Головна Новини Бізнес економіка Україна передала Росії проекти нових газових контрактів
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна передала Росії проекти нових газових контрактів

Росія попередньо погодилася діяти за європейськими правилами

19 вересня 2019, 20:18 comments2510
Поділіться публікацією:
Україна передала Росії проекти нових газових контрактів

Міністр енергетики та охорони навколишнього природного середовища України Олексій Оржель за підсумками тристоронніх газових переговорів у Брюсселі заявив, що консультації пройшли конструктивно, передає "Укрінформ".

"Ми обговорили питання транспортування газу 1.01.20-го. Консультації пройшли дуже конструктивно, сторони чують одна одну. Україна займає активну позицію щодо безпеки постачання газу, оскільки така безпека означає загальну геополітичну безпеку у регіоні", — сказав міністр.

Оржель нагадав, що вже прийнято рішення по анбандлінгу (розукрупненню) "Нафтогазу", які визначають процес передачі газотранспортного оператора у відання Міністерства фінансів, що дозволить забезпечити операційну і фінансову незалежність оператора.

Також представники України передали учасникам переговорів проекти газових контрактів.

"Європейська сторона буде підтримувати дії України щодо сертифікації газотранспортної системи. Українська сторона передала сторонам дорожню карту імплементації (цього процесу), як ми до 21.01. 20 року отримуємо незалежного сертифікованого газотранспортного оператора, та проєкти договорів. Також ми передали проєкт договору про "інтерконекшн" (взаємопоєднання), а також проєкт договору про транспортування", — уточнив чиновник.

За словами міністра, Україна буде максимально активно працювати, щоб з 1 січня 2020 року укласти договори у відповідності з Європейським енергетичним законодавством. Це дозволить забезпечити безпеку транспортування газу і його постачання на європейські ринки.

"Сторони домовилися максимально рухатися на зустріч одна одній, зважаючи на те, що те, що ми робимо – це є певний позитив. Проте ризик непідписання договору про транспортування поки залишається на порядку денному. З української сторони, і ми це вже підтвердили відповідними рішеннями, ми будемо максимально ефективними для того, щоб підписати такій договір на транспортування газу", — підкреслив Оржель.

Як повідомляв сайт "Коментарі", раніше міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив про готовність Росії підписати новий газовий контракт з Україною за європейським законодавством.

Віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович заявив, що переговори пройшли конструктивно і наступний раунд відбудеться в кінці жовтня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!