Головна Новини Бізнес економіка Названі три головні власника вугільних підприємств в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Названі три головні власника вугільних підприємств в Україні

Незалежним українське вугілля назвати складно, бо видобуток і реалізацію контролюють олігархи

11 лютого 2020, 14:59 comments9242
Поділіться публікацією:
Названі три головні власника вугільних підприємств в Україні

Згідно з оцінками дослідників, запасів вугілля нашій країні вистачить не більше, ніж на 300 років. Правда, незалежним українське вугілля не назвеш, оскільки вугільні підприємства контролюють приватні компанії. В матеріалі "Коментарів" названі три найбільших гравця у вугільній галузі України.

Олігарх Рінат Ахметов є одним з основних власників вугільних підприємств в Україні. Власний вугільний бізнес підприємець почав розвивати ще на початковому етапі своєї кар'єри, але максимально сконцентрувати вугільні підприємства у своїх руках йому вдалося в умовах приватизації вугільної галузі, коли приватні вугільні шахти і об'єднання почали продавати в приватні руки.

Видобутком і збагаченням вугілля в структурі ДТЕК займається його основний підрозділ "ДТЕК Енерго", до складу якого входять вуглевидобувні потужності в складі об'єднань "Павлоградвугілля" (Дніпропетровська обл.), "Добропіллявугілля" і шахти "Білозерська", а також 4 вуглезбагачувальні фабрики. Згідно з офіційними даними компанії, в 2018 році гірники ДТЕКу здобули 24,1 млн тонн вугілля або 72% від сукупного вуглевидобутку за рік в 33,3 млн тонн. Подібні обсяги роблять Ріната Ахметова безсумнівним лідером вуглевидобутку в Україні, однак, незважаючи на це, вугілля власного видобутку катастрофічно не вистачає ДТЕК, що спонукає його імпортувати паливо інших країн. Головними джерелами вугілля продовжують залишатися РФ (Рінату Ахметову в Россії належать вуглевидобувні потужності), Білорусь і США. Також ДТЕК завозить вкрай незначні партії вугілля з ЮАР.

Рінат Ахметов є найбільшим приватним гравцем вуглевидобувної галузі України, але крім ДТЕК в Україні є вуглевидобувні підприємства більш дрібних гравців. В кінці 2014 року на світ з'явилася компанія "Дантрейд Лтд", яка стала однією з ключових структур "вугільної групи" депутата Верховної Ради від БПП Сергія Тригубенка. Підприємство займалося досить привабливим бізнесом – купувало вугілля у державній шахти "Краснолиманська" в 1,5 рази дешевше рекомендованої Міненерго, а потім продавало його державному енергогенеруючому підприємству ПАТ "Центренерго". Такий нехитрий заробіток був можливий завдяки підтримці і впливу на менеджмент державних підприємств з боку "сірого кардинала" президента Петра Порошенка, першого заступника голови БПП Ігоря Кононенка. Втім, у 2016 році прізвище Тригубенко все частіше фігурувало в скандалах як "наглядача" за вугільної галуззю і восени в офіс "Дантрейд Лтд" завітало НАБУ. Втім, особливих наслідків для Тригубенка, крім зміни наглядача і куратора "вугільного бізнесу" президентського оточення, це понесло. У 2017 році в ЗМІ з'явилася нове прізвище "куратора" вугільної сфери – ним став колишній депутат Донецької облради від Партії регіонів Віталій Кропачев. Завдяки підтримці Ігоря Кононенка новий "смотрящий" швидко отримав вплив на державних вугільних підприємствах, а також цілком офіційно на власний ТОВ "Укрдонінвест", збагачувальні фабрики старшого сина екс-президента Олександра Януковича ("Комсомольська", "Україна" та "Росія"). Користуючись своєю перевагою Віталій Кропачев без проблем вигравав тендери на збагачення вугілля для державних підприємств, за півроку збільшивши вартість своїх послуг в 1,5 рази – з 99 до 145 грн. за тонну, тож деякі контракти приносили йому відразу сотні мільйонів гривень. Зі зміною влади позиції Віталія Кропачева у вугільній галузі ослабли, тепер його структурам стали перепадати перемоги у тендери не на сотні мільйонів, а на сотні тисяч гривень. Останнім великим тендером, що дістався Кропачеву, стало збагачення вугілля для ПАТ "Лисичанськвугілля" на загальну суму 32,7 млн грн. у липні 2019 року.

Якщо вірити Телеграм-каналу "Трубу прорвало" проблеми Віталія Кропачева пов'язані з інтересом у вугільній сфері Ігоря Коломойського. І дійсно, за даними "Економічної правди" з липня у вугільній галузі з'явився новий доглядач від Ігоря Коломойського – Віталій Бєляков. Як і "розжалуваний" Карпачов, новий "смотрящий" за вугіллям – бізнесмен з Донбасу з багатим досвідом роботи в вугільному бізнесі. З кінця 90-х років Бєляков займався вугільним бізнесом в Донецькій області в структурах, що пов'язують з Едуардом Бондаренко, одним з співвласників "Донбасенерго". Остання належала до 2014 року старшому синові екс-президента України Олександру Януковичу і саме на нього з 2010 року працював Віталій Бєляков, очолюючи асоціацію "Донбаський розрахунково-фінансовий центр" (ДРФЦ), через яку Янукович-молодший контролював збагачувальні підприємства, які перейшли у 2017 році Віталію Кропачеву. Тільки це говорить про багатий досвід Бєлякова в сумнівних операціях з вітчизняним вугіллям, в яких бізнесмен "засвітився" і після 2014 року. За даними ЗМІ, спільно з Олександром Калюжним – "екс-віце-прем'єром" з соціальної політики в "уряді ДНР" і начальником Центру управління відновлення "ДНР", займався вивезенням вугілля з непідконтрольною частини Донбасу. Журналісти одного з вітчизняних ЗМІ відзначають, що доказів прямого зв'язку Бєлякова і Коломойського немає, але після призначення нового в.о. глави "Центренерго" почали укладатися нові договори з підприємствами групи "Приват", більш вигідні для останньої. Також були змінені постачальники вугілля – колись це було ТОВ "Краснолиманське" того ж Кропачева.

Раніше "Коментарі" писали, що експерти оцінили ідею створення нового держпідприємства "Укруголь".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!