Головна Новини Бізнес економіка Співробітництво з МВФ: експерти оцінили плани закінчити співпрацю з фондом
commentss НОВИНИ Всі новини

Співробітництво з МВФ: експерти оцінили плани закінчити співпрацю з фондом

Програма співпраці між МВФ і Україною має стати останньою. Експерти розповіли, наскільки реальні заяви Мінфіну щодо цього

21 листопада 2019, 15:29 comments2108
Поділіться публікацією:
Співробітництво з МВФ: експерти оцінили плани закінчити співпрацю з фондом

Міністр фінансів України Оксана Маркарова заявила, що Україна повинна закінчити співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ) у 2023 році, а програма, за якою зараз ведуться переговори, повинна стати останньою. Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки реалістичні ці плани.

Співпрацю з МВФ можна припинити

Керівник відділу аналітики ГК FOREX CLUB Андрій Шевчишин зазначає, що гострої потреби в кредитах МВФ на даному етапі немає.

"Значно важливіше – сам факт співпраці з фондом. Саме він "підтримує" двері в країну для іноземних інвесторів, – підкреслює експерт. – МВФ жорстко стежить за витратами і доходами держави і виступає свого роду гарантом повернення коштів для інвесторів і безпечної для інвесторів бюджетної та грошово-кредитної політики".

Потреба у Фонді повністю відпаде у разі повноцінного виходу України на міжнародні ринки капіталу і можливості залучення валюти під низькі ставки, підкреслює Шевчишин.

"На сьогодні Україна може залучати на внутрішньому ринку під трохи більше 4% річних, однак єврооблігації на світових ринках залишаються дорогим боргом. У свою чергу МВФ фінансує під менш 4% річних, – продовжує аналітик. – Чи стане 2023 рік переломним роком для вільного і дешевого залучення капіталу на зовнішніх ринках Україною, залежить від темпів проведення реформ в країні, зростання економіки і активності інвесторів. При позитивному розвитку ситуації план завершити програму з МВФ цілком реальний".

Співробітництво з МВФ: реальні плани Мінфіну

Директор юридичної фірми Crane IP Іван Нікітченко впевнений, що план, озвучений головою Мінфіну, реалістичний.

"Україна вже сьогодні може обійтися без грошей МВФ. Пік виплат за зовнішніми боргами ми проходимо в 2019-2020 рр. Участь у програмі від МВФ необхідна для сигналу іншим інвесторам і міжнародним структурам (МФК, ЄБРР, тощо) що Україна має "страховку" і підтримку від МВФ, що ми проводимо реформи і МВФ моніторить виконання програми реформ, – пояснює експерт. – Плюс – це найдешевші гроші, які йдуть в резерви НБУ. В результаті ми посилюємо свої позиції в плані переговорів з приватними інвесторами, показуємо, що Україна має стабільні макропоказники і знаходиться під аудитом такої респектабельної організації як МВФ".

За попередньою інформації, зараз мова йде про нову програму на п'ять мільярдів доларів (тобто, по одному мільярду на рік).

"Це явно не ті гроші, які особливо допоможуть нашій економіці, – підкреслює керівник Crane IP. – Тільки по облігаціях внутрішньої держпозики (ОВДП) цього року ми залучили більше 4 мільярдів доларів від нерезидентів. Але тут важливо продемонструвати, що ми стабільні, для чого потрібно бути в програмі МВФ".

Співробітництво з МВФ: що далі

Політичний експерт Дмитро Воронков, коментуючи заяви глави Мінфіну Оксани Макарової, звернув увагу на формулювання, яка звучить наступним чином: "програма, за якої зараз ведуться переговори, ПОВИННА стати останньою".

"Тобто, слід враховувати, що влада зовсім не дає ніяких гарантій чи обіцянок щодо припинення співпраці з МВФ. Ця заява, на мій погляд, більш ніж оптимістична, – вважає Воронов. – На офіційному рівні дляукраїнської влади необхідний цей транш на фінансування подальших реформ. Але подальше реформування безпосередньо залежить від політичного середовища, яка зараз все глибше входить у фазу дестабілізації. Перш за все, на ґрунті питання Донбасу і внутрішньопартійних тріщин всередині "Слуги народу". Відповідно, покладатися на те, що реформи будуть йти гладко – це невиправданий оптимізм".

Транш необхідний для української влади не тільки для демонстрації подальших реформ перед Заходом, але, можливо, і для подальшого штучного утримання курсу гривні на тлі долара, вважає політексперт.

"У верхівці не хочуть опинитися в ситуації, в якій опинились їхні попередники, коли курс досягав 40 гривень за долар, – пояснює Воронков. – Ще одне свідчення того, що Україні, ймовірно, доведеться співпрацювати з МВФ і надалі, це відсутність прогресу в розвитку малого середнього бізнесу, а також убога інвестиційна привабливість. Україна потребує інвестицій. Про це нещодавно згадував і представник фонду Джеррі Райс. Однак прошу не плутати це з ринком землі. Хоча, безумовно, його відкриття є чудовою приманкою для нерезидентів".

Політична складова в питанні співпраці з МВФ проглядається не тільки у внутрішній політиці, впевнений експерт.

"Нагадаю, що на початку місяця МВФ відклав надання макрофінансової допомоги Україні, аргументуючи своє рішення стурбованістю тим, що президент України Володимир Зеленський не відшкодовує мільярди доларів, незаконно виведені з банків, в тому числі Коломойським", – продовжує Воронков.

Він також зазначає, що черговий транш може мати геополітичний підтекст. В епіцентрі всього – загроза Путіна про припинення газового транзиту через Україну.

"Думаю, що не випадково він зробив дану заяву перед "нормандською зустріччю". Зрозуміло, така перспектива не радує і наших європейських партнерів, – зазначає експерт. – Не виключаю, що обговорення програми буде проходити через призму майбутнього "нормандської зустрічі" і попередніх домовленостей, які планується задекларувати на ній. І для МВФ, в першу чергу, є зацікавленість у вирішенні газових спорів між Україною і Росією. Відповідно, черговий міжнародний транш цілком може стати інструментом тиску на Україну з розрахунком на більш поступливу і лояльну позицію нашої країни по відношенню до російських пропозицій, які, напевно, будуть підняті в ході нормандської зустрічі". І українська влада не просто буде відмовлятися від такого "пряника" як черговий транш МВФ, оскільки наша країна все ще потребує міжнародної допомоги. Відповідно, я б розглядав заяву Макарової, скоріше як дозу "валеріанки" для українських громадян".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" писали про те, що місія МВФ на чолі з Роном ван Роденом прибула в Україну 14 листопада. Також ми писали, що міністр фінансів України Оксана Маркарова заявила, що Україна повинна закінчити співпрацю з Міжнародним валютним фондом в 2023 році, а програма, за якою зараз ведуться переговори, повинна стати останньою. Міністр відзначила, що уряд продовжує переговори з місією МВФ, яка перебуває з візитом у Києві щодо нової кредитної програми про співпрацю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!