Головна Новини Бізнес економіка Співпраця України та МВФ: чому Фонд вирішив відмовився від довгострокової програми з нашою країною
commentss НОВИНИ Всі новини

Співпраця України та МВФ: чому Фонд вирішив відмовився від довгострокової програми з нашою країною

Фінансова політика МВФ зараз багато в чому залежить від пов'язаної з пандемією коронавірусу кризи

8 травня 2020, 11:31 comments2969
Поділіться публікацією:
Співпраця України та МВФ: чому Фонд вирішив відмовився від довгострокової програми з нашою країною

У місії МВФ в Україні змінився голова, а також стало відомо, що Фонд і офіційний Київ укладуть короткострокову програму stand-by на 18 місяців замість трирічної програми EFF, як очікувалося раніше. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що свідчать такого роду зміни.

Співпраця України і МВФ: 18-місячна програма сьогодні виглядає логічнішою

З одного боку, зміна програми логічна, вважає експерт Інституту української політики (ІУП) Артем Петренко.

"Трирічна програма EFF націлена на середньострокові реформи для вирішення фундаментальних проблем, – пояснює він. – Домовленість про попередню програмою досягалася ще до того, як стали зрозумілі масштаби світової кризи. Трирічна програма передбачає певні економічні показники, включаючи платіжний баланс, монетарну базу, розмір дефіциту державного бюджету та інші. Сьогодні ще надто велика невизначеність. Ніхто точно не зможе спрогнозувати всі наслідки кризи".

Тому, пояснює експерт, 18-ти місячна програма stand-by, націлена на подолання короткострокових проблем з платіжним балансом, сьогодні виглядає логічніше.

"Якщо вам треба швидко допомогти економіці вийти з піке, тут вже не до десятків різноманітних умов, – зазначає Артем Петренко. – Тут не до багатомісячного прийняття складних економічних законів у парламенті, і не до тривалих суспільних дискусій. Під час кризи треба вижити".

З іншого боку, продовжує представники ІУП, правила МВФ рамках програми stand-by не припускають використання коштів для вирішення проблем бюджету, а повинні перераховуватись виключно у валютні резерви Нацбанку.

"Але вже з листопада 2008 року Україна почала отримувати транші кредиту stand-by, і частину з тих коштів МВФ дозволив тодішньому уряду Юлії Тимошенко використовувати для латання бюджетних дірок, – нагадує Артем Петренко. – Цього року, ймовірно, ця практика повториться".

Чутки про те, що програму поміняли через невдоволення чиновників Міжнародного валютного фонду якістю закону про ринок землі або чимось іншим, експерт вважає безпідставними.

"Але це не означає, що вони не будуть гнути свою лінію, контролюючи ключові дії української влади, – говорить Артем Петренко. – А у наших керівників повинна бути своя голова на плечах, щоб, нарешті, виробити свій план реформ на базі власної промислової політики".

Співпраця України та МВФ: тривожний сигнал

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає зміни, що відбуваютьсятривожним сигналом для України.

"МВФ різко змінює підхід до співпраці, змінює раніше озвучену середньострокову програму EFF на короткострокову stand-by. Це показує, що МВФ розглядає Україну не як стабільного стратегічного партнера, а як країну, якій потрібно просто терміново допомогти у ситуації з коронавірусом і в ракурсі економічних втрат у зв'язку з пандемією".

І навіть при ослабленні співпраці – вона продовжується.

"Нехай навіть в іншому форматі, але розгляд програми говорить про те, що ми можемо розраховувати на співпрацю з МВФ, на транші – вже в цьому складному році, – пояснює Андрій Новак. – Це добре, так як на МВФ орієнтуються й інші фінансові установи, країни, які допомагають Україні. А так – хоч така програма буде діяти, ставши сигналом, що з нами все ж можна співпрацювати".

Співпраця з МВФ – завжди погано

На думку експерта Української фабрики думки Юрія Гаврилечка, співпраця з МВФ негативно впливає на економіку будь-якої країни.

"Початок співпраці якогось уряду з МВФ для будь-якого інвестора є однозначним маркером того, що гроші з цієї країни треба терміново виводити, – вважає Юрій Гаврилечко. – Тому що такого роду співпраця показує: в економіці вже є або найближчим часом буде спостерігатися катастрофічна ситуація".

При цьому, підкреслює експерт, загальноекономічна ситуація в світі,тригером до запуску якої послужила коронакриза, каже: скоро маса держав почне заявляти, що не збираються виконувати свої зобов'язання щодо виплати боргів – в тій чи іншій формі.

"Саме тому МВФ, випереджаючи дану ситуацію, пару тижнів тому списав борги 25 країн і зараз від довгострокових програм буде переходити до короткострокових, – пояснює Юрій Гаврилечко. – Для України взагалі дуже погано, як і для будь-якої іншої країни, співпрацювати з МВФ. Гроші, які нам дають (під відсотки) не потрапляють в економіку, а служать своєрідним страховим якорем для виведення з країни капіталів. Так звані кредити МВФ є, по суті, гарантійними зобов'язаннями, який перекладається на державу по відношенню до приватних і корпоративних боргів".

Раніше "Коментарі" писали, що Україна йде на все, щоб отримати черговий кредит від МВФ і Всесвітнього банку, але незважаючи на виконання умов по траншу, гроші в Київ до сих пір не надійшли. При цьому президент Володимир Зеленський досі продовжує наполягати на тому, що кредит нашій країні життєво необхідний. Наші журналісти розбиралися, чому так відбувається.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!