Головна Новини Бізнес економіка Закон про ринок землі: чи запрацює ринок землі після підписання документу Зеленським
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про ринок землі: чи запрацює ринок землі після підписання документу Зеленським

Експерти розповіли, чому президент Володимир Зеленський до останнього тягнув із підписанням закону про ринок землі

28 квітня 2020, 17:37 comments3515
Поділіться публікацією:
Закон про ринок землі: чи запрацює ринок землі після підписання документу Зеленським

Президент Володимир Зеленський після певної паузи підписав закон, що відкриває в Україні ринок землі сільгосппризначення. Експерти розповіли виданню "Коментарі", для чого бралася пауза, а також чи запрацює цей спірний ринок.

31 березня, після 4,5 місяців розгляду, парламент 259-ма голосами підтримав в цілому законопроект №2178-10 щодо відкриття ринку сільськогосподарської землі в Україні. Офіс президента і сам гарант назвали це історичною подією.

13 квітня Верховна Рада відкрила шлях до підписання закону, відхиливши 13 проектів постанов, якими пропонувалося скасувати рішення про його прийняття. У той же день спікер ВР Дмитро Разумков підписав закон. Справа була за підписом президента. Сьогодні з'явився і він.

Закон про ринок землі: чи доречно зараз запускати ринок

Нова влада, вирішивши розпродати землю, ввергає країну в епоху рабства. Адже обіцяла під час виборів закінчити епоху бідності, нагадує голова Асоціації тваринників України і ГО "Народний союз", аграрний експерт Ірина Паламар.

"Мало того, що продавати землю вирішили, коли багато пророкують голод у світі через посуху і спаду економіки на тлі карантинних заходів. Так ще й ставлять наших внутрішніх виробників у нерівні умови і представниками іноземного капіталу, – підкреслює Ірина Паламар. – Адже в законі закладено безліч моментів, які дозволять скупити українську землю транснаціональним корпораціям. Нехай навіть через підставних осіб. У результаті місцеві бюджети втратять надходження, які мають зараз від орендарів. Села просто вимруть. А наші поля будуть заливати хімією".

Блюзнірським експерт вважає і те, що закон "протягли" під час карантину. Того самого, який зараз ще й розоряє дрібні і середні фермерські господарства, перекривши їм доступ до ринків.

"Зараз до нас ввозять іноземні овочі, а нашим виробникам просто не дають торгувати. Вони в буквальному сенсі викидають урожай або здають його за безцінь, – зазначає Ірина Паламар. – Зате поповняться ряди трудових мігрантів, які будуть обслуговувати закордонні "плантації". Все йде за латино-американським сценарієм. Нас плюндрують, перетворюють в сировинний придаток".

Закон про ринок землі: чому президент затягував підписання

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков звертає увагу, що президент дотягнув до останнього з підписанням земельного закону.

"Стаття 94 Конституції прямо вказує, що президент підписує закон протягом 15 днів з дня підписання головою ВР, – нагадує політкоснультант. – Разумков закон підписав 13 квітня. Відповідно, вважаємо 15 днів і виходимо на 28 квітня".

Затягування з підписом, на думку Сергія Бикова, говорить про двох речі:

– президент не хотів підписувати закон (хоч у програмі Зеленського є пункт про ринок землі);
– президент боявся, що закон оскаржують (тим більше, що лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко відразу цим загрожувала).

"Насправді ми бачимо, що президент підписав закон, навіть незважаючи на погрози Тимошенко. А вона вже написав у себе в ФБ, що партія подає позов у Конституційний Суд, який останнім часом виходить з писаного права, а не телефонного, – підкреслює експерт. – Можна очікувати, що КС скасує закон з-за того, що його приймали з порушеннями. Рада фінально голосувала в день, коли не було сесії. А розглядали поправки на позачерговому засіданні, хоча Регламент таку можливість не дає".

Закон про ринок землі: сумнівів не було

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов вважає, що не виникало сумніву – закон президент підпише.

"Адже Банкова пішла на безпрецедентне його продавлювання. Голосували в ніч, з порушеннями регламенту, – зазначає політексперт. – В такому ж стилі простягають і банківський (антиколомойський) закон, під який ще й регламент поміняли. Вони йдуть в спайці – для того, щоб отримати транш від МВФ. Це позиція президента – і вона переглядатися не буде".

При цьому Молчанов не виключає, що за маси процедурних порушень закон може скасувати Конституційний суд України.

"Не дарма там виписали норму, що він вступає в дію тільки з 1 липня наступного року. Тобто, майже 14 місяців можна спокійно брати кредити, транші, фінансування. А потім взяти цей закон і скасувати, – говорить експерт. – Можливо, все це зроблено спеціально. А потім у кращих українських традиціях відіграти все назад, розвівши руками – ну, так вийшло... Люфт часу є. І щоб вносити правки, і щоб скасувати закон".

Як би те ні було, все це – негативна історія для президента Зеленського, впевнений Молчанов.

"Відкриття ринку землі не підтримує, згідно з опитуваннями, близько 70% українців. І президенту це ще відгукнеться. Особливо, коли закінчиться карантин і прийде усвідомлення всіх цих політичних процесів, які робили під шумок, – вважає експерт. – Ігри з землею істотно позначаться і на місцевих виборах, які не за горами. Пояснення в стилі "це було вимоги МВФ, інакше – дефолт", виборців не влаштує".

Раніше "Коментарі" писали, що згідно даними соціологічного опитування групи КМІС, лише 26% громадян України підтримують зняття мораторію з продажу сільськогосподарської землі, а 73% — категорично проти такої перспективи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!