Головна Новини Бізнес економіка «Кредити 5,7,9» для народу: експерти оцінили ініціативу Кабміну
commentss НОВИНИ Всі новини

«Кредити 5,7,9» для народу: експерти оцінили ініціативу Кабміну

Експерти скептично поставилися до ініціативи уряду розширити програму пільгового кредитування

13 лютого 2020, 13:36 comments2302
Поділіться публікацією:
«Кредити 5,7,9» для народу: експерти оцінили ініціативу Кабміну

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що в уряді планують всі види кредитування (а не лише окрему програму, як в даний момент) зробити на умовному рівні 5-7-9%.

Експерти висловили виданню "Коментарі" свою думку щодо цієї ідеї.

В ініціативі тільки одна проблема

Член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран переконаний: "Ідея розширити пільгове кредитування на всі доступні для населення програми банків – це цілком благородно. Більш того, технічно це може призвести до зростання кредитування банками населення та малого бізнесу, що саме по собі має дати певний імпульс для зростання економіки".

Банки, за словами Віталія Шапрана, в принципі, готові до подібних ініціатив.

"Думаю, що за два-три місяці (при наявності у уряду політичної волі і фінансів) у більшості банків можна буде скористатися такими щедротами уряду, – підкреслює член Ради НБУ. – У цій ініціативі я бачу лише одну проблему – фінанси. Не можу бути впевненим, що в бюджеті зараз достатньо коштів, щоб цю ініціативу потягнути. Для українського бюджету традиційно з об'єктивних причин перший квартал завжди дуже важкий. Але ближче до кінця року ситуація в держфінансах може змінитися в кращу сторону".

Проблем з випуском облігацій не уникнути

Економічний експерт, президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак вважає ідею цікавою, але звертає увагу на певні ризики.

"На сьогоднішній день українські банки не ризикують кредитувати вітчизняну економіку з низки причин. Перша – незахищеність кредитора. Якщо позичальник не хоче віддавати у встановлений строк кредит добровільно, доводиться залучати правоохоронну і судову системи. Це займає багато часу і ресурсів. Тому банки не хочуть кредитувати менш надійних позичальників, – пояснює експерт. – Друга причина – проблеми з верховенством права в Україні. Можна знайти правду в наших судах і у наших правоохоронців? Питання риторичне... Банки не захищені від таких ситуацій, а тому воліють не ризикувати".

При цьому ідею видавати кредити за принципом 5-7-9 % Тарас Козак вважає перспективною. Якщо вирішити вищезазначені проблеми.

"Перевага такої програми в тому, що дотація за рахунок держбюджету ставки кредитів для корпоративного сектору не сильно обтяжує державу. Адже кредит видається за умови, що на ці кошти будуть куплені обладнання, сировина, відбудеться реальний розвиток бізнесу. Кошти надходять відразу на рахунок постачальника або на купівлю обладнання. І податок на додану вартість (ПДВ – 20%), включений у суму платежу, майже відразу компенсує витрати держави, – пояснює економіст. – Якщо ж мова йде про невеликий бізнес, то компенсація відбувається за рахунок податку з зарплат при створенні нових робочих місць".

У той же час Тараса Козака хвилює, що поки лише чотири державних банки підключилися до цієї програми кредитування. Жоден комерційний за два тижні з запуску програми до неї так і не пристав.

"Треба розбиратися – чому, – зазначає експерт. – Ще одне застереження – якщо держава дотує кредити для підприємств і компаній реального сектору, це зменшує можливості для зростання фінансового бізнесу. Мова про залучення інвестицій через внутрішні позики і так далі. Таким чином, випуск облігацій, і так не особливо популярний, може просто зникнути".

Народні гроші для обраних

Експерт з питань політики і економіки Всеволод Степанюк вважає, що глава Кабміну подібними заявами лише підтверджує, що він нічого не розуміє ні в економіці, ні в управлінні державою.

"За кредитну політику в Україні відповідає Нацбанк, а не уряд. Та регулювання ставки кредиту – не в компетенції Кабміну, – підкреслює Степанюк. – Так, заявлені ставки в 5-7% для всіх можливі тільки при ставці рефінансування НБУ у 3-4%, що при офіційно визнаній інфляції в більш ніж 5% – недосяжно".

Крім того, підкреслює експерт, дуже мало підприємств і просто фізосіб є для банків кваліфікованими позичальниками, оскільки у них немає нормального забезпечення кредиту.

"Політика компенсації кредитних ставок для обраних дуже порочна, оскільки немає гарантій її стабільності, – впевнений Степанюк. – І здійснюється вона за бюджетні (тобто – народні) гроші на користь обраних підприємців".

Як повідомляв сайт "Коментарі", президент Володимир Зеленський особисто перевірив, як видають доступні кредити для відкриття бізнесу під 5,7 і 9%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!