Головна Новини Здоров'я фармація В яких випадках не можна робити щеплення від дифтерії
commentss НОВИНИ Всі новини

В яких випадках не можна робити щеплення від дифтерії

Доросле населення повинно отримувати дозу вакцини кожні 10 років

30 жовтня 2019, 12:20 comments10278
Поділіться публікацією:
В яких випадках не можна робити щеплення від дифтерії

Майже половина українців не вакциновані від дифтерії, а значить загроза поширення захворювання серед всього населення, досить висока. Єдиний спосіб захиститися і запобігти розвитку небезпечних ускладнень – зробити щеплення. Але які існують протипоказання для його застосування?

Згідно з національним календарем вакцинації, дітям проводять щеплення від дифтерії у віці 2-4-6-18 місяців, 6 років, 16 років і повторюється кожні 10 років. Але є випадки, коли цього робити не варто, а саме:

- при гострому захворюванні, що супроводжується температурою, вище 38,5 градусів (легка застуда не входить в цей список);

- при серйозній алергічній реакції (анафілактичний шок) на один з компонентів вакцини;

- при епілепсії і прогресуючих захворюваннях нервової системи;

- коли імунітет людини може не сформуватися (в умовах хіміотерапії у онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при прийомі ліків, що пригнічують імунітет).

Нагадаємо, що в поточному місяці випадки дифтерії були зафіксовані на Закарпатті та в Києві. Перші симптоми захворювання можуть нагадувати ангіну, але мають куди більш серйозні ускладнення, аж до летальних наслідків.

У МОЗ заявили, що зараз в Україні не вистачає сироватки для лікування хворих і немає нормативного документу, що регулює стандарти надання медичної допомоги при дифтерії.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що останній спалах захворювання в Україні виник ще наприкінці минулого століття, але зупинити його не могли протягом п'ять років. Зараз медики побоюються повторення ситуації через колективне зниження імунітету українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!