Політолог Олексій Голобуцький: Експерт на ТБ – просто картинка, яку можна за тиждень-два замінити і забути

Найкращий політичний експерт України за версією читачів порталу "Коментарі" Олексій Голобуцький розповів нам, чому все менше телеканалів вирішуються запрошувати його на ефіри, повідав, скільки заробляють топові українські політологи та пояснив, як відрізнити справжнього експерта від телевізійної "підробки"

Протягом двох місяців, з 1 травня по 30 червня, портал "Коментарі" проводив масштабний рейтинговий опитування серед читачів і журналістів, в якому вони визначали найкращого, на їхню думку, політичного експерта України. Наша редакція сформувала список з 50 найбільш цитованих у ЗМІ експертів, надавши можливість усім бажаючим проголосувати за одного з них. У підсумку, з результатом у 17,59% голосів (що більш ніж на 7% більше, ніж у найближчого переслідувача), перемогу здобув політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуації Олексій Голобуцький.

Уродженець Києва отримав освіту у Львівському національному університеті ім. Франка. З 2002 року Голобуцький – заступник керівника Агентства моделювання ситуацій і з тих же пір він бере активну участь у всіх виборчих кампаніях в Україні.

Олексій Голобуцький – автор понад десяти монографій, співавтор майже сотні досліджень у сфері політології, соціології, партології, політичної історії, теорії інформаційного суспільства.

Не менш важливим і показовим є той факт, що експерт фігурує в обох санкційних списках Російської Федерації стосовно громадян України. Чому Голобуцький удостоївся такої честі від Кремля – стає зрозуміло після півторагодинного інтерв'ю, яке переможець голосування дав нашому виданню. Олексій Голобуцький не лізе за словом у кишеню, не соромиться називати речі своїми іменами і, схоже, справді говорить прямо те, що думає.

Підсумок всієї історії – досить резонансне інтерв'ю, в якому ми говорили не стільки про персону Олексія, скільки про сам ринок української політичної експертизи, про її тенденції, проблеми та перспективи.

"У нас на телебаченні промишляють до 400 осіб, які називають себе експертами"

– Олексій, для вас ця перемога перша в таких рейтингах або щось подібне вже було в кар'єрі?

– Якщо загалом, то я кілька разів поспіль входив в подібні рейтинги, а в минулому році отримав четверте місце в Топі українських блогерів телеканалу ICTV. Хоча, по правді кажучи, у нас взагалі подібне рідко проводиться.

– Що для вас означає успіх?

– Для мене це була свого роду перевірка. Я вже роки три-чотири налаштовую свою аудиторію на подібні голосування, роблю різні пости в Фейсбуці, створюю фотожаби для публікацій і так далі. У мене підготовлена публіка, і це дуже важливо в контексті подібних рейтингів. Люди звикають що потрібно за щось там проголосувати. Не знаю, запускав чи хтось ще, окрім мене, рекламу в Facebook, але я чесно писав і визнавав, що запускав. Вважаю це абсолютно нормальним інструментом.

– Тобто, за великим рахунком, запорукою успіху стала простота активізації ваших передплатників у соцмережах, які готові були проголосувати?

– Візьмемо для прикладу Володимира Фесенка та Вадима Карасьова – олдскульних політологів. Вони, напевно, і не цікавилися, що це за голосування. Вони не переймаються такими речами. Тобто рівень марнославства у них проявляється вже в дещо іншому. Я ще більш-менш, так, марнославний у цьому плані. Зрозуміло, що і молоді хлопці, для яких це важливо, скористалися усіма можливими і неможливими ресурсами, когось обдзвонювали, що там робили. Просто, по-іншому я не можу пояснити, як у першій десятці рейтингу опинилися деякі персонажі.

Взагалі, підсумковий рейтинг можна розділити на кілька блоків: багато з тих, хто потрапив у топ-30 зробили це заслужено, а багато хто, швидше за все, навіть не знали про це взагалі нічого. Скажімо, Руслан Бортник – один із найбільш цитованих політологів в "медведчуковском" пулі, але опинився десь внизу рейтингу. Та ж історія з багатьма іншими, хто не вилазить з медведчуківських телеканалів. Тут дійсно більше має значення, як ти все артикулюєш і скільки людей ти притягнеш.

співвласника популярного телеграм-каналу "Резидент", який розповів про бізнес, ставлення до Шарію і роботі в інтересах Зеленського.