Головна Новини Бізнес економіка Земля і референдум: експерти дали оцінку ініціативі Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Земля і референдум: експерти дали оцінку ініціативі Зеленського

Обійти результати референдуму можна без особливих проблем

11 листопада 2019, 16:08 comments2987
Поділіться публікацією:
Земля і референдум: експерти дали оцінку ініціативі Зеленського

Сьогодні, 11 листопада, президент України Володимир Зеленський заявив, що коли в Україні буде запущений ринок землі, купувати і продавати ділянки зможуть лише українці. Питання участі іноземних компаній у придбанні українських земель глава держави пообіцяв винести на референдум, закон про який мають намір незабаром прийняти. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про підводні камені винесення земельного питання на всеукраїнське обговорення.

Земля — золотий ключик

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков звертає увагу на те, що якщо держуправлінню нова влада вчиться неохоче, то прийоми маніпулювання громадською думкою вона освоїла моментально.

"Зверніть увагу: суспільство вимагає від влади референдуму щодо продажу землі взагалі, а президент Зеленський звужує проблему, говорячи про референдум тільки з продажу землі іноземцям. І ринок землі в принципі виходить вже не обговорюється. Але вже те, що під тиском суспільства президент хоча б почав міркувати про референдум — явно позитивний знак", — підкреслює Він.

На думку експерта, це говорить про те, що Володимир Зеленський продовжує вірити, ніби ринок сільгоспземлі виявиться таким собі золотим ключиком, який відкриє Україні двері процвітання і цивілізованості.

Результати можна обійти

Аграрний експерт, голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар вважає, що з вуст президента сьогодні пролунали три важливих меседжі щодо продажу землі. Два з яких викликають питання.

"Перший меседж — земля буде продаватися українським фізособам. Окей. Друге — земля буде продаватися юридичним особам. Але це значить, що її можуть придбати і іноземці. Будь-яка іноземна компанія може придбати корпоративні права української компанії — і бути власником земельної активу. І це вже антинародна реформа. Третій меседж — з приводу референдуму. Що значить — ми запитуємо у народу, чи ми можемо продавати землю іноземцям? Народ неодноразово в соцопитуваннях висловлювався проти (доходило до 81%) продажу землі іноземцям та відкриття ринку сільгоспземель в принципі", — додала Паламар.

Запитають безземельних

Політолог Кирило Сазонов впевнений, що питання з ринком землі заполітизоване в Україні без всяких на те підстав.

"Найсмішніше, що свою думку з приводу права власників паїв розпоряджатися своєю власністю активно висловлюють люди, у яких землі немає. Я пам'ятаю ще гарячі дискусії в кінці вісімдесятих про те, чи можна продавати і купувати квартири, можна відпустити у вільний політ ціни на продукти харчування. Це ринок. Кожен має право розпоряджатися своєю власністю. Купувати і продавати квартири, машини, ділянки землі — це нормально. Якщо хтось з власників землі проти продажу — все гранично просто. Нехай не продає і все. Якщо хтось проти купівлі — нехай не купує", - підкреслює експерт.

Референдум, на думку Сазонова, абсолютно не потрібен — досить дати людям право розпоряджатися своєю власністю на власний розсуд.

"Немає сенсу виносити просте і очевидне питання на референдум. Власники паїв без референдуму самі приймуть рішення. Думка безземельних тут значення не має", — резюмує політолог.

У будь-якій незрозумілій ситуації оголошуй референдум

Будь-яку корисну ініціативу можна звести нанівець за допомогою саботажу або "замилювання", упевнений аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль. Саме так, на його думку, відбувається в Україні з ринком землі.

"Пропозиція про референдум є прикладом того, як можна і пропіаритися, і "замилити" проблему одночасно. Ринок землі – це страшилка і для суспільства вільний продаж землі – це чи не головна загроза існуванню України. В таких умовах немає сенсу проводити референдум, оскільки відповідь ясна. Це верх лицемірства", — переконаний експерт.

Аналітик упевнений, що Зеленський просто намагається зберегти рейтинг в невигідній для себе ситуації.

"Зеленський вміє зчитувати політичний ритм соціуму. Цікаво, чи знає він, що власниками українських аграрних компаній є, в тому числі нерезиденти? Загалом, в будь-якій незрозумілій ситуації – оголошуй референдум, і проблема сама розсмокчеться", — резюмував Коваль.

Раніше портал "Коментарі" писав, що прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що ринок землі з'явиться в Україні вже у 2020 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!