нідерландів і Фінляндії, де вартість згаданого вище продуктового набору складе всього 15-16% від денного заробітку. Якщо оцінювати цю вартість у доларах США, то вона дорівнюватиме 35$, 25$ і 25$ відповідно. Працівникам Великобританії, Ірландії та Норвегії доведеться віддати приблизно ⅕ частину денної зарплати, що в середньому складе близько 35$ за набір.


Найдорожчими наборами у Європі можуть похвалитися Швейцарія та Ісландія. У цих країнах за мінімальний пакет продуктів доведеться заплатити 53$. Втім, з урахуванням високого рівня тамтешніх середніх зарплат, на їх купівлю піде не більше чверті денного заробітку (у Швейцарії ще менше). Схожа ситуація спостерігається у Бельгії та Австрії. Щоправда, і вартість набору там значно нижча та не перевищує 39$. Трохи більше чверті денної оплати праці доведеться віддати за їжу робітникам Швеції (44$), Іспанії (27$) та Польщі (14$).


Щоб заробити на мінімальний продуктовий набір у Франції (де він обійдеться у 37$), Словенії (25$), Угорщині (17$) та Італії (36$), потрібно працювати приблизно третину робочого дня. В Естонії (28$) та Румунії (15$) за нього необхідно буде віддати 37% заробітку. А у Литві (28$), Греції (30$), Португалії (35$) та Росії (17$) їжа обійдеться від 44% до 50% від денної зарплати.


Для покупки набору хорватам і латвійцям доведеться працювати більш ніж половину робочого дня. При цьому вартість продуктів становить 26$ та 31$ відповідно. Натомість молдаванам попри найдешевший продуктовий набір у Європі, вартість якого становить лише 13 доларів, потрібно витратити 82% заробленого за день.


У найбільш "скромних" умовах у Європі опинилися балканські держави та наша країна. Однак якщо Чорногорія (Монтенегро) ще не так далеко пішла від Молдови й набір там коштуватиме 85% від заробітку (25$), то у Сербії, Україні, Албанії, Боснії та Герцеговині денної зарплати для покупки мінімального набору точно не вистачить. Так, у Сербії за його вартості 24 долари віддати доведеться 107% від заробленого за день, в Україні (15$) — 116%, в Албанії (20$) — 124%. Справжнім європейським рекордсменом можна назвати Боснію та Герцеговину, де за набір вартістю 31$ доведеться працювати півтора дня.


Втім, європейські розцінки не йдуть у жодне порівняння з африканськими чи азійськими. Найгірший показник у світі за версією NetCredit спостерігатиметься у Камбоджі, де за набір доведеться заплатити майже 50 доларів, або 942% від місцевої денної зарплати. На другому місці – Кенія. Продуктовий набір там коштує не дорожче, ніж у Греції, Ірландії чи Бельгії, – 31$. Але, щоб заробити ці гроші, доведеться працювати майже весь робочий тиждень.


Раніше портал "Коментарі" повідомляв, яким є рівень споживання м'яса у країнах Європи та скільки овочів споживають європейці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Сomments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!